Orbán Viktor: Juncker a múlt, Weber a jövő

A Fidesz elkötelezett Manfred Weber jelöltsége mellett, a bajor politikust végig támogatni fogják — erről beszélt Orbán Viktor a Welt am Sonntag című lapnak adott interjújában. A kormányfő kifejtette azt is, hogy a Fidesz elleni támadás baloldalról indul, a valódi cél pedig az Európai Néppárt gyengítése.

Magyar Nemzet
2019. 03. 04. 6:24
EU Commission President Juncker talks to Hungary's PM Orban during a EU leaders summit in Brussels
A kormányfő az Európai Bizottság vezetőjének (balra) nézeteit kifogásolta Fotó: REUTERS/Francois Lenoir
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mostani választáson a migrációs politika a tét, és a migrációbarát politikát Soros György és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke testesíti meg – erről beszélt a plakátkampányt firtató kérdésre a Welt am Sonntag című konzervatív német lapnak adott interjújában Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő elmondta: nem tetszenek neki Juncker nézetei, különösen a szocialista gazdaságpolitikához való közeledése és a bevándorlás támogatása. – Az a kísérlete, hogy kizárasson minket az Európai Néppártból, egy személyes illojalitás volt – mutatott rá Orbán Viktor, aki szerint a Fidesz elleni támadás baloldalról indul, valódi célja pedig a néppárt gyengítése.

A miniszterelnök arra is kitért, hogy Soros az, aki Magyarországon a globalizmus rosszabbik arcát testesíti meg. – Az egyik oldalon hazánk áll, amelyet választott vezetői képviselnek. A másik oldalon pedig a senki által meg nem választott, Soros által finanszírozott nemzetközi civil szervezetek, amelyek azt akarják, hogy egy másfajta migrációs politikát folytassunk – fogalmazott. Mint mondta, a kampány következő szakaszában, ami már pártkampány lesz, egy további szereplőt fognak a plakátokon mutatni: Frans Timmermanst. Ezt azzal indokolta, hogy mindenkinek joga van tudni, hogy Timmermans, a szocialista EB-alelnök és csúcsjelölt bevallottan Soros szövetségese.

A kormányfő az Európai Bizottság vezetőjének (balra) nézeteit kifogásolta
Fotó: REUTERS/Francois Lenoir

Orbán Viktor beszélt Manfred Weberről is, akinek a neve szerinte a változásokat kell jelentse, amelyekre Európának nagy szüksége van. A kormányfő szerint Weber jelöltsége az egyik legbátrabb politikai vállalkozás, amit valaha látott, mert a választás után kezdődnek az alkuk, lesznek más jelöltek is a bizottság élére, s megpróbálják Webert letaszítani erről a pozícióról. – Világossá tettem, hogy mi végig támogatni fogjuk. Ha a néppárt győzni szeretne Közép-Európában, azt kell mondania itt: Juncker a múlt, Weber a jövő – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki egyértelművé tette azt is, hogy a Fidesz a néppártban marad.

A migrációs veszélyekről szólva úgy fogalmazott: minden, amit 2015 óta megéltünk, még erősebb formában újra megtörténik. – Közel van az az idő, amikor az arab országok népessége meghaladja az unióét, és akkor még nem beszéltem Fekete-Afrikáról, ahol ilyen sok embert aligha tudnak eltartani. E tekintetben mi teljes készültségben éljük a mindennapjainkat, sok ezer katonánk, rendőrünk van a déli határnál, és tudjuk, hogy kizárólag a török kormány döntésén múlik, hogy az ott lévő több millió menekült ­megindul-e Európa felé.

Oettinger befejezné a nyilvános vitát

A német uniós biztos szerint ideje véget vetni az Orbán Viktorról szóló vitának a néppártban. Günther Oettinger egy német portálnak nyilatkozva hangsúlyozta, a pártcsalád választási programja a döntő, amely tisztázhatja a vitás kérdéseket, s a program támogatására hívják a Fideszt.

A Fidesz nem bírálja, de nem ért egyet az elnökkel

Éles vita zajlik az európai parlamenti választás előtt a migrációról a bevándorláspárti és -ellenes erők között, ami alapján a választók dönteni tudnak – fogalmazott Kósa Lajos (Fidesz) az Atv.hu-nak adott interjújában. A politikus beszélt Jean-Claude Juncker bizottsági elnökről is, akit szerinte nem bírálnak, csak világossá teszik a brüsszeli álláspontot, továbbá azt, hogy a kormánypártok azzal nem értenek egyet. Kósa Lajos egyértelművé tette, hogy a határokat, az európai emberek biztonságát, Európa keresztény civilizációját megvédeni kell, nem leépíteni. (MN)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.