Heteken belül csődbe vihetik Miskolcot

2019-ben kiemelkedő növekedési ütemben adta át a várost a Fidesz-KDNP – emlékeztetett Alakszai Zoltán.

2020. 05. 05. 14:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csődbe viszik azt a várost, Miskolcot, amelyet 2019-ben mi kiemelkedő növekedési ütemben adtunk át – jelentette ki kedden, sajtótájékoztatón Alakszai Zoltán, a miskolci Fidesz-KDNP frakcióvezetője. A politikus emlékeztetett arra, hogy Veres Pál, a város balliberális polgármestere a választás után több százmillió forintot fizetett ki kampányígéreteire.

– Volt pénz a város kasszájában karácsonyi jutalmakra, a Salkaházi program soron kívüli kifizetésére. Volt pénz a képviselői fizetések felemelésére, a külsős bizottsági tagok és a felügyelő bizottsági tagok számának és a tiszteletdíjainak növelésére – emelte ki Alakszai Zoltán. A frakcióvezető rámutatott arra, hogy Miskolc 2019-ben nem volt adósságcsapdában, bevételei stabilak voltak, az új városvezetés ennek köszönhetően szabadon költekezhetett, erre alapozva az idei költségvetésben 1 milliárd forinttal több jutott a működésre.

A kormánypárti politikus szerint a koronavírus járvány egész embert és szakértői munkát kíván. Úgy véli, Veres Pálnak semmi mással nem kellene foglalkozni, mint a vírus elleni küzdelemmel.

Miskolc 2019-ig épült-szépült. Most pedig csődbe jut?

– A gazdasági válság kihívásaira kellene válaszolni, új költségvetéssel, új beruházási politikával, a kormányzati kapcsolatok felvételével. Reagálni kellene a miskolci vállalkozók igényeire, biztosítani, hogy a járvány idején csak a bevételeik arányában fizessenek bérleti díjat, helyi adójukra pedig kérhessenek halasztást. Ezzel szemben: a miskolci önkormányzati szektorban folyamatosan csökkentik a fizetéseket, van, akiét a felére vették vissza. Előjönnek a baloldaltól megszokott válságkezelési receptek, amelyek csak a lakossági megszorításokról szólnak. S közben még egy díjemelésről is döntöttek – fogalmazott a politikus. Hozzátette: pedig lenne mihez nyúlni, erre több javaslatot is tettek az elmúlt hetekben.

Alakszai Zoltán kitért arra is, hogy oda kellene figyelni a fejlesztésekre, és nem elbukni 1,5 milliárd forintot a diósgyőri vár büdzséjéből.

– Miskolcnak beruházásokra lesz szüksége a talpon maradáshoz – hangsúlyozta. A frakcióvezető úgy véli: amennyiben visszatérnek a 2010 előtti idők, és nem kezdődik meg a város szakszerű, politikától mentes pénzügyi menedzselése, akkor Veres Pál és a városvezetésre alkalmatlan csapata heteken belül csődbe viheti Miskolcot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.