Évek óta tart a vita a veresegyházi fakivágások és -pótlások miatt

Petíciót indított a Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület a veresegyházi fák védelmében. Szerintük ugyanis évek óta indokolatlanul vágnak ki egészséges fákat a településen. Pásztor Béla polgármester állítja: csak olyan fákat vágtak ki, amelyek vihar esetén veszélyesek voltak a környezetükre, de ezeket facsemeték sokaságával pótolták.

2019. 09. 10. 16:54
null
A környezetvédők tartanak a zöldterületeket is érintő beruházásoktól Fotó: Tavirózsa Környezet-és Természetvédő Egyesület
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évek óta tart a huzavona Veresegyházon a helyi fakivágások miatt a környezetvédők és Pásztor Béla egykori tanácselnök, jelenlegi polgármester között. A helyi Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület egy online petíciót is indított az ügyben, amelyben több követelést fogalmaztak meg a szerintük Pásztor által irányított környezetkárosítás megfékezése érdekében. A polgármester állítja, nem vágtak ki indokolatlanul fákat a településen, a zöldek vezetője, Tatár Sándor viszont abban reménykedik, ha sokan csatlakoznak a felhívásukhoz, talán a helyi képviselő-testületben valaki előterjeszti a petícióban megfogalmazott kéréseket.

A Tavirózsa Egyesület indítványozza, hogy a településen nyilvánítsák védetté az ötven év feletti, tóparti őshonos fákat, mert szerintük ezek közül sokat indokolatlanul csonkítottak meg, majd vágtak ki az utóbbi években. Kérik továbbá, hogy Veresegyházon csak úgy ápoljanak fákat, hogy arról szakvélemény készült. Állításuk szerint ugyanis az önkormányzat gyakran vágott keresztbe százéves fákat úgy, hogy a csonkot nem kezelték, azt gomba támadta meg, így a fát később már valóban indokolt volt kivágni. A petíciójukban szerepel az is, hogy a madarak fészkelési idejében csak közvetlen, személyi vagy vagyoni veszélyeztetés esetén lehessen fákat kivágni. El szeretnék érni azt is, hogy tartsák be a fapótlási kötelezettséget. A helyi Pamut-tó partján elvégzett fakivágásokat követően ugyanis a kezelőnek 164 kocsányos tölgyet kellett volna ültetnie, de állításuk szerint ezt négy év alatt sem sikerült teljesíteni.

– Az ügy előzménye, hogy a Pásztor Béla által vezetett önkormányzat számos esetben vágatott ki úgy döntően egészséges fákat Veresegyházon, hogy egyéb körülményekre, például balesetveszélyre hivatkozott – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Tatár Sándor, a Tavirózsa Egyesület alelnöke. A helyi zöldmozgalom vezetője szerint 2011-ben az önkormányzat egy védett lápterületen is átfolyó patak mentén vágatott ki több száz egészséges fűzfát. Négy évvel később, 2015 márciusában a jegyző a helyi horgászegyesület kérelmére engedélyt adott 28 darab, zömében negyven év körüli, nem rossz állapotú nyárfa kivágására a Pamut-tó partján. Végül azonban ezek helyett szintén nagyrészt egészséges fűzfákat vágtak ki – állítja Tatár.

A környezetvédők tartanak a zöldterületeket is érintő beruházásoktól
Fotó: Tavirózsa Környezet-és Természetvédő Egyesület

Az alelnök emlékeztetett arra is, hogy korábban feltöltették a helyi Laposközi-rét természetvédelmi szempontból értékes mocsárrétjét, illetve az országosan védett Malomközi-rét Természtvédelmi Terület keleti oldalának egy részét is, mert a Nemzeti Ökológiai Hálózat részeként nyilvántartott lápon az élőhelyet kettészelő utakat terveznek építeni. Ezek után a környezetvédők már tartanak minden olyan beruházástól, ami a településen fasorok közelében történik.

Utóbbi beruházással kapcsolatban Pásztor Béla a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott: nem tudja, hogy a „magukat környezetvédőknek nevezők” mitől tartanak, a tanösvény környékén semmilyen fakivágást nem terveznek. Kijelentette azt is, az önkormányzat nem vágott ki több száz egészséges fűzfát védett lápterületen, a Pamut-tó partján pedig azért adtak engedélyt fakivágásokra, mert azok vihar esetén veszélyesek voltak a környezetre. Közlése szerint 15 fát vágtak ki, ezekből hármat a vihar kettétört. Két fűzfát pedig azért kellett kivágni, mert az egyiket kicsavarta a nagy erejű szél, a másik pedig túl közel volt a tóhoz, így félő volt, hogy kárt okoz. Pásztor állította, hogy a kivágott fák helyett 180 facsemetét ültettek a településen.

A polgármester a különböző feltöltésekre is igyekezett magyarázatot adni. A Laposközi-rétről szólva közölte, ennek egy része rét volt, amit kaszáltak, és nem volt természetvédelmi terület, a nagyobb része pedig szántó volt. Mint mondta, azért töltötték fel ezt a területet, mert a helyére ipar települt. A Malomközi-rét közúthoz közel eső részét pedig azért töltik fel, mert ez szükséges a Vác és Gödöllő közötti kerékpárút kiépítéséhez. Ehhez viszont nem kell engedély, mert a feltöltés mértéke nem haladja meg az egy métert. Hozzátette: itt sem érintenek a munkálatok védett területet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.