Koronavírus: egymillió fertőzött a világban

Világszerte már egymillió embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, a fertőzöttek száma valójában azonban ennek a többszöröse lehet. A Johns Hopkins Egyetem adatbázisa szerint a járványnak a világ 181 országában már 51 ezernél is több áldozata van, ugyanakkor már csaknem 208 ezren legyőzték a vírust.

Haiman Éva
2020. 04. 02. 21:53
null
01_koronavirus_0403_vilagterk_web
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új koronavírussal eddig az Egyesült Államokban fertőződtek meg a legtöbben, a regisztrált esetek száma mintegy 235 ezer. A Covid-19 járvány itt már majdnem 6 ezer áldozatot követelt, a gyógyultak száma megközelíti a 9 ezret.

Az USA-ban még január 25-én diagnosztizálták az első esetet, január legvégén hirdettek közegészségügyi vészhelyzetet, a járvány terjedését érdemben lassító korlátozó intézkedéseket azonban csak március közepén léptették életbe.

Európában az új típusú koronavírus-járvány miatt továbbra is Olaszországban a legsúlyosabb a helyzet. Innen február végén érkeztek híradások a fertőzöttek számának jelentős, az ország északi régióiban koncentrálódó növekedéséről.

Mostanra több mint 115 ezer ember tesztje lett pozitív, a járványban csaknem 14 ezren vesztették életüket, de több mint 18 ezer a gyógyult esetek száma.

Spanyolországban, ahonnan február végéig csak elszórt eseteket jelentettek, mára drámaivá vált a helyzet: az igazolt esetek száma meghaladta a 110 ezret, a haláleseteké pedig a 10 ezret. Itt már majdnem 27 ezer gyógyult fertőzöttről tudnak.

A fertőzöttek számát tekintve világszinten most már Németország áll a negyedik helyen, az országban eddig több mint 84 ezer ember szervezetében mutatták ki a koronavírust. A halálesetek száma meghaladta az ezret, viszont 21 és félezer gyógyult esetet jelentettek.

Kína, ahonnan az új típusú koronavírus-járvány még 2019 végén elindult, jelenleg már csak az ötödik leginkább érintett ország. Innen eddig összesen 82 és fél ezer fertőzöttet jelentettek.

A járványnak itt több mint 3 ezer áldozata volt, ugyanakkor több mint 76 és félezren legyőzték a vírust. A kínai egészségügyi bizottság március 12-én adott hírt arról, hogy a járványt az országban sikerült felszámolniuk.

Európában az első fertőzöttet Franciaországban azonosították január 24-én, jelenleg kevés híján 60 ezer franciánál jeleztek pozitivitást a tesztek, ezzel az ország a kontinensen a negyedik helyen áll az igazolt koronavírus-fertőzöttek számát tekintve. Ami azonban a haláleseteket illeti, a járvány Európán belül eddig Franciaországban szedte a harmadik legtöbb áldozatot, 4 és félezret. A gyógyult esetek száma meghaladja a 12 és félezret

.

Világszinten a hetedik legsúlyosabban érintett állam Irán, itt meghaladja az 50 ezret a koronavírussal fertőzöttek száma, és meghaladja a 3 ezret a haláleseteké. Az országból nem egészen 17 ezer gyógyult esetről adtak hírt.

A több mint 34 ezer regisztrált koronavírus-fertőzöttel globálisan Nagy-Britannia áll a nyolcadik helyen, a briteknél már csaknem 3 ezer emberéletet követelt a járvány, míg a fertőzésen átesettek száma nem éri el a 200-at.

Tízezernél több víruspozitív esetet regisztráltak még Svájcban, Törökországban, Belgiumban, Hollandiában, Ausztriában és Kanadában. Az igazolt fertőzöttek száma öt és tízezer között van Dél-Koreában, Portugáliában, Brazíliában, Izraelben, Svédországban, Norvégiában és Ausztráliában.

A környező országok közül Romániában és Lengyelországban is csaknem 3 ezer, Csehországban majdnem 4 ezer, Horvátországban ezer fertőzöttről tudnak már, Szlovéniában ezer, Szlovákiában ötszáz alatti a regisztrált eset.

A világjárvány láthatóan döntően a fejlett országokat sújtja, és az olyan távolabbi szigetországokat, valamint a fejlődő, illetve háború sújtotta államokat érinti a legkevésbé – legalábbis a hivatalos adatok szerint –, amilyen Madagaszkár, Jamaica, Banglades, Etiópia, Szíria vagy Szudán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.