Száz nap következmények nélkül

Máig következmények nélkül maradt az október elején kirobbant kispesti szocialista korrupciógyanús botrány, amit a Hír TV és lapunk hozott nyilvánosságra. Lackner Csaba – aki a mintegy ötvenórányi hang-, illetve képfelvételeken arról mesélt hallgatóságának, hogy ő és baloldali politikustársai hogyan nyertek százmilliókat a XIX. kerület pénzén – most is önkormányzati képviselő. A másik főszereplő, Kránitz Krisztián ismét a kispesti vagyonkezelő igazgatója lett, dupla fizetésért, Gajda Péter polgármester pedig újabb öt évig vezetheti a kerületet. A hatóságok jelenleg több nyomozást folytatnak, amelyből azért feltételezhető, hogy egyesek súlyos büntetőjogi felelősségre vonással nézhetnek szembe a jövőben.

2020. 01. 15. 5:55
null
A felvételen drognak látszó anyagot készít elő Lackner, aki Gajda Péter polgármesterrel közösen kampányolt, majd ismét mandátumhoz jutott
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száz napja robbant ki a kispesti ­MSZP-s politikusokat érintő korrupciógyanús ügy, a nyilvánosságra került kép- és hangfelvételek alapján jelenleg is zajlanak a nyomozások, de a főszereplők azóta is pozícióban vannak az önkormányzatban, komoly politikai következménye máig sincs a történteknek. Elsőként a Hír TV hozta nyilvánosságra a felvételeket, majd a Magyar Nemzet egy cikksorozatban mutatott be újabb hangfelvételeket abból a mintegy ötvenórányi anyagot tartalmazó archívumból, amely lapunk birtokába jutott.

A felvételeken Lackner Csaba szocialista önkormányzati képviselő – alkalmanként vélhetően drogfogyasztás közben – részletesen beszél ismerőseinek a korrupciógyanús ügyekről, összefonódásokról különböző összejöveteleken.

A felvételen drognak látszó anyagot készít elő Lackner, aki Gajda Péter polgármesterrel közösen kampányolt, majd ismét mandátumhoz jutott

A hanganyagokat több különböző alkalommal rögzítették 2018 nyarán a szereplők tudta nélkül. A felvételek készítője a társaság egyik tagja lehetett, aki eljuttatta azokat lapunknak és a Hír TV-nek. „Aki nem keresi meg az évi százmillió forintot a kerületi politikában, az hülye” – mondta egy alkalommal Lackner Csaba, aki arról is mesélt, hogy hogyan lehet ennyi pénzt keresni. „Aki jól csinálja, az nem a büdzséből veszi el a pénzt, az külső vállalkozóktól jön vissza” – tárta fel beszélgetőtársainak az akkor még MSZP-s politikus.

Habár a sajtó egésze felkapta Lackner egyes mondatait, a Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott felvételeken elhangzanak olyan részletek, amelyek érdemesek arra, hogy hangsúlyozzuk azokat. Lackner Csaba társai­nak részletesen beszélt egy 2014-es büntetőügyről, amelyben a rendőrség a Gyorskocsi utcába hívta be kihallgatásra, mivel volt róla egy hangfelvétel, ahol „százalékos” dolgokat mondott „Péterről és a Sanyiról”, a hatóság pedig – Lackner szavai­val – „hivatali vesztegetéssel” akarta megvádolni.

Lackner ­Gajda Péter kispesti polgármesterről és Burány Sándor MSZP-s országgyűlési képviselőről beszélt a 2014-es hangfelvételeken. A kerületvezetőnél Lackner szerint egészen az utóbbi időkig landoltak pénzek, az önkormányzati képviselő elmondta: egy ügyletből Gajda hárommilliót, míg Kránitz Krisztián, a kispesti vagyonkezelő vezetője pedig 12 millió forintot kapott. Burány Sándor viszont Lackner szerint „már nem is kér”. Az mindenesetre világos a Lackner által elmondottakból, hogy már hat évvel ezelőtt is igyekeztek megcsapolni a kerület pénzét.

Valóra vált jóslatok

A botrány jórészt következmények nélkül maradt. Lackner Csabát ugyan kizárták a szocialista pártból, de a választáson elnyert mandátumát nem adta vissza, a mai napig önkormányzati képviselő maradt. Gajda Péter polgármesterként újrázhatott, a szocialista párt és szövetségesei továbbra sem határolódtak el a kerületvezetőtől.

