Komoly politikai befolyás alá kerülhet a szombathelyi közmédia

A vasi város balliberális vezetésének egy egykori baloldali politikus garancia az objektivitásra.

2021. 01. 19. 9:53
null
Nemény András (MSZP) polgármester Fotó: Vas Népe/ Horváth Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre komolyabb politikai befolyás alá kerül a közmédia a balliberális vezetésű Szombathelyen, ahol leginkább az MSZP emberei ülnek a kulcspozíciókban. A napokban jelent meg a hír, hogy a szombathelyi Médiaközpont elveszíti függetlenségét, összevonják egy másik kulturális intézménnyel, az Agora Savariával, és csökkentik az önkormányzati támogatását is.

Ez azzal is jár, hogy a tavaly október 1-jétől határozatlan időre kinevezett Némethy Máriának megszűnik az igazgatói megbízatása.

Szombathely vezetése ezt a lépést azzal indokolta, hogy a koronavírus-járvány miatt anyagi veszteségek következtében takarékoskodni kell.

Nemény András (MSZP) polgármesternek nem kell félnie helyben az elvben közszolgálati Médiaközpont bírálataitól
Fotó: Vas Népe/Horváth Balázs

Az ügy érdekessége az, hogy a Nemény András (MSZP) polgármester vezette város korábban egy LMP-s politikust, Horváth Zoltánt nevezett ki az Agora Savaria élére, vagyis ezzel az elvben közszolgálati Médiaközpont is az ő irányítása alá kerül.

Horváth Zoltánról azt kell tudni, hogy a 2014-es országgyűlési választáson az LMP egyéni képviselőjelöltjeként indult Szombathelyen.

A politikus a 2019 év eleji szombathelyi ellenzéki hatalomátvétel után Neményék köréhez tartozott, az önkormányzati választások előtt pedig egy ideig úgy nézett ki, hogy Horváth is elindul a balliberális Éljen Szombathely képviselőjelöltjeként. Az LMP-nek más módon is van befolyása a helyi közéletre, mert a vasi megyeszékhelyen is működő Úgytudjuk.hu-t egy olyan gazdasági társaság adja ki, amelynek résztulajdonosa Ungár Péter (LMP).

A dolog attól igazán szép, hogy amikor 2019 elején a balliberálisok ciklus közben többséget szereztek a közgyűlésben (a városnak akkor még kormánypárti polgármestere volt), a Médiaközpont akkori vezetőjét éppen amiatt váltották le, mert szerintük nem volt elég objektív.

A kérdés az, hogy egy ízig-vérig balliberális egykori politikus mennyire lesz most objektív irányítója az elvben közszolgálati Médiaközpontnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.