időjárás 29°C Pál 2022. június 30.
logo

Kicsi a bors, de nem erős…

Forrás: Autó-Motor
2022.06.22. 10:57
borítókép

Fűszer témájú modellekkel és SUV-körítéssel nyújt újat a vásárlóknak a Toyota miniautója.

A miniautók kategóriájában is a szabadidő-autók felé fordult a vásárlók preferenciája, ennek megfelelően az Aygo harmadik generációja is ilyen lett – névleg, a gyakorlatban 11 mm-rel került magasabbra a padló. A Toyota újabban Cross néven kínálja az ilyen modelljeit (Yaris Cross, Corolla Cross), az Aygónál az előd X-arcára utalnak azzal, hogy nem írják ki a Cross nevet, hanem a keresztet jelképező betűt használják – olvasható az Autó-Motor cikkében.

Teljesen új alapra helyezték át a modellt, egészen pontosan ugyanarra a TNGA-B padlóra, amelyet a Yaris is használ (a hátsó padlórész egyedi), aminek az oka, hogy a Toyota megvásárolta a korábban a PSA-val közös csehországi gyárat, ahol a miniautó mellett már a kisautót is gyártják. Az Aygo X minden irányban jelentősen bővült, miközben a saját tömeg csökkent, szóval az ügyfél csak az előnyét tapasztalja a váltásnak – feltéve, ha nincs szüksége nagy ajtóra. Az új generációból már csak ötajtóst gyártanak, ami meggyorsítja az utascserét, de a hátsó ajtók mérete azért elég szűkös. Ha túljut az ember a szűk keresztmetszeten, alacsony fejtérrel szembesül, a tér passzentos – a konkurenciánál van ennél nagyvonalúbb kialakítás. Az elöl ülők kapják a figyelmet, például csak az ő üléseikre jut a díszvarrás a gazdagon felszerelt modelleknél.

Ismerősek a kapcsolók a testvérmodellekből, de egyedi a műszerfal kialakítása, alapáron 7 colos érintőképernyős fejegység jár – már itt is van telefontükrözés és a MyT alkalmazás jóvoltából távoli hozzáférés. A 8 colos képernyőt a 280 000 Ft-os Tech csomagban vagy Style csúcsszinten adják. Apropó, felszereltség! Alapszinten kevesebb hangszigetelést szerelnek be, amitől a mérések szerint 6%-kal hangosabb a gördülés, a menetpróbán nem volt lehetőségünk megtapasztalni a „hangos” változatot, és a magyar tesztautók között sem lesz ilyen. Megtartották a vászontetőt, de azt csak Executive és Limited szinten lehet választani 450 000 Ft-ért, miután megveszi az ember a JBL hifit 350 000 Ft-ért, illetve az Executive-nál még a kulcs nélküli bejutást tartalmazó Smart csomagra is (200 000 Ft) befizet.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Autó-Motor)