Rövidülne a patikák nyitvatartási ideje

Miközben a gyógyszerfelvásárlás a koronavírus-járvánnyal összefüggésben a négyszeresére nőtt, a nagykereskedelmi kiszállítás nem minden esetben tudja tartani a lépést a megnövekedett igényekkel. A gyógyszerészkamara több javaslattal is igyekszik mérsékelni a patikákra nehezedő nyomást, de figyelnek a betegek érdekeire is, például az idősek gyógyszerellátását az önkormányzatokkal együtt igyekeznek megszervezni.

Szilágyi Anna
2020. 03. 25. 9:08
null
Gumikesztyűből országszerte elegendő van Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négyszeres a gyógyszerfelvásárlás a patikákban a megszokotthoz képest a koronavírus-járvánnyal összefüggésben – mondta el a Magyar Nemzetnek a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) elnöke. Hankó Zoltán kifejtette, az igény ugrásszerűen növekedett meg a veszélyhelyzet kihirdetését és a kiváltási szabályok megkönnyítését követően. – Ilyen forgalomnövekedésre azonban a nagykereskedelmi logisztika nem volt felkészülve – hangsúlyozta az elnök.

Gumikesztyűből országszerte elegendő van
Fotó: Kurucz Árpád

A patikákra háruló nyomást igyekeznek azzal csökkenteni, hogy a gyógyszerészek próbálják meggyőzni a pácien­seket arról, hogy nincs szükség készletfelhalmozásra a megelőzésre és tüneti kezelésre szánt készítményekből. Példaként említette, hogy nem mindegy, hogy tíz doboz fájdalomcsillapítót adnak ki egy embernek vagy tíz betegnek egyet-egyet. Emellett igyekeztek az orvosok segítségét is kérni abban, hogy ha lehet, ne egy receptre írjanak fel többhavi gyógyszert, hanem külön-külön, ezzel is mérsékelni lehet a felvásárlási hullámot. A betegek és a gyógyszertárakban dolgozók védelmét szolgálja az is – folytatta Hankó Zoltán –, hogy egyszerre csak egy vásárló tartózkodhat bent, amíg a többiek kint várnak, illetve dönthet úgy is a gyógyszertár vezetője, hogy csak ügyeleti ablakon keresztül adja ki a termékeket. Az elnök a patikákban dolgozók védőfelszereléséről elmondta: a szájmaszkok fogynak a leggyorsabban, hiszen a protokoll szerint azokat négyóránként cserélni kell, de gumikesztyűből és fertőtlenítőoldatból egyelőre van elegendő országszerte.

Hankó Zoltán felkérte a gyógyszertárak vezetőit, hogy lépjenek kapcsolatba a területileg illetékes önkormányzatokkal, hogy az egyedül élő idős emberek gyógyszerellátását együtt megszervezzék, így azoknak nem kell elmenniük otthonról. A mostani helyzetben problémát jelent a kamara elnöke szerint, hogy a gyógyszerészek között nagyon sok a 65 év feletti, akiknek reggeltől estig a gyógyszertárban kell dolgozniuk, így jelentős fizikai és mentális terhelésnek vannak kitéve. – Éppen ezért javasoljuk, hogy a patikák nyitvatartási idejét is rövidíteni lehessen – közölte a kamara elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.