Ezek a legegészségesebb zsíradék-fajták a világon

Serkentik az anyagcserét, elmulasztják az éhséget, és segítenek a többi tápanyag feldolgozásában.

null

Bizony, a fogyókúrázók egyik ősellensége, a zsíradék is lehet egészséges, ha megfelelő fajtát és mennyiséget viszünk be a szervezetünkbe. Testünk nem működik nélkülük, a hasznos olajak pedig serkentik az anyagcserét, elmulasztják az éhséget, és segítenek a többi tápanyag feldolgozásában.

1. Kókuszolaj

Ezt az egzotikus zsiradékot a kókuszdió fehér húsából nyerik ki. Remek forrása egy közepes láncú zsírsavnak, a laurinsavnak, ami a többi típusnál könnyebben bomlik le és válik energiává. Értelemszerűen így könnyebb vele a fogyás, mint a margarinnal vagy a disznózsírral. Bármelyik esetben helyettesíthetők vele a megszokott olajak, de akár még a vaj is, egyedül arra figyeljünk, hogy nem szabad túlságosan magas hőfokra hevíteni.

2. Mogyoróolaj

A mogyoróvaj tele van az egyszeresen telítetlen zsírsavakhoz tartozó olajsavval, ami csökkenti az éhségérzetet és segíti a súlyunk csökkentésében. Sőt, egy amerikai egyetem kutatói azt is kimutatták, hogy jó hatással van a memóriára! Ne feledkezzünk róla a következő főzőcskézésnél, ugyanis a kókuszolajjal ellentétben jól bírja a magas hőmérsékletet, nyugodtan süthetünk benne.

3. Avokádóolaj

Ez a fajta sem jön velünk szembe minden hétköznap, pedig szintén töltve van szívbarát, egyszeresen telített zsírsavakkal. A lepréselt gyümölcsből nyert olaj így megfelelő szinten tartja a koleszterint, és messzire űzi az éhséget. Arról nem is beszélve, hogy tele van B- és E-vitaminnal, valamint puffadásgátló káliummal – nem csoda, hogy a paleo táplálkozás híveinek az egyik kedvence. Tehetjük salátákra, tésztákra és kenyérfélékre, de még a gyümölcsökkel is izgalmas párost alkot.

4. Makadámdió olaj

Egy különösen nehezen beszerezhető termék, de megéri levadászni, mert az egyik legegészségesebb választás. A makadámdió zsiradékainak 84 %-a egyszeresen telített zsírsavakból áll, és ezeknek a nagy része omega-3 zsírsav. Ráadásul fitoszterolt is tartalmaz, amit néhány vizsgálat szerint csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát. Közepesen hőálló, de 180 fokon még simán lehet használni a sütőben.

5. Olívaolaj

Az egészségtudatos életmód híveinek nem kell bemutatni: az extra szűz olívaolaj növeli a vér szerotonin szintjén, ami összefüggésbe hozható a jóllakottság érzékelésével. Emellett bőségesen akadnak benne polifenolok, ezek az antioxidánsok pedig segítenek a csontritkulás, vagy akár az agy romlása elleni küzdelemben. Azextra szűz változatot hagyjuk meg a salátáknak, a nyers és a párolt zöldségeknek, sütéshez és főzéshez használjuk a hagyományos vagy a light fajtákat.

6. Dióolaj

Mostanában robbant be karakteres, gazdag ízével az éttermek és a boltok kínálatába ez a különleges zsiradék. Egy kisebb amerikai kísérlet során megfigyelték, hogy a dió és a dióolaj segít a stressz feldolgozásában, valamint csökkenti a magas diasztolés vérnyomást. Emellett ez az olaj gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, így felpörgeti a kalóriaégetést és a nyugalmi anyagcserét (ami a szervezetünk alapvető működéséhez szükséges funkciókat biztosítja). Arról nem is beszélve, hogy a dióban található a legtöbb omega-3 zsírsav az olajos magvak közül. Ne hevítsük, csak salátákhoz használjuk!

A teljes cikk, benne két további egészséges zsíradék-típussal ITT érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.