„Ha a hatóságok elakadnak, vállalom az informátor szerepét”

A Magyar Nemzetnek nyilatkozva többször is kifejtette a kispesti hangfelvételek készítője: egyes beszélgetésekről maga sem tudja eldönteni, hogy azok csak hencegések voltak-e, de a hatóság feladata feltárni a valóságot. Annyit azért megerősített lapunknak is, hogy egyes önkormányzati szereplők a hivatalos anyagi lehetőségeiken túlmutató életmódot folytattak. De mennyit érhet Lackner Csaba Mercedese? Interjú a hanganyagok készítőjével.

2020. 02. 29. 12:12
null
Lackner, Kránitz és Gajda a szokásos foci közben Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Visszatérve Kránitzra: az is elhangzott, hogy neki 200-250 millió forintos vagyona van. Ön szerint ez reális lehet?

– Nem láttam a bankszámláját, nem tudom, hogy mit dugdos a kispárnája alatt. Abból kifolyólag, hogy milyen ügyletei vannak és milyen szervezet élén van, ez könnyen elképzelhető.

– Milyen ügyletei vannak?

– A konkrétumok kiderítése a hatóságok dolga, de nem véletlenül hangzottak el a korai nyugdíjra és a vagyon mértékére utaló kifejezések, mint ahogy az sem, hogy Mr. Negyven Százalék volt a beceneve.

– Van-e olyan konkrét ügy, amelyről tudomása van és amit megemlítene Kránitz kapcsán?

– Kiemelem még egyszer: a konkrét ügyekről a hatóságoknak kell eldönteniük, hogy minden szabályosan történt-e. Sok legenda kering a kispesti vagyonkezelő működéséről, de én magam papírokat nem láttam, amikkel bizonyítani tudnám ezeket az állításokat.

A főszereplők:

Gajda Péter: Kispest MSZP-s polgármestere, 2006 óta vezeti a kerületet. A hangfelvételeken számos alkalommal főnöknek nevezik, akinek vissza kell osztani. Lackner elmondása alapján a polgármester ingatlanokba fekteti a pénzét, de egyébként Lackner nem szokta megkérdezni, hogy mihez kezd azzal, amit „kap”.

Lackner Csaba: Kispesti önkormányzati képviselő, 2019-ben kirúgták az MSZP-ből. A hangfelvételek főszereplője, aki szeret beszélni a saját és mások vélt vagy valós korrupciós ügyeiről. Hivatalos havi jövedelme nettó négyszázezer forint körül van, saját bevallása szerint viszont a havi jövedelme eléri a másfél millió forintot.

Kránitz Krisztián: Korábban MSZP-s önkormányzati képviselő volt, 2014 és 2019 között a kispesti vagyonkezelő igazgatója. 2019-ben már nem lett képviselőjelölt, kizárták, mert „a kerületi tagságból mindenki tudta, mennyit rakott zsebre”, viszont maradhatott a vagyonkezelő élén dupla fizetésért. Kránitz vagyonát a barátai 200-250 millió forintra becsülik.

Somogyi Lászlóné: Kispesti MSZP-s önkormányzati képviselő, korábban a városháza „udvari beszállítójának”, az Anildia Kft.-nek a tulajdonosa volt. 2014 óta már csak exférje, Somogyi László üzletember nevén van a vállalkozás. Somogyi az Anildia mellett több céget is mozgat. A hangfelvételek szerint a napfényes Miamiban van háza. Lackner elmesélte: egy alkalommal Somogyi 12 millió forintot adott át Kránitz Krisztiánnak, hogy a vállalkozó további önkormányzati megrendelésekhez jusson.

 

– A hangfelvételek nyilvánosságra kerülése óta kapcsolatba lépett Lacknerrel és körével?

– Volt kapcsolatfelvétel, de folyamatos, rendszeres beszélgetés nem történt.

– Visszajutnak önhöz információk Lackner, Kránitz vagy Gajda köreiből? Tudható, hogy milyen hatással volt rájuk a botrány?

– Kispest egy eléggé kis közösség, így igen, visszajutnak hozzám információk, akár akarom, akár nem. Ennek a körnek a botrányra adott első válasza – amit a nyilvánosság is látott – a tagadás volt. Én emögött azt a motivációt láttam, hogy ők még ekkor is elhitték: érinthetetlenek itt a kerületben. A választási eredmények egyébként őket igazolták. A voksolás után át kellett gondolniuk, miként viszonyuljanak egyes emberekhez, és az is kiderült, ki játszik az ő csapatukban és ki nem. Az érdekbarátságok megszűntek, a pénzszerzésre irányuló „barátságok” szintén, de a régi kötelékek megmaradtak. Az szerintem nem igaz, hogy nincs is kapcsolat egyes szereplők között, akiket sokéves barátság fűzött össze a botrány kirobbanása előtt. Nemrég pedig elkezdődött a legújabb szakasz: a sárdobálás. Szépen lassan mindenki elkezdi áthárítani a felelősséget.

