Karácsonyék szerint az év végére csődbe mehet Budapest

Annak ellenére, hogy a fővárosi önkormányzat több mint százmilliárdos megtakarítással rendelkezik, már az év elején novemberi csődöt vizionál Karácsony Gergely helyettese. Kiss Ambrus a Népszavának adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: 2021 végére nem lesz miből fizetni a béreket, leállnak a közszolgáltatások, intézményeket kell bezárni. A megkezdett beruházások utalásaival is probléma lehet, a béreket sem tudják majd kifizetni.

Forrás: Népszava, Magyar Nemzet2021. 01. 07. 11:38
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2020. március 4. Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond a budapesti álláskeresõket segítõ, a Budapest Esély Nonprofit Kft. által üzemeltetett munkaerõ-piaci szolgáltatásokra kialakított tanácsadó iroda átadásán a Fõpolgármesteri Hivatalban 2020. március 4-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iparűzési adó felének a kis- és középvállalkozásoknál hagyását teszi felelőssé Kiss Ambrus, főpolgármester-helyettes azért, hogy szerinte az év végére fizetésképtelenné válik a főváros. Karácsony Gergely helyettese szerint a már nyolcvanmilliárd forintos hiány van a a működési bevételek és kiadások között.

– A főváros működtetése havonta 20-25 milliárd forintot emészt fel. 2021. január 1-jén nyolcvanmilliárd forintos lyuk tátongott a működési bevételek és kiadások között. Ha erre rájön az iparűzési adó bevételének 15-20 milliárdos mínusza, akkor

a fővárosi önkormányzat számlájáról novemberre elfogy a pénz – mondta a Népszavának Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes.

– Hiába lesz pénz az önkormányzat számláján, ha azok már kötött felhasználásúak. Például a Blaha Lujza tér felújítására kapott pántlikázott forrásokból való utalást működési kiadások fedezésére senki sem fogja aláírni. Ebben az esetben a főváros fizetésképtelenné válik, vagyis nem tudja tovább finanszírozni a közszolgáltató cégek és az önkormányzati intézmények működését, nem tudja kifizetni a béreket – mondta Kiss Ambrus, aki nyilatkozatával előre kibúvót keresni látszik a Blaha Lujza tér felújításával kapcsolatos gondok miatt. A Magyar Nemzet korábban beszámolt ugyanis arról: a kormány engedélyezte a tér felújításának két ütemben való megvalósítását, ami azt jelenti, hogy két közbeszerzési eljárást folytat le a főváros. Az első ütemben a már elutalt, azaz megelőlegezett kormányzati forrást kell felhasználniuk, a második ütemet finanszírozza majd a fővárosi önkormányzat, amennyiben lesz rá forrásuk.

Érdemes megjegyezni, hogy Tarlós István korábbi főpolgármester regnálása alatt a tér felújítására kész tervek álltak rendelkezésre és a forrás is biztosított volt a költségvetésben.

Már csak a közbeszerzést kellett volna kiírni, és elkezdeni a munkálatokat. Karácsony Gergely megválasztása után ezzel szemben úgy döntött: késlelteti a beruházást, újratervezést javasolt, majd csökkentették a műszaki tartalmat és kétfelé bontották a kivitelezést.

A nagyszabású projektek mellett Kiss Ambrus arra is kitért, hogy a koronavírus-járvány miatt tavaly 23 milliárdos jegyárbevétel-kiesést szenvedett el a közösségi közlekedés.

– A kormánynak sem lehet érdeke a GDP 37 százalékát megtermelő főváros becsődöltetése, hiszen ez az egész magyar gazdaság megítélésének ártana. A hitelminősítőknek nehéz lenne elmagyarázni, hogy egy stabil gazdasági alapzaton álló ország miért nem segítette ki a saját fővárosát – magyarázta a főpolgármester-helyettes.

– Könnyen felmerülhet bennük a gondolat, hogy talán azért nem siettek a segítségére, mert a főkasszában sincs pénz. Ráadásul a csőd elkerülése érdekében elég lenne elengedni a 36 milliárdos szolidaritási adót. A jól működő gazdaság egyébként is elképzelhetetlen működő közszolgáltatások nélkül, márpedig ezeket az önkormányzatok biztosítják – indokolt Kiss, aki hozzátette:

a fővárosi önkormányzat 139 milliárd forint iparűzési bevétellel számolt 2021. évre. Ebből már tíz százalék kiesése is megoldhatatlan problémákat jelentene a fővárosi közszolgáltatások üzemeltetésében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.