Rendkívüli veszélyhelyzetet hirdetnek Magyarországon

Gulyás Gergely elmondta: a rendszerváltás óta ilyen intézkedésekre nem volt szükség. A kormánynak a vírus elleni védekezéssel kapcsolatos döntései visszavonásig érvényesek.

Magyar Nemzet Online
Forrás: Origo.hu2020. 03. 11. 14:14
null
Miskolc, 2020. március 10. Fertõtlenítõszerrel tisztítanak egy autóbuszt a Miskolci Közlekedési Vállalat munkatársai a koronavírus terjedésének megelõzése érdekében Miskolcon 2020. március 10-én. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma reggel rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet elrendelését javasolta a kormánynak az operatív törzs.

Gulyás Gergely az operatív törzs sajtótájékoztatóján elmondta: a koronavírus helyzettel kapcsolatos döntéseket meghozták.

A miniszter szerint a rendszerváltás óta ilyen intézkedésekre nem volt példa.

Kifejtette, hogy a koronavírus-járvány három szakaszra bontható: vannak az egyedi megbetegedések, a csoportos megbetegedések és tömeges megbetegedések. Magyarországon továbbra is csak eseti megbetegedésekre van példa. A kormány célja, hogy mindent megtegyen a megelőzés érdekében.

Gulyás Gergely külön kérte a politikai élet szereplőit, hogy a kisstílű támadásokat hanyagolják, a vírus elleni védekezéshez összefogásra lesz szükség.

A kormány számára az emberi élet és egészség védelme az elsődleges, a gazdasági károk csak ezután érdekesek – fogalmazott. Ugyanakkor arra lehet számítani, hogy lesznek komoly gazdasági következmények is, a kormány igyekszik majd azokat minimalizálni.

Közölte: döntés született arról, hogy rendkívüli veszélyhelyzetet hirdetnek meg az ország területére.

A kormánynak a vírus elleni védekezéssel kapcsolatos döntései visszavonásig érvényesek, egyelőre nem lehet látni, mikor lehet vége a mostani állapotnak.

A veszélyhelyzet kihirdetése biztosítja a jogi lehetőségeket az eredményes védekezéshez. A következő napokban kormányrendeletek fognak megjelenni, melyek tisztázzák a részleteket.

A megbetegedés a gyermekeknél nem jellemző, és ezért nem indokolt az iskolák bezárása

– közölte. Viszont az egyetemi oktatás esetében a magas számú külföldi hallgatóra tekintettel intézmény látogatási tilalmat rendel el a kormány, az oktatásra csupán távoktatás keretében van lehetőség. Még ma megjelenik a rendelet az egyetemek bezárásáról. Bölcsődék és óvodák esetében az önkormányzatok dönthetnek korlátozó intézkedésekről – tette hozzá.

A tárcavezető ismertette:

Olaszországból, Kínából, Iránból és Dél-Koreából nem léphet be senki Magyarországra.

Arról is szólt, hogy a szlovén és az osztrák határon határellenőrzés lesz. A vonatokat, a buszokat és a repülőket is leállítják az előbb említett országokból. Ha az utazási tilalom alatt lévő országokból magyarok jönnek haza, ők automatikusan karanténba kerülnek – mondta Gulyás.

A 100 főnél nagyobb, zárt térben tartandó rendezvények, valamint az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények betiltásra kerülnek – jelentette be.

Ez nem vonatkozik az üzemek működésére. A bevásárlóközpontokra szintén nem vonatkozik a bezárás.

A határtalanul programot felfüggesztik, és egy évre felfüggesztik a magyar diákok államilag támogatott külföldi nyelvtanulását. A lejáró okiratokat a veszélyhelyzet alatt nem kell meghosszabbítani – tette hozzá.

A 100 főnél népesebb sportesemények zártkapusak lesznek.

Több mint hatvanezer speciális maszk van

– mondta kérdésre válaszolva. Ezeket olyan intézményekbe viszik, ahol vannak koronavírussal-fertőzött betegek.

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy holnaptól a színházi előadások is elmaradnak

Az egyházakkal még egyeztetnek az istentiszteletek és misék megrendezéséről.

A koronavírussal összefüggő legfontosabb döntéseket Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a közösségi oldalán foglalta össze, miszerint:

  • a Kormány rendkívüli jogrendet hirdetett, bevezetik a vészhelyzetet
  • beutazási tilalom lép életbe Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból;
  • a magyarok természetesen hazajöhetnek ezekből az országokból, nekik karanténba kell vonulniuk;
  • visszaállítják a határellenőrzést a szlovén és az osztrák határon, szerda éjféltől leállítják a repülő-, busz- és a vonatjáratokat;
  • azok, akik megszegik a karantént, vagy álhíreket terjesztenek komoly bírságra számíthatnak;
  • felfüggesztik az oktatást az egyetemeken, az intézmények átállnak a távoktatásra;
  • a Kormány felfüggeszti a külföldi diák-utaztatási programokat;
  • 100 főnél nagyobb beltéri, 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket a Kormány betiltja; ez a munkahelyekre és a bevásárlóközpontokra nem vonatkozik;
  • a 100 főnél népesebb sportesemények zártkapusak lesznek;
  • több mint hatvanezer speciális maszk van, ezeket olyan intézményekbe viszik, ahol vannak koronavírussal-fertőzött betegek;
  • újabb laborokat is bevon a kormány, ha szükséges; egészségügyi szakemberek szerint a betegség gyerekeknél nem jellemző, így nem indokolt az iskolák bezárása.
  • Mit mond az alaptörvény a veszélyhelyzetről?

    A veszélyhelyzet

    53. cikk

    (1) A Kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdet ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be.

    (2) A Kormány a veszélyhelyzetben rendeletet alkothat, amellyel – sarkalatos törvényben meghatározottak szerint – egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

    (3) A Kormány (2) bekezdés szerinti rendelete tizenöt napig marad hatályban, kivéve, ha a Kormány – az Országgyűlés felhatalmazása alapján – a rendelet hatályát meghosszabbítja.

    (4) A Kormány rendelete a veszélyhelyzet megszűnésével hatályát veszti.

    A különleges jogrendre vonatkozó közös szabályok

    54. cikk

    (1) Különleges jogrendben az alapvető jogok gyakorlása – a II. és a III. cikkben, valamint a XXVIII. cikk (2)–(6) bekezdésében megállapított alapvető jogok kivételével – felfüggeszthető vagy az I. cikk (3) bekezdése szerinti mértéken túl korlátozható.

    (2) Különleges jogrendben az Alaptörvény alkalmazása nem függeszthető fel, az Alkotmánybíróság működése nem korlátozható.

    (3) A különleges jogrendet a különleges jogrend bevezetésére jogosult szerv megszünteti, ha kihirdetésének feltételei már nem állnak fenn.

    (4) A különleges jogrendben alkalmazandó részletes szabályokat sarkalatos törvény határozza meg.

    (…)

    Forrás: https://www.njt.hu/

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.