Reggel hét órakor megindult a forgalom Kelebiánál

A Tompai határátkelőt csütörtökön le kellett zárni, mert a migránsok miatt bizonytalanná vált az átkelés. Áttörési kísérletet, agressziót azonban nem tapasztaltak.

2020. 02. 07. 5:05
null
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pannon RTV információi szerint a határ mellett tiltakozó migránsokat éjjel két óra körül buszokra tették, majd rendőri kísérettel a dél-szerbiai Presevo befogadóközpontjába vitték. A migránsok nem álltak ellen, békésen szálltak fel a buszokra.

A menetet – amely csütörtök délután érte el a magyar határt – hetek óta szervezték a közösségi médiában zárt csoportokban.

A tervek szerint péntek hajnalban indultak volna el a magyar határ felé, de miután a szerb hatóságok tudomást szereztek erről, korábbra hozták az indulást. A szerb rendőrség nem hivatalos információk szerint előző éjszaka már több tucat migránst begyűjtött, és rabszállító járművekkel a dél-szerbiai befogadóközpontba vitte őket.

Szerbiában mintegy hatezer migráns tartózkodik. 2015 óta nem jelentek meg migránsok ilyen nagy számban a szerb-magyar határon, inkább a Horvátországgal és a Bosznia-Hercegovinával közös határszakaszon próbáltak meg Nyugat-Európa felé haladni.

Az éjszakai szolgálat este héttől reggel hétig tart, de közben is váltják az embereket. Az éjszaka folyamán több furgonnal, kisbusszal és rendőrautóval érkezett erősítés a határra, Tompánál és Röszkénél is hosszú konvojokban láttunk felvonulni rendőrjárműveket. A rendőrök a szokásos felszereléseik mellett nagyobb méretű gázsprékkel is rendelkeznek, de ezeket nem kellett bevetni a határon.

Fotó: Bach Máté
Fotó: Bach Máté

Az átkelő közvetlen közelében is van egy áteresztő pont, amit szintén rendőrök őriznek. A határállomáshoz közeledve is több járőröző rendőrautóval találkoztunk, amelyek lassan hajtva közlekedtek, hogy a rendőrök pásztázhassák a környéket. Információink szerint erre azért van szükség, mert a migránsok demonstrációja a Tompai határátkelő túloldalán, Kelebiában, elterelő művelet is lehet, hogy eközben más határszakaszokon megpróbáljanak átjutni a bevándorlók csoportjai.

Miközben Tompánál lezárták a határátkelőt, Röszkénél az éjszaka folyamán hatalmas torlódás alakult ki, jelenleg több kilométeres sorban állnak a kamionok, és a személygépkocsikat is csak lassan engedik át Szerbiába. Többen dudálnak és ingerülten reagálnak a helyzetre. Bizonyos időközönként itt is megjelennek a rendőrkonvojok.

Fotó: Bach Máté

Kelebiában jelenleg a migránsok többsége takarókkal, hálózsákokkal bevonult a sátrába, hogy az éjszakát a határkerítés mellett töltsék. A transzparenseket sem látni már, egy mintegy ötven fős csoport gyülekezik, illetve járkál a kerítés közelében.

A helyszínen kapott információink szerint a rendőrök több irányú mozgásra is számíthatnak, ezért Tompán és Röszkén kívül a magyar-szerb-román hármas határ közelében is ellenőrzéseket kell végezniük.

A Kelebia felé tartók az újságíróknak elmondták, azért mennek arra, mert úgy hallották, Magyarország megnyitotta a bevándorlók előtt ezt a határt. Az álhírek gyors terjedése miatt a belgrádi autóbuszpályaudvaron szerda este óta – két napra előre – minden jegy elkelt a Szabadkára tartó buszokra, a szabadkai állomásra pedig folyamatosan érkeztek a migránsokkal teli buszok az ország minden részéről. Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter csütörtökön a Kelebia-Tompa határátkelőhöz utazott, és közölte: szégyenletes, hogy a magyar határ megnyitásáról készült hamisított felvételekkel és álhírekkel vezetik félre egyes csoportok a Szerbiában tartózkodó migránsokat.

Több tucat migránst már begyűjtöttek

A menetet egyébként a hírek szerint a közösségi médiában, zárt csoportokban szervezték hetek óta. A migránsok eredetileg péntek hajnalban indultak volna el a magyar határ felé, ám miután a szerb hatóságok felfedték a tervet, korábban útra keltek. A szerb rendőrség nem hivatalos információk szerint a múlt éjszaka már több tucat migránst begyűjtött, és rabszállító járművekkel a dél-szerbiai befogadóközpontba szállította őket. Mivel azonban a szerbiai befogadóközpontok nem zártak, sokan újra elindulhatnak a magyar határ felé.

Szerbiában jelenleg mintegy hatezer migráns tartózkodik, 2015 óta ilyen nagy számban nem jelentek meg a szerb-magyar határon, inkább a Horvátországgal és a Bosznia-Hercegovinával közös határszakaszon próbáltak meg továbbjutni Nyugat-Európába.

A civil szervezetek a tömegben lévő gyerekek és betegek védelmére állítottak fel sátrakat. Csütörtök este a demonstráció szervezői összegyűjtötték és a műszaki határzárhoz terelték a gyerekeket, hogy ők skandálják a jelszavaikat, kéréseiket.

További információkat a csütörtökön történtekről ITT olvashat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.