Halász János: Magyarországra is veszélyes a Törökország felől megindult migránsáradat

A koronavírus, és a Törökország felől induló migránsáradat volt a legfontosabb téma az Országgyűlésben, ahol szó volt a fiatalok hazafias neveléséről és a teljes karbonsemlegességről is.

Bákonyi Ádám-Veres László István
2020. 03. 09. 16:25
null
Halász János: súlyosabb lehet a helyzet, mint 2015-ben Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

  • Tordai Bence feminista politikát szeretne
  • Húsz éve most a legmagasabb a nők foglalkoztatottsága
  • A vezető pozícióban levő nők száma még a skandináv országokhoz képest is magasabb Magyarországon
  • A koronavírusnak Magyarországon jelenleg nincs gócpontja
  • A migránsválság kapcsán súlyosabb lehet a helyzet, mint 2015-ben
  • Dömötör Csaba arra kérte az ellenzéket, hogy ne támadják az egészségügyi szakembereket
  • Schanda Tamás: A klímavédelem ügyében nem szavakra, hanem cselekvésre van szükség
  • Napirend előtti felszólalásában Tordai Bence (Párbeszéd) nőnap apropóján feminista, zöld baloldali politikát sürgetett, szerinte ugyanis jelenleg férfiközpontú, macsó, „nőellenes” beállítottságú a társadalom. Tordai szerint a nők többet dolgoznak kevesebb pénzért, minden ötödik nő bántalmazott, akiken az igazságszolgáltatás sem segít.

    Az Emmi parlamenti államtitkára válaszában sajnálatát fejezet ki, hogy a nők méltatása helyett Tordai a szokásos hétköznapi sárdobálást választotta. Rétvári Bence felhívta a figyelmet arra, hogy a Párbeszéd most éppen ahhoz a Gyurcsány Ferenchez dörgölőzik, aki miniszterelnökként lecserélhető, öregecskedő feleségekről beszélt. – Ez belefér, ez a zöld baloldaliság? – kérdezte.

    Rétvári emlékeztetett: a kormány számos intézkedést hozott a nők védelme érdekében, például a titkos menedékházak létrehozását, amit az ellenzék nem szavazott meg. Húsz éve most a legmagasabb a nők foglalkoztatottsága, a balliberális kormányokhoz képest jelentősen nőttek a bérkülönbségek, a vezető pozícióban levő nők száma pedig még a skandináv országokhoz képest is magasabb Magyarországon – mutatott rá az államtitkár.

    – A koronavírus-járvány itt van Magyarországon – jelentett ki Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik tevékenyen részt vesznek a megelőzésben és a gyógyításban. Ezután ismertette a pártja által az Operatív Törzs számára megfogalmazott javaslatokat. Ezek között szerepel további egészségügyi dolgozók munkába állítása, lélegeztetőgép-beszerzés, fertőtlenítőszerek eljuttatása az iskolákba, illetve egy, a koronavírussal kapcsolatos, névre szóló tájékoztató levél, amit minden 18 év feletti polgár megkapna. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára megköszönte a szocialisták javaslatait, bár – mint elmondta – ezekkel az illetékesek is foglalkoznak. Közölte: az érdeklődők a nap 24 órájában elérhető, naprakész információkat kaphatnak a koronavirus.gov.hu honlapon és a Facebook-oldalon. Bejelentette azt is, hogy Magyarországon jelenleg 9 fertőzöttről tudnak, és világszerte 67 honfitársunk van karanténban, ami azt jelenti, hogy hazánkban a betegségnek nincs gócpontja, csak egyedi esetek fordulnak elő. Közölte azt is, hogy ingyenesen hívható zöldszámokat is létrehoztak, a háziorvosok pedig tudják, hogy mi a teendőjük. – Az intézmények felkészültek a járvány kezelésére, számukra az anyagi források biztosítottak – nyomatékosította az államtitkár, aki felhívta a külföldre utazók figyelmét, hogy minden esetben regisztráljanak a konzuli szolgálatoknál. Elmondta azt is, a járvány terjedésének megfékezése érdekében látogatási tilalmat vezettek be a kórházakban és az idősotthonokban.

    Tordai Bence szerint macsó, „nőellenes” beállítottságú a társadalom
    Fotó: Kurucz Árpád

    Oláh Lajos (DK) ugyancsak a koronavírussal kapcsolatban arról beszélt, hogy a legmagasabb szintű járványkezelésre és tájékoztatásra lenne szükség, amire szerinte Kásler Miklós miniszter alkalmatlan. Oláh bírálta, hogy egyes sajtócikkek szerint a fertőzött iráni diákokkal állítólag nem akartak tesztet csinálni a László kórházban, továbbá sürgette, hogy a kormány alkossa meg az otthoni karantén szabályait, illetve intézkedjen arról, hogy a sárga csekkek feladása miatt a nyugdíjasoknak ne kelljen sorban állniuk a postán.

