Holnap is dolgoznak a választási irodák

A szombat pihenőnapnak számít, holnap mégis országszerte dolgozni fognak a választási irodák – így rendelkezett a Nemzeti Választási Iroda elnöke. A pártok, más szervezetek és a független indulók a jogszabály szerint augusztus 24-től vehetik át az ajánlóíveket, majd kérhetik a szavazók támogatását. Lapunknak nyilatkozva Pálffy Ilona elmondta: október 13-án, az önkormányzati választás napján az érdeklődők először várhatóan azt tudják majd meg, hogy a következő öt évben kik tölthetik be a polgármesteri tisztségeket.

Kulcsár Anna
2019. 08. 23. 5:55
null
Az értesítő bemutatása nem feltétele a szavazásnak Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó egy hónap múlva, október 13-án teljes tisztújítás lesz a helyhatóságokban: a választópolgárok szavazatai alapján egy főpolgármester, 3177 polgármester és 17 201 önkormányzati képviselő kap megbízást a következő öt évre. Az összességében 20 379 tisztségviselőt várhatóan több tízezer jelölt közül választhatja ki a nyolcmillió jogosult, jelöltté viszont csak az válhat – a szavazólapra csak az kerülhet majd fel –, akit előzetesen kellő számú választópolgár ajánl, mégpedig írásban.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke lapunknak úgy nyilatkozott: a választási irodákban holnaptól átvehető ajánlóíveken fel kell tüntetni a választópolgár személyes adatait, az „anyja neve” kategória ugyanakkor már nem szerepel a rubrikák között. A szombat egyébként pihenőnapnak számít, holnap mégis országszerte dolgoznak a választási irodák, hogy átadják az ajánlóíveket a jelölő szervezeteknek és az indulni szándékozó független szereplőknek. Az aláírásgyűjtés ezután következhet. A jelölő szervezetek – a pártok és a különféle egyesületek – az ugyancsak holnap kezdődő választási kampány során több helyütt nyilván kitelepülnek, rendezvényeket tartanak, és otthonukban is felkereshetik a szavazókat.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke
Fotó: MTI/Soós Lajos

Az önkormányzati választás eltérő módon érinti a különböző településeket. Pálffy Ilona arra emlékeztetett, hogy a polgármestert mindenütt közvetlenül választják meg. A tízezernél kevesebb lakost számláló helységekben a képviselőkre egyéni listán szavaznak, a népesebb településeken pedig egyéni választókerületekben és kompenzációs listán indulnak a jelöltek. A megyei közgyűlések tagjaira listán lehet voksolni. A Fővárosi Közgyűlés 24 tagjáról nem kell külön dönteniük a választóknak, hiszen a főpolgármester és a kerületi polgármesterek eleve részt vesznek Budapest vezető testületének munkájában.

Kilenc további tisztségviselő kompenzációs listáról kap mandátumot. Ilyen listát egyébként azok a pártok állíthatnak, amelyek a kerületek több mint felében polgármesterjelöltet indítanak. Október 13-án választják meg a nemzetiségi önkormányzati képviselőket is az országban. Pálffy Ilona erről elmondta, hogy a nemzetiségi szavazólapokat zöld borítékban kell elhelyezni, és a szavazás akkor érvényes, ha az ilyen borítékokat leragasztják.

Az értesítő bemutatása nem feltétele a szavazásnak
Fotó: Bach Máté

A Nemzeti Választási Iroda elnöke úgy tájékoztatott, hogy október 13-án vasárnap este nyolc, fél kilenc tájban, tízszázalékos feldolgozottság mellett kezdődhet az eredmények közlése a Választás.hu honlapon. Először várhatóan a megválasztott polgármesterek és a főpolgármester neve válik majd ismertté. A részvételi adatokról napközben is informálják a közvéleményt.

Az új tisztségviselők a jogorvoslati határidők letelte után nyomban megkezdik szolgálatukat.

Megtudtuk még: az önkormányzati választások hivatalos kiadásaira 9,2 milliárd forintot szánnak, ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy az európai parlamenti szavazás költségvetési tételéből másfél milliárd forintot nem használtak fel. Az elszámolást az év végén készítik majd el az Országgyűlésnek.

Nyolcmillió levél

A Nemzeti Választási Iroda másfél hete kezdte meg a névre szóló választási értesítők postázását, ezekben a szervezet arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy benne vannak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának névjegyzékben, és melyik szavazókörben élhetnek választójogukkal. Az értesítőket az augusztus 7-i névjegyzéki állapotnak megfelelően nyomtatták ki, kiküldésükkel az iroda a Magyar Postát bízta meg. A mintegy nyolcmillió választópolgárnak legkésőbb ma postázzák az értesítőt. Ha valaki nem kapja meg, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki. Azoknak, akik még nem nagykorúak, de az október 13-i választásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapniuk az értesítőt. Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevét, születési nevét, születési idejét és a lakcímét tartalmazza, és megtalálható rajta a szavazás pontos helye és ideje. Az értesítő bemutatása nem feltétele a szavazásnak. A szavazásra a választópolgárnak a lakcímkártyáját kell elvinnie, továbbá igazolnia kell személyazonosságát érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.