– A barátságokról eszembe jutott egy történet a hangfelvételeken. Lackner Csaba azt mondja egy olyan személyről, aki a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy az önkormányzati képviselő gyerekkori barátja, hogy „tudom mit akar, nyúljon a zsebébe”.

– Ezek az emberek megszerezték a hatalmat, és úgy gondolták, ez azzal jár, hogy mindegy, barát, ellenség vagy rokon, de a saját jussukat követelik rajtuk. Ők ezzel a pénzzel számolnak, ez bele van kalkulálva a havi keretükbe – legalábbis nekem ezekből a beszélgetésekből ez derült ki, mint ahogy a hangfelvételen is ez hallható. A valóság kiderítése a hatóságok feladata.

– A hatóságok pedig jelenleg is dolgoznak, számos nyomozás indult, fog-e tanúskodni?

– Ha a hatóságok elakadnak a munkában, és szükségük van bizonyos információkra, akkor állok a rendelkezésükre, vállalom az informátor szerepét.

– A beszélgető felek sok milliárd forint ellopásáról értekeznek, szóba kerülnek számlázások és efféle dolgok. Hogyan működik a rendszer?

– Maradjunk annyiban: hallottam dolgokat.

– Hogyan kell milliárdokat kilopni egy budapesti kerületből?

– Egyes módszerek már kiderültek azokból a felvételrészletekből, amelyeket közzétettek. Valaki azt említette, hogy a pénzt nem közvetlenül a büdzséből kell kivenni, hanem az külső vállalkozóktól jött vissza. A legfontosabb, hogy a közvéleménynek tudnia kell: az önök által közzétett szövegek valóban elhangzottak. Mint már korábban mondtam, a hatóságok dolga eldönteni, hogy ezek hencegések vagy vallomások.

– Hencegés lenne? Lackner Csaba nagyon szép Mercedesszel jár, viszonylag újnak tűnik, kerülhet vagy tízmillióba…

– Ennek az autónak közel sincs akkora értéke, mint amennyit az előbb becsült. Ez egy nagyon jó, ritka, alkalmi vétel volt, pár millió forintért sikerült hozzájutnia, szóval ez nem egy jó következtetés.

– Lackner háza viszont alsó hangon is legalább százmillió forintot ér, és még el sem készült teljesen. Az is elhangzott a felvételeken, bár ezt a részletet nem tettük közzé, hogy ha eladná, akkor nyugdíjba is mehetne. Ki lehet gazdálkodni egy ilyen házat Lackner Csaba körülbelül nettó 300-400 ezer forintos fizetéséből?

– Nem. Arról nem tudok, hogy jelentősebb vagyont örökölt volna, de természetesen ez sincs kizárva.

– Kránitz nevén van három autó, két lőfegyver, egy érmegyűjtemény, egy családi ház, két lakás és egy spanyolországi nyaraló. A vagyonkezelő igazgatójának a fizetése az elmúlt években átlagosan körülbelül nettó 400 ezer forint volt 2019 októbere előtt. Kigazdálkodhatta ezeket a vagyonelemeket ebből a pénzből?

– Lehetséges, hogy ő is örökölt egy kisebb vagyont, ezt nem tudhatjuk. Azt azonban ki kell emelnem, hogy Kránitz esetében, csakúgy, mint a többiek esetében, érdemes a családtagok vagyonosodását is vizsgálni, összevetni az időpontokat, hogy kinek, mikor, milyen vagyonelemek kerültek a tulajdonába, és hogy volt-e ezekhez az időpontokhoz közel egy-egy nagyobb önkormányzati pénzmozgás. Aztán hogy lehet-e ilyen módszerekkel találni valamit vagy az erre vonatkozó beszélgetések is csak hencegések voltak, azt majd a hatóságok kiderítik.

A interjú teljes szövege az alábbi cikkekben érhető el: A belső kör tagjai vettek részt ezeken az eseményeken, Gajda az ész, ő a főnök

Árulkodó mondatok a hangfelvételeken:

Lackner egy gyerekkori barátjáról: „Tudom, mit akar, nyúljon a zsebébe.”

Lackner Kránitzról: „Tavaly felvettünk 1,2 milliárd forintnyi hitelt, de úgy, hogy nekünk 2017-ről volt majdnem 800 millió forint tartalékunk. Ez mind a Krinyón keresztül ment, senki nem sajnálta tőle.” „Krinyó nem nagy tudású ember. A pénzzel mindenki tud bánni, a tíz százalékkal mindenki tud bánni.”

Lackner Kránitzról és a kispesti szocialista párti tagságról: „A kerületi tagság úgy volt vele, mindenki tudja, hogy rengeteg pénzt rakott zsebre.”

Lackner és az MSZP-s EP-képviselők: „Ugye sajnos ez a szocialista pártra igaz, hogy neked van mondjuk EP-képviselőként lehetőséged négy embert alkalmazni. Erre alkalmazod jó drágán, és majd berakod a strómanokat, akiknek a fizetésének a 60-70 százalékát leszeded.”

Lackner az általa felügyelt önkormányzati cégről: „Hallod, egy igazi szélhámos csaj, lenyúlt b…zmeg a Közparktól 43 millió forintot.”

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.