Kormányzati támogatásból újul meg a Blaha Lujza tér

Megjelent a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. tenderfelhívása az uniós közbeszerzési közlönyben a Blaha Lujza tér felújításának a részleteivel. A jócskán csúszásban lévő beruházás első üteme nagy részben állami támogatásból valósul meg, a tér felújításának a befejezéséről, amelynek költségeit a fővárosnak kell állnia, később dönt a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat.

2020. 12. 26. 10:15
null
A Blaha Lujza tér látványterve a Rákóczi úti fasorral Forrás: Építész Stúdió
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végre kiírta a Budapesti Közlekedési Központ a Blaha Lujza tér felújításáról szóló tendert, amely szerint 2021 végére be kell fejezni a tér felújításának első ütemét, mert csak addig hívható le az állami támogatás. Lapunk korábban rámutatott: a csökkentett műszaki tartalomról még nyáron hozott döntést a főváros. A kormány már korábban rendelkezésre bocsátotta a megígért egymilliárdos állami támogatást, ám annak felhasználási ideje decemberben lejár, ezért Karácsonyék külön közbeszerzést terveznek kiírni, és kezdeményezték a támogatói okirat módosítását is.

A főváros a Blaha Lujza tér rekonstrukciójának terveit két részre bontotta, és kezdeményezte, hogy külön tenderkiírás vonatkozzon a két ütemre. Az első ütem kormányzati támogatásból valósul meg, a befejezés költségeit a fővárosi önkormányzatnak kell biztosítania.

A nyáron elfogadott előterjesztés szerint a kormányzati támogatásból megvalósítandó műszaki tartalom a korábbi tervekhez képest jelentősen csökkentett tartalmú. A most megjelent tenderkírásban pontosították az előzetes elképzeléseket: a felújítás többek között magas- és mélyépítési munkálatokat, villamosperon és közút építését, forgalomirányító lámpák és berendezések szerelését tartalmazza. A tervezési és kivitelezési feladatok között szerepel még térkőburkolat teljes pályaszerkezettel, látványbeton fal/támfal készítése, 84 darab bordó köztéri szék kihelyezése, 38 darab burkolatba süllyesztett vízjátékfúvóka, gombaszökőkút, nagykockakő-burkolat építése, beton térkő járdaburkolat építése, öntött aszfalt járdaburkolat építése, jelzőlámpás csomópontok átalakítása, aluljáró-felújítás.

Az ajánlattevőnek elmúlt legalább öt, az elmúlt 96 hónapból származó, teljesített referenciát kell bemutatnia, és ezek között a Blaha Lujza téren is elvégezendő feladatoknak is kell szerepelniük, meghatározott mennyiségben. Az ajánlattételi határidő február 15.

A tér átépítéséről még 2017 nyár elején döntött Tarlós István vezette Fővárosi Közgyűlés. A beruházás négymilliárd forintból valósult volna meg, mint írtuk: a rekonstrukció magába foglalta volna az aluljáró és a Somogyi Béla utca felújítását, továbbá egy illemhely, egy pavilon, egy buszváró és egy lift építését is. Ám az utóbbi elemeket Karácsony Gergely főpolgármester forráshiányra hivatkozva kivette a műszaki tartalomból. Korábban lapunknak Bagdy Gábor volt főpolgármester-helyettes leszögezte: a kiviteli tervek megvoltak, a tér felújítására félretették a forrást a költségvetésben, a főváros hárommilliárd, míg a magyar állam egymilliárd forinttal járult volna hozzá a költségekhez.

Karácsony Gergely megválasztása után rögtön a tér zöldebb újragondolásáról beszélt, de arról egy szót sem ejtett, hogy hárommilliárd helyett csak másfél milliárdot szánnak a célra.

A tér felújítása mellett Kocsis Máté országgyűlési képviselő és Sára Botond korábbi józsefvárosi polgármester arról is döntöttek, hogy a Corvin Áruház patinás épülete visszanyerhesse régi arculatát,

erre a kormány háromszázmillió forint támogatást biztosít.

A Magyar Nemzet korábban megkereste a józsefvárosi önkormányzatot, hogy rendelkezésre áll-e még a Kocsis Máté, a kerület kormánypárti országgyűlési képviselője által a felújításra kilobbizott háromszázmillió forint, és mikor kezdődhet meg az áruház homlokzatának a felújítása.

„A 1059/2019 (II. 22.) sz. kormányhatározathoz a támogatói okirat kiállításra került, azonban a részletes feltételeket még nem foglalták szerződésbe. Az önkormányzat és a beruházó között az egyeztetés folyamatban van” – tájékoztatott még nyáron a józsefvárosi önkormányzat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.