Ildikó végre szabadulhat a tiroli vesztegzárból

2020. 03. 25. 10:16
null
Ischgl, a a világszerte ismert síközpont a koronavírus-járvány egyik gócpontja Fotó: Daniel Kopatsch Forrás: MTI/EPA/Daniel Kopatsch
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ildikó, a Magyar Nemzet olvasóit Tirolból tájékoztató balatoni fiatalasszony hamarosan szabadulhat a vesztegzárból, hétvégén elhagyhatja az osztrák tartományt.

Itthon azonban két hét karantén vár rá. Hódosi Zoltán, aki az Európai Unió egyik projektjében személyi testőrként dolgozik Irakban, a bagdadi hoteljében ragadt kollégáival együtt. Mint mondja, egy hete kitört a béke, vesztegzár alá került Irak, benne a főváros is.

A Magyar Nemzet aggódva követte nyomon a Balatonról Tirolba dolgozni érkezett Ildikó sorsát, hiszen március 14-től az egész tartományt vesztegzár alá vette az osztrák kormány.

A koronavírus egyik gócpontjának éppen Ischgl-t tartják a lapok, azt a világszerte ismert síközpontot, ahol Ildikó is dolgozott az egyik hotel éttermében. A vesztegzár eredetileg 14 napos volt, aztán kitolták a határidőt előbb április 5-re, majd április 13-ra.

Ischgl, a a világszerte ismert síközpont a koronavírus-járvány egyik gócpontja
Fotó: MTI/EPA/Daniel Kopatsch

Két magyar, három német és egy-egy szlovák és szlovén munkavállaló szorult be a vesztegzárba Ildikó hoteljében, közös nyelvük a német, ám már négy hónapja együtt vannak, most pedig majdnem két hete szorosan bezárva, csak néha tudnak kimenni vásárolni, vagy megszökni a környező hegyekbe. Ez utóbbi már kockázatos, lévén fokozott rendőri ellenőrzés, gyalogosan azonban sikerül néha elszökni túrázni. A hotel tulajdonosa napi egy meleg étkezést biztosít az alapfizetés mellett, ám amint hírét vette a vesztegzár meghosszabbításának azonnal szerződést akart módosítani, közös megegyezéssel megválna a dolgozóktól. A vitából már-már munkaügyi perek támadtak, ám hétfőn örömteli hírt kaptak a helyi hatóságoktól és a magyar konzultól.

Azok a nem osztrák állampolgárok, akik addig nem mutatják a vírusfertőzés tüneteit, elhagyhatják a vesztegzár területét március 28-án éjféltől. Azaz vasárnap a személy szerint mindenkinek egyénileg meghatározott útvonalon, teli üzemanyagtankkal indulva elhagyhatják Ausztriát, pontosabban el kell hagyniuk az országot. Ildikó is hazajövet, az még nem derült ki, hogy Kőszegnél, Sopronnál, vagy Hegyeshalomnál kell majd átlépnie a határt, ám az biztos, hogy egyenesen Siófok közelében lévő családi házához kell hajtania.

Már felvette a település önkormányzatával a kapcsolatot, a tisztiorvosi szolgálat felkészülten várja, csak úgy mint a családsegítő szolgálat. Ildikónak nincsenek hozzátartozói Magyarországon, így háza hűtője is üres, csak úgy mint az éléskamrája. Ausztriából pedig nem tud élelmet hozni, mivel a gépkocsija saját holmijaival telik meg, tartalék élelem már nem fér. A nagyobbik gondja azonban mégis csak a mexikói férje, aki még a vesztegzár kihirdetése előtti napon hazarepült Ausztriából Mexikóba. Sejtették, hogy együtt nem tudnak majd Magyarországra jönni, a férj csak mexikói állampolgár, a házassági anyakönyvük még nem honosított, novemberben házasodtak össze Ischgl-ben. A magyar hatóságok egyelőre nem is javasolják a férjnek, hogy próbáljon meg Budapestre repülni. Egyfelől már Európába sem nagyon tud majd átrepülni, a schengen-i határt is jelentő Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren pedig nem léptethető be az országba, ide csak magyar állampolgárok léphetnek be jelenleg.

A Magyar Nemzetből már ismert Hódosi Zoltán közben arról számolt be, hogy Irakban is elrendelték a vesztegzárat a járvány miatt. Mint azt megírtuk, a magyar fiatalember 15 éve dolgozik személyi biztosítóként a válságövezetben. Jelenleg az Európai Unió projektjében vesz részt, ám munkatársaival együtt Bagdadban, a Tigris folyó partján található hotelben várják a vesztegzár végét. Mint mondja, kilenc napja még a kormánynak ellenálló, Irán barát milíciák is visszahúzódtak, azóta egyetlen rakétatámadás sem történt az országban. Kitört a béke, miután az Amerika ellenes milíciák hitszónoka, Szaíd Muktada asz-Szadr is arra szólította fel híveit, hogy vonuljanak önkéntes karanténba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.