Orbán Viktor: Európa egységét sikerült megőrizni

A kormányfő köszönetet mondott Lengyelországnak, és kiemelte: győzött a józan ész.

Bákonyi Ádám-Csekő Imre
2020. 12. 14. 13:38
null
Orbán Viktor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A múlt héten győzött a józan ész, megvédtük Magyarország szuverenitását, és megvédtük a magyarok pénzét. Ez az a pont, ahol Lengyelországnak köszönetet kell mondani a barátságért, a kitartásért és bajtársiasságért – mondta Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában az Országgyűlésben. A miniszterelnök szerint összességében semmi túlzás nincsen abban, hogy azt mondjuk, győztünk. – Keresztülvittük, hogy olyan nehéz időkben, mint a mostani járvány, nem szabad a gazdasági támogatást politikai feltételekhez kötni. Egyszerűen azért, mert ezek hátráltatnak bennünket a gyors cselekvésben. Győzött a józan ész azért is, mert ezzel a döntéssel Európa egységét sikerült megőrizni – mondta Orbán.

Győzött a józan ész, így lehetőség nyílik gyors cselekvésre, és megvédve az európai alkotmányt, sikerült elkerülni, hogy ráerőltessék a magyarokra a bevándorlókat – mondta a miniszterelnök, és hozzátette: megvédték a magyarok pénzét – ami hazánknak jár, azt meg is fogjuk kapni.

Orbán Viktor szerint a megállapodás biztató eredmény Európa jövője és az unió egysége megvédése szempontjából. A valódi tét a miniszterelnök szerint az volt, ki fogja irányítani Európát a jövőben, a megválasztott állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács (ET), vagy Soros György hálózata, amely a liberális civil szervezetekből, a fősodratú médiából, az EP-képviselők jelentős csoportjából és a Európai Bizottságba (EB) bejuttatott Soros-képviselőkből áll. Ők akartak maguknak egy fegyvert, amit bármikor a Sorosnak nem tetsző országok ellen lehet fordítani.

A miniszterelnök szerint az ET az utolsó pillanatban felébredt, és kimondták, hogy nem cselezhető ki az uniós alapszerződés, és nem zsarolhatók a bevándorlást elutasító országok. A kormányfő kifejtette: maradtak nyitva még küzdelmes kérdések, például hogy az EB migrációs akcióterve szerint lakást, segélyt és szavazati jogot kell adni a migránsoknak. Az ügyért felelős brüsszeli biztos 34 millió bevándorlóról beszélt – emlékeztetett Orbán Viktor, és elmondta, hogy az Európai Bizottságnak egy genderakcióterve is van. Hazánk ezeket minden erejével ellenzi, bevándorlás helyett a gyermekvállalást támogatjuk, és a gender helyett a hagyományos családmodellt kell erősíteni.

Orbán Viktor elmondta, hogy a járvánnyal szembe kell nézni, ami Európa-szerte csúcsokat dönt, és egyre több helyen szigorításokat vezetnek be. A miniszterelnök szerint két fronton zajlik a küzdelem: a kórházakban az emberek életéért küzdenek a szakemberek, az iskolákban a tanárok pedig a szülők munkahelyeiért.

– Nehéz hetek várnak ránk – mondta a kormányfő, de emlékeztetett, elérhető közelségbe került a vakcina, december utolsó napjaiban számíthatunk az első adag oltóanyagra. Az oltási terv elkészült, az oltás ingyenes és önkéntes lesz. Először az egészségügyi dolgozók, majd utánuk a krónikus betegek kaphatnak oltást – fejtette ki Orbán Viktor, és elmondta, hogy az interneten, illetve – a nyugdíjasok esetében – levélben lehet jelentkezni. A kormányfő kifejtette, hogy a vakcina nem politikai kérdés, ezért Nyugaton és Keleten is tárgyalnak.

– Nekünk nem a gyógyszergyártó multicégek érdeke számít, hanem hogy a magyar emberek minél előbb juthassanak megbízható vakcinához – mondta a miniszterelnök, és hozzátette: a kormánynak minden élet számít, ezért minden jelentős céggel leszerződtek már. Orbán Viktor arról beszélt, hogy amíg az oltás nem kezdődik el, addig fent kell tartani a szigorú korlátozásokat. – Vigyázzunk egymásra, és együtt ismét sikerülni fog! – mondta Orbán Viktor.

Az ellenzéki reakciókra adott válaszában Orbán Viktor kifejtette: az ellenzék gazdája, Soros György csalódott, és ha a gazdi csalódott, akkor sovány lesz a vacsora – szúrt oda a miniszterelnök a baloldalnak.

Megerősítette: a Next Generation alap teljes egészében hitel, abban nincsen vissza nem térítendő támogatás.

