Az SZFE hallgatói ismét nekimentek az új kuratóriumnak

Kedden délután olvasták fel tizenhárom pontból álló követeléseiket a Színház és Filmművészeti Egyetemet az intézmény átalakítása elleni tiltakozás gyanánt éjjel elbarikádozó hallgatók. Az eseményen, amelyen többek között lemondásra szólították fel az új kuratóriumot, megjelent több ellenzéki közszereplő is.

Vizvári Soma
2020. 09. 01. 17:48
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói a sajtó képviselői és mintegy félszáz tüntető előtt olvasták fel tizenhárom pontból álló követeléseiket az intézmény Vas utcai épülete előtt, kedd délután.

Az kampusz bejáratát éjjel elbarikádozó diákok nyilatkozatának pontjai:

  • Garantált autonómiát az egyetemnek;
  • Elutasítják az egyetem modellváltásáról szóló törvényt a jelenlegi formájában;
  • Elutasítják a kuratórium és felügyelőbizottság kinevezésének módját és a jelenlegi vezetést;
  • Elutasítják a fenntartó által elfogadott alapdokumentumokat;
  • Elutasítanak bármilyen önkényesen kinevezett vezetőséget;
  • Követelik a szenátus jogköreinek visszaállítását;
  • Követelik a lemondott szenátus által megfogalmazott dokumentumok elfogadását;
  • Követelik a jelenlegi kuratórium lemondását;
  • Követelik, hogy az egyetem jogai ne kerülhessenek át az államtól az alapítványhoz;
  • Követelik, hogy az állam ne vonulhasson ki teljesen az intézmény finanszírozásából;
  • Követelik, hogy az egyetem neve kerüljön vissza az alapítvány nevébe;
  • A pártpolitikától a továbbiakban is elhatárolódnak, maradjanak távol annak képviselői;
  • Az egyetemre további rendelkezésig csak az egyetem jelenlegi polgárai léphetnek be.
  • Amint arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt: a kampusz elfoglalása azután történt, hogy az egyetemisták utcabált és tüntetést szerveztek az intézmény elé hétfő estére. A diákok az egyetem modellváltása ellen tiltakoztak. Mint ismert, az SZFE szeptembertől alapítványi fenntartású intézmény lesz, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója lett. A modellváltás során a felek éles kritikával illették egymást, így az egyetem régi vezetése, a kinevezett rektor és a szenátus, valamint a Vidnyánszky által vezetett új kuratórium között nem tudott kibontakozni érdemi párbeszéd.

    Fotó: Teknős Miklós

    Az épület előtt tüntetők között több ellenzéki közszereplő is megjelent, például Para-Kovács Imre balliberális véleményvezér, de ott volt Komjáthi Imre MSZP-s és Donáth Anna momentumos politikus is, valamint Molnár Áron színész, aki noÁr művésznéven több kormányellenes rapszámot is készített a közelmúltban.

    Azon kérdésünkre, miszerint fontosnak tartja-e, hogy a pártpolitika távol tartsa magát a színházaktól, a Magyar Nemzetnek nyilatkozó noÁr azt válaszolta, hogy „a pártpolitikának semmi keresnivalója ebben a történetben”. Szerinte Eszenyi Enikő távozásából a Vígszínház éléről (akit azután értek támadások, miután nem vett részt egy ellenzéki tüntetésen – szerk.) a Fidesz csinált politikai ügyet. Kérdésünkre, hogy mindennek tükrében, mi a véleménye arról, hogy például Komjáthi Imre MSZP-s politikus is megjelent a tüntetésen, Molnár Áron azt válaszolta: szerinte civilben mindenkinek szolidaritást kellene nyilvánítania az SZFE hallgatóival.

    Fotó: Vizvári Soma

    A szervezők előzetes ígéretükkel ellentétben a követeléseik és közleményük felolvasása után nem válaszoltak az újságírói kérdésekre.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.