11 sült csülök: a bőr ropogós, a hús pedig vajpuha!

A sült csülök a sült húsok koronázatlan királya: szaftos és omlós egyszerre. Íme a tökéletes receptek.

null

A következő sült csülök receptek között találhatók sörben és mézben fürdetett, zöldség- és gyümölcságyon készült darabok egyaránt, és persze a nagy klasszikus, a csülök pékné módra sem maradhatott ki a repertoárból – írja a mindmegette.hu.

EGÉSZBEN SÜLT CSÜLÖK SÜLT KÁPOSZTÁVAL ÉS ZÖLDSÉGEKKEL

Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg zeller, 2 db hátsó csülök, só, bors, 0,5 db citrom, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 5 dkg kacsazsír, 2 dl száraz fehérbor.

  • A káposztát öblítsük át hideg vízzel, majd alaposan csepegtessük le. A meghámozott gyökérzöldségeket vágjuk fel vastagabb szeletekre.
  • Öntsünk egy vastag falú, fémnyelű edénybe 200 ml forró vizet, tegyük bele a megtisztított csülköket, szorosan fedjük le egy darab alufóliával, és pároljuk a húsokat a 200 fokos sütőben oldalanként 5 percig. Azután vegyük ki, dörzsöljük be a csülköket egy kevés sóval, borssal, továbbá a citrom kifacsart levével, pácoljuk őket 1-2 órán keresztül, ezután alufóliával lefedve pároljuk 160 fokon 1 órán át. Közben fordítsuk meg négyszer.
  • Tegyük a csülkök alá a káposztát, a megtisztított, felszeletelt vörös- és fokhagymát, továbbá a zsír felét, és lefedve, változatlan hőfokon pároljuk az egészet további 30 percig. Azután forgassuk a káposztába a gyökérzöldségeket, és öntsük fel a borral.
  • A csülkök bőrös felét töröljük szárazra, kenjük meg a maradék zsírral, majd tegyük vissza a húsokat a zöldségágyra, és süssük 200 fokon további 20 percig. Közben időnként kenjük meg a csülköket a pecsenyelével.
  • Ezután állítsuk a sütő hőfokszabályzóját 210 fokra, és pirítsuk ropogósra a húsokat kb. 10 perc alatt. Végül vegyük ki, és spricceljünk a rájuk egy kevés jeges vizet. Némi finomra vágott petrezselyemmel megszórva tálalhatjuk.
  • HAGYMA ÉS ALMAÁGYON SÜLT CSÜLÖK

    Hozzávalók: 1 db csülök, 3 db lila hagyma, 3 db alma, só, őrölt bors, köménymag, 2 db babérlevél, 2 dl fehérbor

  • A csülköt mindenhol alaposan besózzuk. A hagymát felvágjuk nagyobb darabokra, az almát vastagabb szeletekre vágjuk.
  • Egy tepsi közepére tesszük a felszeletelt almát, majd köré rakjuk a nagyobb darabokra vágott lilahagymát. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint megszórjuk köménymaggal, és mellérakunk babérlevet. Ezután a bőrös felével felfelé, közepére helyezzük az előzőleg besózott csülköt, majd megszórjuk őrölt borssal. Aláöntjük a bort, majd fóliával lefedjük.
  • Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten kb. két óra alatt, puhára pároljuk a csülköt. Ezután levesszük a fóliát és átfordítjuk a csülköt, hogy a húsos fele kerüljön felülre, és visszatesszük a sütőbe. Addig sütjük, még szép pirosra sül a hús. Ekkor visszafordítjuk, hogy a bőrös fele kerüljön felülre, majd visszatesszük a sütőbe és szép pirosra sütjük a bőrös felét is.
  • Tálalás előtt feldaraboljuk a szaftosra, pirosra sült csülköt, majd krumplipürével és párolt káposztával kínáljuk. Tálalhatjuk még a csülökkel együtt sült lila hagymával, és almával is, és ízlés szerint bármilyen köretet készíthetünk hozzá.
  • ÉDES KÁPOSZTÁN SÜLT CSÜLÖK

    Hozzávalók: 1db csülök, 1 db fejes káposzta, 1 db hagyma, 5 gerezd fokhagyma, só, köménymag, 2 dl fehérbor, olaj, zsír