A miniszterelnök Gyurcsány Ferencnek válaszolva elmondta, Európa vezetői kifejezetten megerősítették Brüsszelben, hogy a közös hitelfelvétel nem jelenti az Európai Egyesült Államok létrejöttét, az egy egyszeri és megismételhetetlen cselekmény. De attól, hogy valamit nem ismernek be, még belesodródhat Európa egy föderációba – vélekedett a miniszterelnök, aki szerint létező veszélyről van szó, amit Gyurcsány Ferenc lehetőségnek tekint. – Én viszont azt gondolom, hogy egy Európai Egyesült Államokba való belesodródás az ezeréves magyar történelmi tradíció és hazánk feladását jelentené – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint a baloldal feladná az ezeréves magyar államiságot, hogy létrehozzák egy Európai Egyesült Államokat. Illúzió, hogy ebben az esetben megmaradna a nemzeti szuverenitásunk – mondta a kormányfő, és kifejtette, a Jobbik és az LMP is egy olyan politikai párttal – a DK-val – állít majd közös listát, amely sosem csinált titkot abból, hogy politikája középpontjában nem a magyar nemzet és annak szuverenitásának megőrzése áll.

– Két különböző jövő, két különböző lehetőség és két különböző élet rajzolódik ki az unokáink számára – mondta a miniszterelnök, és hozzátette: ő azt szeretné, ha az eljövendő generációk a független, szuverén magyar állam örökösei legyenek.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a Párbeszéd politikai eszközként használja azt az adatot, hogy mennyien halnak meg a járványban. Ezzel lebecsülik az orvosok és ápolók munkáját, akik mindennap azon dolgoznak, hogy az emberek életét megvédjék. – Önök szerint azért halnak meg az emberek, mert nem törődnek velük az orvosok és ápolónők? – tette fel a kérdést a miniszterelnök, és kifejtette: félreértés a Párbeszéd részéről, hogy a vírus Orbán Viktor. – Önöknek szurkolni kellene, ha már többre nem képesek, hogy az orvosok és ápolónők megmenthessék az embereket. Az a kérdés, ki hova áll? Ki áll a betegek mellé, hogy megpróbálja megmenteni őket, és ki reménykedik abban, hogy a romlanak a statisztikák? – tette fel a kérdést.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy járványügyi védekezésre Magyarország eddig 1014 milliárd forintot költött. A munkahelyek védelmére pedig 2991 milliárd forintot. Ennek is eredménye, hogy nem haltak meg többen – vélekedett a miniszterelnök. Elmondta: négymillió 458 ezer ember dolgozik hazánkban, ami hatvanezerrel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. – Megindítjuk azokat a programokat, amik a járvány után mindnyájuknak visszaadják majd a munkahelyüket – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor arról is beszélt, pontosan nyolcszázezerrel többen dolgoznak ma, mint tíz éve, a baloldal kormányzása után.

A vétó kapcsán Orbán Viktor kifejtette: az az európai alapszerződésben biztosított nemzeti jog, amely minden országot megillet a nemzeti érdekeit érintő kérdésekben. Hazánk az alkotmányos jogával élt, nem zsarolt senkit.

A miniszterelnök beszélt az átlagbérekről is, és kifejtette, nem a magyarok, és nem is a KSH teszik közzé az erre vonatkozó adatokat, hanem az Eurostat. Amikor a baloldal kormányozta az országot, akkor kétszázezer forint volt az átlagbér, most pedig 383 ezer forint. Ezt az uniós hatóság állítja. – Gratulálok a jó választásukhoz – szúrt oda a Jobbiknak a DK-val és az MSZP-vel történő, várható közös listaállítás kapcsán.

Orbán Viktor kifejtette: Németország első gazdasági partnere Kína. – Miért is kellene nekünk fellépünk Kínával szemben? – tette fel a kérdést egy ellenzéki felvetés kapcsán a kormányfő. Emlékeztetett: nem volt jó, amikor a kétpólusú világrendben, a hidegháború idején valamelyik világhatalom mellé kellett mindenkinek állnia. Az új korszaknak inkább az együttműködésről kellene szólnia – mondta a miniszterelnök. Külkereskedelemben, gazdaságpolitikában az ideológiai megközelítés téves megközelítés – mondta Orbán Viktor.

A nyugdíjasokról szólva a miniszterelnök megerősítette: januártól megkezdik a 13. havi nyugdíj visszaépítését, ami azt mutatja, a válság után Magyarország olyan emelkedő pályára áll, ami lehetővé teszi, hogy mindent visszaadhasson a polgári kormány, amit a szocialisták elvettek az emberektől az ő kormányzásuk idején.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.