Enyhíthetné a vírus tüneteit a gyógyszer

Az Alkaloida már több éve szállít az Egyesült Államokba az általuk készített tablettákból.

Magyar Nemzet
2020. 04. 04. 7:19
© Unger Tamás
20191028 Szombathely Rókus Gyógyszertár Patika reklámfotók Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Fotó: Unger Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint meglesz a szükséges engedély, Tiszavasváriban készítené a koronavírus tüneteinek enyhítésére alkalmas gyógyszert az Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. A cég beszerzési igazgatója, Pallos László arról beszélt a Világgazdaságnak, hogy elsődleges céljuk a kész tabletták értékesítése lenne, nem pusztán a hatóanyag előállítása. Az Alkaloida ugyanis már ma is tud ilyet készíteni, sőt már több éve szállítanak az Egyesült Államokba az általuk készített Hydroxychloroquine 200 milligrammos tablettákból, mivel a tengerentúl már törzskönyvezték azokat. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) és az Alkaloida most együttműködik annak érdekében, hogy a gyógyszer hazánkban is minél előbb megkaphassa a forgalmazási engedélyt.

Pallos László arról is beszélt, hogy a gyógyszert elsősorban a magyar betegeknek szeretnék biztosítani, így most folyamatosan egyeztetnek a hazai egészségügyi szakemberekkel, hogy ez miként lenne a leg­gyorsabban megoldható. A múlt héten megjelent kormányrendelet megkönnyíti az eredeti javallaton kívüli engedélyezéseket a koronavírusos betegek kezelése érdekében.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt: Magyarország a hid­roxi-k­lorokin-szulfát egyik legnagyobb exportőre, a kormány a múlt héten fél évre megtiltotta a szer kivitelét, mivel ez az alapanyaga annak a gyógyszernek, ami a koronavírus tüneteinek enyhítésére lehet képes.

A Világgazdaság értesülése szerint a magyar cégnél rendelkezésre álló hatóanyag-mennyiségből mintegy húszmillió darab 200 milligrammos tablettát lehetne előállítani, ami hozzávetőlegesen 2,2 millió beteg kezeléséhez volna elegendő. Az eddigi adatok szerint egy ember kiegészítő kezeléséhez nagyjából ötven tablettára van szükség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.