A szintén érintett Somogyi Lászlóné kapcsán fel sem merült, hogy távoznia kellene a pártból vagy az önkormányzattól. A politikai következmények elmaradása azért is visszatetsző, mert Lackner a hangfelvételeken egyértelműen fogalmaz, amikor azt mondja: a kerületi MSZP-tagságból mindenki tudta, hogy Kránitz Krisztián rengeteg pénzt rakott zsebre – vagyis a különböző korrupciógyanús ügyek nyílt titoknak számítottak a kispesti szo­cialisták köreiben.

Időközben az élet is igazolta Lackner Csaba egyes „jóslatait”, pontosabban a hangfelvételeken tett állításait. Kránitz Krisztián ismét a kispesti vagyonkezelő igazgatója lehetett, mégpedig dupla fizetésért, ahogyan azt Lackner Csaba előre megmondta.

Guzmics Zsombor, a kispesti Építéshatósági és Városfejlesztési Iroda irodavezetője is távozott az önkormányzattól, ahogy Lackner szintén megjósolta. Guzmics a hangfelvételek alapján ötmillió forinttal tartozott az ex-MSZP-s önkormányzati képviselőnek, valamint Gajda Péter attól félt, hogy az irodavezető körül sorakozó ügyek ráégnek, így a hangfelvételek szerint megegyeztek Lacknerral, hogy kiadják az irodavezető útját. Guzmics Zsombor közös megegyezéssel és négyhavi juttatással távozott a kispesti önkormányzattól decemberben.

Az elmúlt több mint három hónapban a hatóságok is elkezdték felgöngyölíteni az ügyeket, amelyben többek között feljelentést tett Tényi István és a Transparency International is.

A feltételezett gazdasági bűncselekmények kapcsán a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálódik. A kép- és hangfelvételeken számos jelenet árulkodik arról, hogy a kispesti önkormányzati képviselők rendszeresen kokaint és más drogot fogyasztottak, ezzel kapcsolatban szintén az NNI vizsgálódhat – derült ki a hatóság lapunknak küldött hivatalos válaszából.

Információink szerint legalább két olyan ügy van, amely jelenleg a kispesti rendőrkapitányság hatáskörébe tartozik: nyomozás folyik a XIX. kerületi Almavirág tér felújításával kapcsolatban, valamint egy Batthyány utcai önkormányzati lakás felújítása kapcsán. Mindemellett lapunk értesülései szerint az ORFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya nyomozást indíthat egy jelenlegi vagy volt kispesti vezető hivatalnok ellen.

Ingatlanbiznisz és spanyol nyaraló

A hanganyagok alapján legalább két olyan vállalkozót lehet azonosítani, akik fontos szerepet játszottak a korrupciógyanús cselekményekben. A két vállalkozó két olyan, különálló körhöz tartozik az önkormányzaton belül, amelyek részben tudtak egymás üzelmeiről és együttműködtek. Az egyik érdekcsoport Kránitz Krisztián, a kispesti vagyonkezelő igazgatója – 2019-ig önkormányzati képviselő – körül csoportosult.

Kránitz legfontosabb szövetségese az utóbbi években Lakatos József vállalkozó, a Pemárk Kft. ügyvezető igazgatója volt. Lakatos sorra nyerte a kisebb-nagyobb munkákat a kispesti önkormányzattól, különösen a vagyonkezelőtől.

Az egyik legfontosabb projektje az önkormányzati lakások felújítása volt. Lapunk az egyik munkát és a hozzá tartozó számlákat részletesen átnézte, és kiderült, hogy súlyos hiányosságok vannak egy 29 négyzetméteres ­Batthyány utcai lakás felújítása kacsán, amelyet több mint hatmillió forintból valósított meg a Pemárk Kft. A lakásba egy hölgy költözött be hátrányos helyzetű kisgyermekével, ám a felújítás hiányosságai mellett azzal kellett szembesülnie, hogy a vagyonke­zelő az életveszélyes gázkonvektort sem cserélte le.

Kránitz Krisztián mindeközben házat vásárolt a spanyolországi tengerparton, amelyet elfelejtett feltüntetni vagyonnyilatkozatában. Az adásvételről szóló dokumentumokat lapunk nyilvánosságra hozta, mint ahogy azt az információt is, hogy Kránitz az ingatlan megvételével Lakatos József szomszédja lett a festői Orihuela-­Costán. ­

Kránitz eltitkolt spanyolországi ingatlanjáról azóta is mélyen hallgatnak a szocialista és DK-s politikusok, érdemi választ magától a vagyonkezelő igazgatójától sem tudott kicsikarni senki. Az igazgató a bíróság előtt is hazudott, amikor egy polgári peres eljárásban letagadta, hogy tulajdonosa lenne az ingatlannak, noha erről hivatalos dokumentumok tanúskodnak.