    A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában közölte: jelenleg kilenc fertőzött betegről tudunk, 67 ember van karanténban, folyamatos a férőhelyek bővítése, látogatási tilalmat vezettek be a kórházakban, az iskoláknak el kell halasztani az osztálykirándulásokat, emellett a televíziókban és rádiókban folyamatosan futnak a tájékoztató kampányok, amivel eddig 4,5 millió embert értek el. – A védekezéshez szükséges források a rendelkezésre állnak – tette egyértelművé Dömötör Csaba. Közölte, hogy a László kórházban rendőri jelenlétet kellett biztosítani, mert az irániak nem akarták alávetni maguknak az ilyenkor szükséges eljárásnak. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az egészségügyi szakemberek szigorú protokollok alatt dolgoznak, ezért arra kérte az ellenzéket, hogy ne támadják őket. – Az ellenzéknek dolga a kormány kritizálása, de a járvány kezelése nem pártpolitikai ügy, az higgadtságot, felelősségteljes magatartást követel. Önökön múlik, hogy mit választanak – zárta szavait Dömötör.

    Jakab Péter (Jobbik) szerint a kormány keleti autoriter rezsimet épít, és ahelyett, hogy felkészült volna a koronavírus járványra, „tíz éve a ül a nemzet nyakán, lop, csal, hazudik”, így az egészségügy most romokban hever. Jakab bírálta azt is, hogy a miniszterelnök „nagy barátja”, Erdoğan török elnök eközben migránsok százezreit akarja elindítani az EU határai felé, ezért követelte a határőrség felállítását.

    – Önök beszélnek keleti autoriter rezsimről, miközben a Jobbik akarta behívni az iráni Forradalmi Gárdát? – fogalmazott válaszában Orbán Balázs. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára emlékeztetett, hogy Jakab az, aki a vele egyet nem értőkkel leszámol a pártjában, ezért míg a kilépők száma nő, a Jobbik frakciója csökken. Emlékeztetett arra is, hogy a Jobbik szövetkezik azokkal, akik 2002-2010 között elsorvasztották az egészségügyet.

    – A számok kristálytisztán azt mutatják, hogy 700 milliárd forinttal több van az egészségügyben, és 6000-rel több orvos van, mint 2010-ben – fogalmazott. Orbán Balázs hangoztatta: a Jobbik és szövetségesei voltak azok, akik végig fúrták a kvóta népszavazást, a kerítés felállítását, és egyszer sem támogatták a kormány illegális migráció megállítását célzó intézkedéseit.

    Halász János (Fidesz), utalva a nemzetbiztonsági bizottság előző heti, zárt ülésén elhangzott tájékoztatóra, elmondta: Magyarországra is veszélyes a Törökország felől megindult migránsáradat. A hírek szerint több tízezren vannak a török-görög határon, és Európa belseje felé tartanak. A balkáni helyzet miatt enélkül is akár több százezres migránsáradat állhat össze – figyelmeztetett a képviselő.

    Hozzátette: aktivizálódtak a Soros-szervezetek is, és biztatják a migránsokat. Halász János értékelése szerint még súlyosabb lehet a helyzet, mint 2015-ben. Kitért arra is, hogy mára az vált általános meggyőződéssé, amit Magyarország 2015-ben hangoztatott, azaz Európa határait bárhol éri támadás, meg kell védeni az illegális migrációtól.

    A Görögországnak nyújtott uniós segítséget Magyarország üdvözli és támogatja, jó lenne, ha hazánk is kapott volna, illetve kapna brüsszeli segítséget határai megvédéséhez. Az is jó lenne, ha minden parlamenti párt támogatná Magyarország és a magyar emberek védelmét. Ezzel azonban úgy tűnik, megint egyedül maradnak, Gyurcsányék és a szocialisták kezdettől bírálják a magyar határvédelmet. A múlt héten a szocialisták alelnöke arra utalgatott, hogy szerinte felesleges a kerítés, nem valódi, hanem pszichikai akadály – közölte. Leszögezte: a Fidesz kitart a kerítés, a határvédelem és a tranzitzónák ideiglenes bezárása mellett. Kitért arra is, hogy nemcsak a biztonsági, hanem a járványveszély is fokozódhat. A most megindult migránsok nem szíriai területekről jönnek, hanem zöme Iránból, vagy Iránon keresztül, amely a koronavírus egyik gócpontja.

    Halász János: súlyosabb lehet a helyzet, mint 2015-ben
    Fotó: Kurucz Árpád

    Ne a magyar családokkal fizettessék meg a pluszköltségeket

    A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a külföldi állampolgároknak is alá kell vetniük magukat a járványügyi intézkedéseknek.

    Ha nem teszik, szabálysértést vagy bűncselekményt követhetnek el, és az ellenszegülők további magyarországi tartózkodásukat is kockáztathatják – mutatott rá Dömötör Csaba.

