Novák Katalin: Visszaigényelhetik az ötszázalékos áfát a családosok

– Azok, akik csokkal vásárolnak új építésű otthont, a jövő évtől áfamentesen tehetik ezt meg és az ötszázaléknyi áfatartalmat utólag visszaigényelhetik – jelentette be Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Elmondta, a koronavírus-járvány mindannyiunkat próbára tesz, de a cél az, hogy ebben a helyzetben se kelljen visszalépni, vagy lemondani arról, amit az elmúlt tíz évben már elértek a magyar családok.

Magyar Nemzet
2020. 10. 11. 11:15
Novák Katalin államtitkár
20200619. Budapest Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha valaki új építésű ingatlant vásárol a jövő év január elsejét követően, ami egy lakásnál nem haladja meg a százötven, háznál a háromszáz négyzetméteres alapterületet, akkor neki a mostani 27 százalékos áfa helyett csak ötszázalékos áfát kell fizetnie – mondta el Novák Katalin családokért felelős miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Példaként említette, hogy

ez egy 30 millió forintos ingatlan esetében hat és fél millió forint megtakarítást jelenthet, egy 50 millió forint plusz áfás ingatlannál pedig már 11 millió forintos megtakarításról van szó.

A miniszter a műsorban egy családosok támogatását érintő bejelentést is tett: az új építésű otthont vásárló családosok további kedvezményt kapnak január elsejét követően.

– Ez azt jelenti, hogy azok, akik csokkal vásárolnak új építésű otthont, január elsejét követően ötszázalékos áfa mellett tudják megvásárolni ezt az ingatlant, de az ötszázalékos áfatartalmat vissza is igényelhetik.

Mint mondta, ez egy 30 millió forint plusz áfa értékű lakásnál másfél millió forintos visszaigénylést jelent a hat és fél millió forint megtakarításon túl, az 50 millió forint plusz áfa értékű ingatlannál pedig már két és fél millió forintos visszaigénylésről van szó, ami egészen biztosan a vásárlóhoz, azaz a családhoz jut majd el, hiszen ők fogják visszaigényelni ezt az áfatartalmat.

Mint ismert, Novák Katalin családokért felelős miniszter terjesztette be a legutóbbi kormányülésen azt az új családvédelmi javaslatot, hogy legyen újra öt százalék a lakásépítés áfája 2022 végéig, amikor már a tervek szerint lesz vakcina, és véget ér a koronavírus-járvány. A kabinet megtárgyalta és elfogadta az intézkedést. Első lépésnek nevezték, hiszen sok segítségre van szüksége a családoknak ahhoz, hogy az eddig elért életszínvonalat meg lehessen őrizni.

A tárca nélküli miniszter a műsorban arról is beszélt,

szükség van arra, hogy a családok segítséget kapjanak, és hogy az elmúlt tíz év eredményeit megtartva igyekezzenek azokat még tovább bővíteni.

– Fontos, hogy amikor egy váratlan élethelyzettel szembesül mindenki – hiszen a koronavírus-járvány bizony próbára tesz mindannyiunkat –, ebben a helyzetben se kelljen visszalépni, lemondani arról, amit az elmúlt tíz évben már elértek a magyar családok – hangsúlyozta Novák Katalin. Hozzátette: hogyha otthon és munka van, akkor sokkal könnyebb az élet, több és jobb esély van arra, hogy tudnak egyről a kettőre lépni a családok.

Ennek az új otthonteremtési programnak az egyik eleme az áfacsökkentés.

Arra a kérdésre, hogy egy olyan családvédelmi intézkedés, mint az ötszázalékos áfa hozzájárulhat-e a gazdaság bővítéséhez is, Novák Katalin elmondta, megítélése szerint azok a jó döntések, amelyek több célt is egyszerre, vagyis párhuzamosan tudnak megvalósítani.

– Szeretnénk azt, ha a gazdaság nem állna le az előttünk álló hónapokban sem, hanem éppen ellenkezőleg, élénkülni tudna, és célunk az, hogy minél több embernek legyen munkája

– jelentette ki.

Novák Katalin emlékeztetett: a csoknak köszönhetően 2015 óta 150 ezernél is több családnak járultak hozzá az otthonteremtéséhez,

ez nagyságrendileg majdnem 500 milliárd forintnyi segítséget jelentett a családoknak.

– Az a célunk, hogy ezeket a családokat a jövőben is fokozottan tudjuk segíteni, és erről születtek most különböző döntések – emlékeztetett a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.