Így lesz tökéletes a sütőtökkrémleves

A hosszú és napfényes őszi időt felváltják a szürke és hűvös napok, bizony elérkezett a sütőtök ideje.

null

A sütőtökből a legváltozatosabb ételeket készíthetjük, de megunhatatlanná tehetjük a sütőtökkrémleves ízét is, a levesektől, a sült és főtt főételeken át egészen a desszertig terjed a sor , sőt a merészebbek még a kávéjukat is megbolondíthatják vele. A leggyakrabban készített és sokak által leginkább kedvelt sütőtökös étel azonban biztos, hogy a sütőtökleves. A levest sokféleképp főzhetünk, de ha igazán jó, tartalmas és izgalmas fogást szeretnénk, akkor érdemes az alábbi praktikákat meghallgatni és legalább egy részüket megfogadni – írja a mindmegette.hu.

SÜSSÜK VAGY FŐZZÜK?

A leveskészítés első problematikája. Hogyan is érjük el, hogy puha legyen a tök, melyik módszert válasszuk a tökéletes töklevesünkhöz? Alapvetően bármelyik megoldás jó lehet. Ha kevés időnk van a leves elkészítésére, akkor mindenképp a főzést érdemes választani. Igaz, ilyenkor nem csak a magokat kell kikapni, hanem a formátlan tököt még hámozni és kockázni is kell, ellenben pikk-pakk megfő. Jó tanács, hogy annyi vízben főzzük, ami épp ellepi, s a leves készítéséhez őrizzük is meg a főzővizét, sőt akár főzés közben fűszerezhetjük is.

Sütni akkor érdemes a tököt, ha a levesünkbe szeretnénk azt az utánozhatatlan, édeskés, karamelles ízt is belecsempészni, amire csak a sült tök képes, s idővel is jól állunk. A sütéshez a tököt csak félbe kell vágni, s magjait eltávolítva már süthetjük is. A puha tökhúst meg minden macera nélkül kikanalazzuk a héjából és kedvünk szerint feldolgozzuk. A sütőben készült tököt is fűszerezhetjük.

MELYIK FŰSZER ILLIK A LEGJOBBAN A TÖKLEVESHEZ?

Erre a kérdésre szinte egyértelmű válasz a zsálya, de mellette számos másik fűszer is verseng a tök legjobb partnere címért. Ugyancsak érdemes kipróbálni a kakukkfüves, szerecsendiós vagy épp pikánsan fahéjas változatokat is. A fűszerezés összetett dolog, nem kell egy fűszert kiragadni, érdemes inkább több kombinációjával kiemelni a sütőtök ízét. A leveshez felhasznált hagyma szintén hozzáad az ízekhez, arról nem is beszélve, ha a levest nem tisztán tökből készítjük, hanem krumplival vagy más gyökérzöldségekkel lazítjuk.

HOGYAN LESZ ELLENÁLLHATATLANUL KRÉMES A TÖKLEVES?

Ez részben függ a töktől is. Több fajtája kapható, vannak olyan típusok, amelyek kicsit porózusabb, szemcsésebb hússal rendelkeznek, itt egy alapos turmix vagy botmixer használat hozhatja meg a kívánt eredményt. Célszerű a turmixolás során egy kevés olajat adni a tökhúshoz, nem nehezíti el, de nagyon kellemes emulzió születik belőle. Az ilyen olajos tökkrém nem csak levesnek kitűnő, hanem sült húsok, grillezett zöldségek mellé is adható. A tejszínnel vagy növényi tejjel való krémesítés esetében szintén javasolt a két alapanyagot botmixerrel alaposan eldolgozni, hogy megszülessen a lehető legkrémesebb leves. A tejszínen kívül kitűnő választás még a mascarpone, de alaplével szintén gazdagítható a levesünk, vagy akár egy-két főtt krumplival is testesebbé tehető.

A teljes cikkért és hogy megtudja, mi a legjobb töklevesbetét, látogasson el a Mindmegette oldalára!

Ha ősz, akkor tök!

Korábban megírtuk, hogy ezt a fantasztikus zöldséget számtalan módon felhasználhatjuk a konyhánkban és az otthonunkban. Zöldebben az élet: a legőszibb alapanyag, a tök.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.