    Kitért arra a kormányzati intézkedésre, mellyel meghosszabbították a tömeges migráció okozta válsághelyzetet, és felfüggesztik a vízum kiadását az iráni állampolgárok számára. Folyamatosan szűrik az Olaszországból, Németországból vagy Franciaországból érkező utasokat, a milánói repülőjáratokat felfüggesztették.

    Az emberélet védelme a legfontosabb, és a hatékony védekezés mindenkitől követel erőfeszítéseket, mindenkinek ki kell vennie a részét – mutatott rá az államtitkár, aki kérte, mindenki folyamatosan figyelje a hatóságok tájékoztatását.

    – Novemberben Glasgow-ban fontos klímacsúcs lesz, amelyen színt kell vallani, hogy melyik ország mit vállal a környezet védelme, a karbonsemlegesség megteremtése érdekében – jelezte az LMP frakcióvezető-helyettese. Schmuck Erzsébet nehezményezte, hogy a kormány 2030-ra csupán 40 százalékos széndioxid kibocsátás-csökkentést vállalt, pedig szerinte az Európai Unió 50 százalékot vár el. – Sőt, különböző zöldpártok és -szervezetek 55-60 százalékos mérséklést is elképzelhetőnek tartanak, az LMP pedig ezekkel, a szigorúbb célkitűzésekkel ért egyet – jelentette ki Schmuck Erzsébet, aki ebben a kérdésben egy pártok közötti megegyezést tart szükségesnek. – A klímavédelem ügyében nem szavakra, hanem cselekvésre van szükség, a kormány pedig cselekszik – reagált az elhangzottakra Schanda Tamás.

    Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára emlékeztetett: korábban volt már egy ellenzék által javasolt parlamenti vitanap e témában, ám erre éppen a kezdeményezők nem jöttek el. – A teremtett környezet védelme közös érdek, amiért mindenkinek tennie kell – közölte Schanda Tamás, aki felhívta a figyelmet, hogy a tagállamok közt egyetértés van abban, hogy 2050-re elérjük a teljes karbonsemlegességet. – Ezt a célt a kormány is magáénak érzi, azzal a feltétellel, hogy emiatt nem drágulhatnak az élelmiszerárak, illetve a lakossági energiaárak.

    – Ne a magyar családokkal fizettessék meg a pluszköltségeket, azt a nagy országoknak és a nagy szennyezőknek kell fedezniük – hangsúlyozta a miniszterhelyettes, aki azt is közölte: Brüsszelben ragaszkodnunk kell a kohéziós források megtartásához, nem megengedhető, hogy környezetvédelmi okokra hivatkozva csökkentsék a nekünk szánt felzárkóztatási pénzeket.

    Schanda Tamás a karbonsemlegesség eléréséhez nélkülözhetetlennek nevezte az atomenergia hasznosítását és jelezte, Európában a legfőbb széndioxid kibocsátó Németország, Olaszország és az Egyesül Királyság, Magyarország környezetterhelése elenyésző.

    Simicskó István hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos arról beszélt: napjaink kaotikus világában szükség van az együttműködésre. Közölte: pártpolitikai acsarkodás helyett jó lenne egy nemzeti közös nevezőt találni. Ilyen lehet például, hogy szeretjük-e szülőföldünket, kötődünk-e a magyar értékekhez, és magyar jövőt képzelünk-e gyermekeink számára. Bejelentette: a pozitív példaképek és a hungarikumok bemutatás céljából a kormány elindította a Szemere Miklós Programot, amely egy diákoknak szóló vetélkedővel kezdődik. Cél, hogy a magyar fiatalok szeressék a hazájukat, ezért pártállástól függetlenül minden képviselőt arra kért, hogy támogassa, és vigye hírét a kezdeményezésnek.

    A kereszténydemokrata politikus hozzászólására Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára reagált, aki köszönetet mondott Simicskó István hazafias nevelés érdekében végzett munkájáért, majd kifejtette: a Szemere Miklós Programnak az egész nemzet, és azon belül a Magyar Honvédség is nyertese. Elmondta, katonáink kiválóan végzik a feladatukat, például a határok védelmét, amellyel egyre nagyobb elismerést aratnak a magyar emberek körében. Közölte azt is: a 2002–2010 közötti kormányok úgy vélték, nincs szükség erős magyar haderőre, majd a NATO megvéd minket. – Mi azonban szakítottunk ezzel a gondolkodással, jelentette ki Németh Szilárd, aki hangsúlyozta: a Zrínyi 2020 Programmal a régió legütőképesebb hadseregének létrehozását tűzték ki célul. Az államtitkár emlékeztetett, Gyurcsány Ferencék a kadetképzést is megszüntették Magyarországon, majd arra biztatott minden iskolát, hogy ők is népszerűsítsék a gyerekek körében a Szemere Miklós Programot, és minél többen vegyenek részt a vetélkedőben.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.