  • A csülköt sós vízben fél órát forraljuk, majd több darabra vágjuk.
  • A káposztát vékony csíkokra szeleteljük, megsózzuk, és állni hagyjuk 1 órát.
  • Egy magasabb peremű tepsit kizsírozunk, a káposztát beleszórjuk, a hagymát szintén, vékonyra szeletelve, beborítjuk vele a káposztát. A fokhagymát apróra vágjuk, megszórjuk a káposztát, őrölt köménnyel fűszerezzük, és a csülökdarabokat (melyeket besóztuk és őrölt köménnyel meghintettük) bőrös felükkel felfelé ráhelyezzük. Borral meglocsoljuk, és alufóliával lefedve 1 órát sütjük 220 fokon, majd a fóliát eltávolítva további 1,5 órán át 200 fokon sütjük, néha locsolgatjuk.
  • Héjában főtt vagy petrezselymes burgonyával tálaljuk.
  • MÉZES CSÜLÖK

    Hozzávalók: 1 db csülök, só, 2 ek méz, 1 kvk mustár, fekete bors (őrölt), fűszerpaprika (őrölt), 2 ek étolaj, 1 kg burgonya

  • A csülköt enyhén fűszerezzük, és fólia alatt mindkét felét félpuhára pároljuk.
  • Összekeverjük a mézet, a mustárt, a borsot, a fűszerpaprikát és az étolajat, a felével bekenjük a csülök egyik oldalát, majd tovább sütjük. Megfordítjuk, a másik felét is bekenjük a mézes keverékkel, és pirosra sütjük.
  • A burgonyát egészben legyezőszerűen bevagdossuk, a sütés félidejénél a csülök mellé rakjuk. A sültet hidegen, salátával tálaljuk.
  • SÖRÖS CSÜLÖK RÓMAI TÁLBAN

    Hozzávalók: 1 db csülök, 4 fej hagyma, 4 db burgonya, 1 poh sör, só, bors, zsír

  • Az egész csülköt előző este beáztatjuk, majd kb. 3 órát főzzük.
  • Amikor majdnem megfőtt, kizsírozzuk a római tálat, és az aljára tesszük a megpucolt és felszeletelt burgonyát. Rátesszük a csülköt és a felaprított hagymát. Megsózzuk, megborsozzuk, és meglocsoljuk a sörrel. 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük.
  • PARADICSOMOS SERTÉSCSÜLÖK

    Hozzávalók: 2 szép csülök, 1 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 20 dkg konzerv paradicsom, késhegynyi törött bors, só, 1 ágacska rozmaring, 1 babérlevél, 1 gerezd tört fokhagyma

  • A csülköt megtisztítjuk, besózzuk, és jó puhára főzzük (kuktában 40 perc).
  • A mártáshoz 1 evőkanál olajon megpirítunk 1 kis fej reszelt vöröshagymát, felengedjük a konzerv paradicsommal és 3 dl vízzel, törött borssal, csipet sóval, rozmaringgal, 1 babérlevéllel meg 1 gerezd tört fokhagymával ízesítve 5 percig forraljuk.
  • A csülökből kihúzzuk a csontot, és lé nélkül tűzálló tálra fektetjük, leöntjük a paradicsommártással és átsütjük.
  • Burgonyakrokettel kínáljuk.
  • SÜLT CSÜLÖK PÉKNÉ MÓDRA

    Hozzávalók: 1 kg sertéscsülök, 2 ek olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 db paradicsom, 60 dkg burgonya, 30 dkg hagyma, só, frissen őrölt bors, 1 csok petrezselyem, 2 ek olaj

  • A megtisztított húst befűszerezzük. Tepsibe tesszük az olajjal, a fokhagymával, a paradicsommal és 2 dl vízzel együtt. Lefedjük alufóliával, majd 180 fokos sütőben 1 órán keresztül sütjük. Ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott folyadékot.
  • A megtisztított burgonyát cikkekre vágjuk, majd éleiket kissé lekerekítjük. A megtisztított hagymát szintén cikkekre vágjuk.
  • Ha már csak kevés párolólé van a hús alatt (kb. 40 perc után), mellé szórjuk a burgonyát, sózzuk, borsozzuk. A fólia alatt további 20 percig pároljuk. Ezután levesszük róla a fóliát, hozzáadjuk a hagymát, és 200 fokon az egészet ropogósra pirítjuk 20 perc alatt.
  • A húst 10 percig pihentetjük, a bőrével együtt felszeleteljük, mellé rendezzük a finomra vágott petrezselyemmel elkevert burgonyát és hagymát, majd forrón tálaljuk.
  • További ínycsiklandó sült csülök receptekért látogasson el a Mindmegette oldalára!

    Korábbi cikkünkben tizennégy isteni fogást utattunk be sertéshúsból. Az oldalastól a lapockáig – receptek azoknak, akik már unják a csirkét.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.