Orbán Viktor: Ez egy másik taktika, mint a tavaszi volt

A miniszterelnök szerint nem kell attól tartani, hogy bárki megfelelő ellátás nélkül maradna.

Bácskai Balázs, Vizvári Soma
2020. 09. 21. 13:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával kezdődött a parlament őszi ülésszaka. A kormányfő elsődlegesen a négynapos nyári EU-s csúcsot összegezte, amelyen tagállami kormányfők megegyezésre jutottak az EU költségvetése kapcsán.

Orbán Viktor kiemelte: a következő évek uniós költségvetése két részből áll, a szokásos költségvetésből és a Következő generáció nevű pénzügyi alapból, amelynek célja a járvány pusztításának ellensúlyozása.

– A parlament fontos elvárása volt, hogy az azonos helyzetű tagállamok azonos elbánásban részesüljenek – emlékeztetett Orbán Viktor, és az érkező pénzekről szólva elmondta, hogy

nettó 31 milliárd euró áramlik be a magyar gazdaságba a következő ciklusban, ami évente 4, 4,5 milliárd eurót jelent.

A magyar cégek külföldön 1,6 milliárd eurót termeltek meg 2019-ben a Magyarországon működő nagyvállalatok 9,6 milliárd euró profitot termeltek, ennyit vihettek volna ki. 2028-ra közel kerülünk ahhoz, hogy Magyarország nettó befizető legyen. Ehhez a célhoz két módon juthatunk el: kivásároljuk a külföldi cégeket és terjeszkednek a magyar cégek külföldön – húzta alá a miniszterelnök.

Kezdeményeztem a 7-es cikkely lezárását még a német elnökség alatt.

Az EP politikai szempontok alapján két éve folytat Magyarország ellen eljárást.

Minden kérdést megválaszoltunk, ami a jogállammal kapcsolatban felmerült. Nincs akadálya annak, hogy ez az eljárás lezáruljon – mondta a miniszterelnök.

A parlament döntése alapján javasoltam a miniszterelnökök tanácsának, hogy a politikai tevékenységet végző civil szervezetek anyagi támogatása szűnjön meg – tette hozzá.

Orbán Viktor szerint jó lenne, ha a magyar parlamentben külön munkacsoport foglalkozna ezzel a kérdéssel.

Mint elmondta: a tanácsban világossá tették, hogy elkötelezettek a jogállamiság mellett. A politikai vádak összegyűjtése jogállamiság címszó alá, éppen a jogállamisággal megy szembe.

Az EP-ben jelenleg a rule of law helyett a rule of blackmail érvényesül a miniszterelnök szerint.

Orbán Viktor ismertette a nemzetközi járványhelyzetet, amelyet jelenleg súlyosnak, aggasztónak nevezett. Kiemelte: Ausztriában egyetlen nap alatt 35 százalékkal emelkedett a kórházban ápoltak száma.

– Az első beteget Magyarországon március 4-én regisztráltuk, a vírus terjedésének lassítása volt a stratégia, amelyet időnyerésre használtunk – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: a védekezést hamarabb kezdtük meg, már január 31-én felállítottuk az operatív törzset, Kásler Miklós miniszter időben felismerte a veszélyt.

– Az első csatát megnyertük. A magyar egészségügyi rendszer képes volt megvédeni az embereket,

az első szó a köszöneté: az orvosoknak, az ápolóknak – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor emlékeztetett: a vírus második hulláma itt van, és az első hullámhoz hasonlóan külföldről jött. A kormányfő szerint a második hullám kezelésében segít a korábban megszerzett tapasztalat, és a nemzeti konzultáció is. – Magyarországnak működnie kell, az emberek az várják, hogy a mindennapi életet ne bénítsa le a vírus.

Ez egy másik taktika, mint a tavaszi volt. Ma már nem kell attól tartani, hogy bárki megfelelő ellátás nélkül maradna

– mondta, majd ismertette a kormány döntéseit:

Fenntartják a beutazási korlátozásokat, kötelező a maszkhasználat szinte minden nyilvános helyen, teljeskörű látogatási tilalom van a kórházakban, testhőmérsékletet mérnek az iskolákban, hatósági árassá teszik a koronavírusteszteket, és az influenzaoltást ingyenessé teszik, a vendéglátóhelyeknek este 11 órakor be kell zárniuk – sorolta a miniszterelnök.

A miniszterelnök a fiatalokat arra kérte: legyenek tekintettel a szüleikre és a nagyszüleikre.

– Sokakat foglalkoztat a kérdés: mekkora a maximális terhelés, amit az egészségügynek ki kell bírnia.

A szakértők szerint a legrosszabb esetben kétszázezer ember egyidejű fertőzöttségére, tizenhatezer ember egyidejű kórházi kezelésére, és nyolcszáz beteg lélegeztetőgépes egyidejű kezelésére kell készülni. A biztonság kedvéért a duplájával számolunk – mondta Orbán Viktor, és kifejtette, a mai nap 66 ezer ágy áll rendelkezésre, ha kell, továbbiakat tudnak biztosítani.

– Az ember szereti biztonságban tudni az otthonát, különösen 2008 óta, amikor számos család feje felől vitte el otthonát a bank. Ezért döntöttünk úgy, hogy július 1-jéig meghosszabbítjuk a hiteltörlesztési moratóriumot, ami automatikusan meghosszabbodik annak, aki eddig folyamodott érte. A munkahelyeket befektetéssel lehet létrehozni,

a kormányzati csomagok nem mentőcsomagok, hanem befektetések, amelyek azt célozzák, hogy növekedni, fejlődni tudjunk.

– Ezért indítottunk egy beruházásösztönző programot: az eredeti 50 milliárdos keretet megháromszorozva 170 milliárd forintot fektettünk a magyarországi vállalatokban. Az eredmény több mint szemmel látható, 904 beruházó jelentkezett, azt vállalva, hogy a következő időszakban 424 milliárd forint értékű befektetést visz véghez, és ezzel megvédi 154 ezer magyar munkavállaló munkahelyét. A magyar kis- és közepes vállalatok fejlesztését szolgáló programra, ilyet is indítottunk, eddig összesen 5,5 ezer támogatási kérelmet nyújtottak be, a vállalt beruházások összege 193 milliárd forint, a megvédett munkahelyek száma pedig 130 ezer – összegzett Orbán Viktor.

A gazdasági intézkedéseink hatásait és eredményeit összefoglalva: sikerült megvédeni a magyar emberek munkahelyeit és a magyar vállalatokat.

Nehéz ősz elé nézünk, egyszer már sikerült, együtt újra sikerülni fog

– fejezte be Orbán Viktor a beszédét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.