A mesés tengerparti házat úgy vehette meg Kránitz, hogy a vagyonkezelőből érkező fizetéséhez éveken át nem nyúlt. Ez természetesen felveti a kérdést, hogy akkor milyen bevételekből tartotta fenn magát a szocialista politikus, akinek három autója, egy nagy családi háza, érmegyűjteménye és lőfegyverei is vannak.

Somogyi László a másik olyan vállalkozó, aki Lackner szerint részt vett közpénzek eltüntetésében. Az üzletember Somogyi Lászlóné kispesti szocialista önkormányzati képviselő volt férje, az Anildia Kft. tulajdonosa, aki azonban informálisan a Compassion Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t is irányítja. Rendszeresen feltűnik ugyanis a cég által elnyert önkormányzati munkák helyszínein és a cég nevében egyeztet.

A Compassion az utóbbi években csak a nagyobb XIX. kerületi projektekből megközelítőleg egymilliárd forint értékű munkát nyert el. A Magyar Nemzet és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő által átnézett és nyilvánosságra hozott projektekből az a kép rajzolódik ki, hogy az önkormányzat a kiadott munkákat túlárazta, majd a projekt nyertese a kivitelezést átadta más vállalkozóknak olcsóbban.

Hogy az így keletkezett extraprofit milyen utat jár be, arról Lackner Csaba vall a hangfelvételeken. „Elraktuk magunknak a pénzt, majd az utolsó pillanatban a Somogyi kitalálta, hogy ő mégis akar magának még munkát szerezni, és mégis adjuk oda a Kránitznak a pénzt. Utolsó pillanatban jól van, kivettem a milliókat a zsebemből, és b…zdmeg odaadtuk neki” – mesélte Lackner, vagyis Somogyi azért osztott vissza a vagyonkezelő vezetőjének, hogy további megbízásokat nyerhessen el. Lackner szerint a pénzekből jutott Gajda Péter polgármesternek, akit a korrupciógyanús ügyek kapcsán nemritkán „főnöknek” nevezett a felvételeken.

A gyanús ügyletek egyik fontos helyszíne volt a Lackner Csaba által az előző ciklusban vezetett várospolitikai, városüzemeltetési és rendészeti bizottság. Lackner a hangfelvételeken már arról álmodozott, hogy Gajda majd esetleg felkéri alpolgármesternek, ám kiemelte, hogy neki elég, amit jelenleg csinál. „Én amit csinálok a bizottságomban, meg ahogy csinálom avval a három-négy emberrel, a Patekkal meg a Zsomborral, meg ugye a Kormival, meg a Somogyi Lacival, nekem az bőven elég” – mondta szerényen a képviselő.

A névsor azért feltűnő, mert a négy szereplő közül csupán Patek Gábor és Guzmics Zsombor volt az önkormányzat tagja, rá­adásul a Lackner által vezetett bizottságban egyikük sincs benne. Somogyi és Kormos Gábor – alias Kormi – vállalkozók, akik számíthattak a kispesti önkormányzat busás megbízásaira.

A botrány utóélete

Az októberi választás előtti héten Gajda Péter és az ellenzéki szereplők meglepő módon reagáltak a botrányra: azt állították, hogy nem ismerik fel Lackner Csabát a felvételeken. Eközben Lackner igyekezett kerülni a nyilvánosságot és a sajtót, valamint azt, hogy megszólaljon. A hallgatásból a kampány után kabaréba illő jelenet is született, amikor az RTL Klub riportere felhívta Lacknert, aki először letagadta, hogy ő beszélne a vonal túlsó végén, majd elkezdett válaszolni egyes kérdésekre.

A botrány begyűrűzött az új testület alakuló ülésére, ahol Lackner Csaba füttyszó közepette vette át képviselői megbízatását, majd a jelenlevők legnagyobb döbbenetére beszavazták a szociális és lakásügyi bizottság alelnöki posztjára. Végül Gajda Péter megmagyarázta, hogy technikai hiba történt a szavazáson, Lacknert pedig rövid úton megfosztották bizottsági helyétől.

A kampány utáni hetekben ellenzéki szereplők mintegy varázsütésre elkezdték felismerni az MSZP-s önkormányzati képviselőt, sőt a szocialista párt hamarosan kizárta soraiból. Karácsony Gergely a voksolás után egy hónappal úgy fogalmazott, „kiderült, hogy olyan vádakkal illette őt az élet, amelyek megalapozottnak bizonyultak”.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.