Zsebre vágta a falu pénzét egy önkormányzati képviselő

Nem ez az első botrány a 487 lelkes baranyai kis falu önkormányzatában, korábban is ellopták a falu pénzét.

Végh Attila
2021. 01. 20. 17:03
Siklósnagyfalu
Forrás: harkanyihirek.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenötmillió forintos sikkasztással gyanúsítja Siklósnagyfalu független önkormányzati képviselőjét, és a baranyai kistelepülés polgármesteri hivatalánál köztisztviselőként dolgozó barátnőjét a rendőrség. A Magyar Nemzet információi szerint a kár az eddig beszerzett bizonyítékok alapján becsült összeg akár többszöröse is lehet, a pár ugyanis több mint egy évtizede dolgozik az önkormányzatnál, így nem kizárt, hogy nemcsak az elmúlt három hónapban, hanem a régóta dézsmálták a község kasszáját. A pénzből úriasan éltek, ékszereket, márkás porcelánétkészleteket, autókat és ingatlanokat vásároltak. Ezeket az értékeket a kártérítés fedezeteként a hatóság vagyonbiztosítási csoportja lefoglalta, illetve zár alá helyezte.

MEKTA police elfogás

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói a Mecsek közterületi támogató alosztály munkatársainak segítségével január 19-én, a kora reggeli órákban közös lakásukon fogták el a párt, akik a gyanú szerint 2020 utolsó negyedévében elsikkasztották az önkormányzati pénzeket. A rendőrök szerint a 49 éves, helyi férfi az önkormányzat képviselő-testületének tagjaként 32 éves, önkormányzati alkalmazott párjával közel 15 millió forinttal károsította meg a helyi önkormányzat szociális ellátással foglalkozó szövetkezetét.

Fotó: Police.hu

A nyomozók a pár lakásában, valamint az önkormányzat épületében is házkutatást tartottak, a sikkasztást fedező hamis számlákat, kifizetési igazolásokat, iratokat foglaltak le. Könyvvizsgáló és államigazgatási szakértő bevonásával vizsgálják, hogy mióta lovasítják meg a gyanúsítottak a falu pénzét, életvitelük alapján a kárérték a jelenleginek akár a sokszorosa is lehet. A párosról úgy tudták, rokonaik más településeken levő vállalkozásaiból van pénzük, a hivatalos, adózott fizetésükhöz és juttatásaikhoz képest régóta jobb módban éltek, rendszeresen utazgattak. Nagy valószínűséggel nem az utolsó negyedéves könyvelés-ellenőrzések által kimutatott hiány az első, ami azt igazolja, hogy belenyúltak a falu kasszájába.

Fotó: Police.hu

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság által elrendelt eljárásban mindkét gyanúsítottat bűnügyi őrizetbe vették, a férfi esetében pedig előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására. A nő ellen – figyelembe véve kiskorú gyermekét – bűnügyi felügyelet, házi őrizet elrendelését kérte a bíróságtól a nyomozó hatóság.

Siklósnagyfalun nem ez az első sikkasztási ügy, a félezres lélekszámot el sem érő kis falu neve az utóbbi tizenöt évben több, a helyi önkormányzathoz és polgármesteri hivatalhoz köthető vagyon elleni bűncselekménynél is felmerült. A jelenlegi független polgármester, Kosztics József például 2006-ban 14 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott, mert saját célra vett ki pénzt a település pénztárából, és azt okirat-hamisítással fedezte. A büntetés letöltése után mentesült annak hátrányos következményei alól, így a közügyektől való eltiltás letelte után, 2010-ben újra indult a siklósnagyfalui polgármesteri választáson, amit akkor, majd 2014-ben és 2019-ben is megnyert. Közben egy 2011-es, 17 millió forintos iskolafelújításról szóló megbízás kapcsán szintén sikkasztás gyanúja miatt indult eljárás ellene. Mivel ebben az ügyben még nem született jogerős ítélet, nem kellett lemondania hivataláról. A gyanú szerint a polgármester a saját garázsát is közmunkásokkal építtette, ezt is vizsgálta az ügyészség. Az első fokon már tárgyalt ügyben a Pécsi Járásbíróság a Baranya megyei település vezetőjét és három társát költségvetési csalásban és sikkasztásban bűnösnek találta. A vádlottak tagadták a tettüket, felmentésért fellebbeztek. A bíróság szerint a polgármester mintegy ötmillió forintot vett fel az önkormányzattól, ennek leplezésére a másodrendű vádlott cége által kiállított, valótlan tartalmú számlák kerültek a könyvelésébe, a másik két férfi bűnsegédként vett részt a bűncselekményekben. Kosztics József továbbra is azt állítja, nem követett el még szabálytalanságot sem, irigyei indítottak ellene politikai lejáratókampányt. A polgármester ellen indított büntetőügyben gyanúsítottként szerepelt az a férfi is, akit most fogott el a rendőrség a legújabb, bizonyítható siklósnagyfalui sikkasztás miatt indított nyomozásban. A Magyar Nemzet úgy tudja, a polgármester egyik rokona is tagja a képviselő-testületnek, a hozzátartozó felelt a korábbi, gyanús felújítások jogszerűségéért is, a rendőrség a személyiségi jogok és a nyomozás eredményességének érdekeit szem előtt tartva a gyanúsítottról nem adott több tájékoztatást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.