Népszerű számi énekessel erősített az Írdalá.hu csapata

Egy svédországi számi sztár is a székelyek ügye mellé állt, közben Koko is a petíció aláírására buzdít.

2020. 10. 08. 15:51
null
Jon Henrik Fjällgren is a székely petíció mellé állt Fotó: Niklas Palmklint Forrás: Jon Henrik Fjällgren Facebook oldala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beszállt az Írdalá.hu nemzetközi kampányába (Signiteurope.com) Jon Henrik Fjällgren, népszerű svédországi énekes, előadóművész. A férfi fiatal korában egy kis kolumbiai indián faluban nevelkedett, majd később árvaházba került. Innen fogadta örökbe egy svédországi számi család, és Fjällgren így vált a Siida közösség tagjává Mittådalenben, ahol civilben rénszarvas-pásztorkodással foglalkozik.

Jon Henrik Fjällgren azzal vált ismertté, hogy helyi tradicionális dalokat adott elő, később még maga a svéd királyi pár előtt is énekelt, első albumát 16 évesen adták ki. Az énekes 26 éves korában részt vett a svéd Talang Sverige 2014 versenyen, ahol szintén a hagyományos számi dalokat énekelte és az első helyen végzett, majd 2015-ben fellépett a Melodifestivalenen, ahol a döntőben második helyezést érte el.

A számi énekes az Írdalá.hu csapatának úgy nyilatkozott, hogy fontos számára az őshonos kisebbségek helyzete, a számiké pedig kiváltképp. – Svédország földjét a számik foglalták el először, és mindig harmóniában éltek a természettel, óvták annak erőforrásait. Éppen ezért hatalmas tudással rendelkeznek, amit most, a nehéz időkben, a koronavírusjárvány-helyzetben megosztanak másokkal. A számik fontos nemzete az országnak – hangsúlyozta az énekes.

A számi énekes is a székely petíció mellé állt, és mindenkit a kezdeményezés aláírására biztat
Fotó: Jon Henrik Fjällgren Facebook-oldala

Fjällgren kiemelte: természetesen támogatja a székelyek ügyét, és mindenkit arra buzdít: fogjanak össze és írják alá a kezdeményezést. Hozzátette: megtiszteltetés neki az ügyet szolgálni, és ahogy csak tud, küzd az őshonos kisebbségekért.

A svéd énekessel Kovács Koko István készítette az interjút az Írdalá.hu csapatának, az olimpiai és világbajnok ökölvívó természetesen maga is aláírta már a kezdeményezést. – Nekem rengeteg alkalommal adatott meg, hogy átérezzem a magyarságom, és ha egy ilyen lehetősége adatik az embernek, hogy segíthet akár csak egy aláírással a határon túli magyaroknak, akkor kutya kötelessége ezt megtenni – fogalmazott Koko. Szerinte a magyarság megmaradását az összefogás szolgálja, főleg a határainkon túl, ezért is kell támogatni a székely petíciót. Úgy véli, a kezdeményezés aláírásán nem szabad gondolkodni, meg kell tenni, segíteni kell.

Az Írdalá.hu csapata arra kér mindenkit, hogy a Signiteurope.com négy közösségi média felületét (Twitter, Instagram, YouTube és Facebook) kövesse, lájkolja és kommentelje. – A Gerilla.hu felhívja a magyar társadalmat, hogy aki segíteni akar, mert aggódik a november 7-i határidő közelsége miatt, az tegye meg – tették hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.