Gyurcsány tehertételből lett szövetséges

Vállalhatatlan, hazug, akinek takarodnia kellene a politikából – ilyeneket mondtak korábban Gyurcsány Ferencről azok az ellenzéki politikusok, akik 2022-ben közös listán indulnak a korábbi miniszterelnök pártjával.

Tóth Béla
2021. 05. 07. 5:55
null
20200209 Budapest Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke 16. évértékelő beszéde. Fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Momentum a megalakulásakor nyíltan azt hangoztatta, hogy a rendszerváltás utáni közel harminc év elitjét jöttek leváltani. A párt elnöke, Fekete-Győr András 2017-ben, a párttá alakulás után a 24.hu-nak adott interjúban nevezte vállalhatatlannak Gyurcsány Ferencet, akivel kapcsolatban azt is kifejtette, hogy nem érti, „mi az istent keres még a politikában, igazán eltakarodhatna már a közéletből”.

Akkori véleménye szerint ugyanis a korábbi miniszterelnöknek nagy szerepe van abban, hogy „a Fidesz kétharmados többséget szerzett, és kiépítette a NER-t”.

A 2018-as választási vereség után megkezdett szorosabb ellenzéki együttműködés egyik próbatétele volt a Momentum és a Demokratikus Koalíció (DK) számára a gödi baloldali városvezetésben kialakult konfliktus. Fekete-Győr András akkor egy Balaton­őszödön készült képpel üzent a DK-nak, amelyet a gödi városházán felvett hanganyag manipulálásával is megvádolt. A tavaly nyári civakodás végül látványos kibéküléssel zárult Tihanyban, ahol Gyurcsány Ferenccel találkozott a Momentum-elnök.

Szél Bernadett jövőre a Momentum támogatásával indul majd egyéni választókörzetben. 2018 januárjában még az LMP miniszterelnök-jelöltjeként nevezte hazugnak a baloldal bukott miniszterelnökét.

„Gyurcsány Ferenc éppúgy hazudik, ahogyan a Fidesz, egymásnak a két oldala, évtizedeken keresztül tartották fogva ezt az országot”

– reagált akkor Szél Bernadett a DK elnökének azon kijelentésére, miszerint az LMP egy megalkuvó párt, amely „eljátszotta éveken keresztül, hogy lehet középen állni a demokrácia és a diktatúra világa között, és ha kell, kisegítette a Fideszt”.

„Emberileg nehéz volt összefogni Gyurcsány Ferenccel” – mondta Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje a Magyar Narancsban megjelent interjúban, amikor az ellenzéki összefogásról kérdezték. A Jobbik korábban erősen fogalmazott a volt miniszterelnökkel kapcsolaban, akinek a személye igencsak megosztó a párton belül is. Jakab Péter egy az Azonnali.hu-nak adott interjúban még a tehertétel szóval jellemezte a DK politikusát. A 2019-es beszélgetésben még két külön listás ellenzéki együttműködésről beszélt a Jobbik politikusa, ám ezt a tervet húzta keresztül a 2020 decemberében elfogadott módosítás a választási törvényben. Ennek értelmében minden, listán induló pártnak 71 egyéni választókerületben kell jelöltet állítani, ezért a külön listás ellenzéki indulás ötlete is kútba esett. Így az egymásra korábban kígyót-békát kiabáló balliberális politikusok egy közös listán indulnak 2022-ben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.