Kelt tészta: fagyasszuk? Széll Tamás megmondja!

Meddig kell keleszteni az élesztős vagy kovászos tésztát? Jó ötlet-e lefagysztani? Segítünk.

null

„Kelt tésztát kétféle képpen lehet elkészíteni: élesztővel és kovásszal. Mivel a kovász-téma egy külön szakma szakterülete, mégpedig a pékeké, ebbe inkább nem is mennék bele” – kezdi Széll Tamás a kelt tészta készítéséről szóló eszmefuttatását a Petőfi Rádióban a mindmegette.hu szerint.

Fotó: Pexels

A tészta fagyasztásáról a séf azt mondta: nem feltétlenül igényli, de meglepő módon nagyon jól viseli a kelt tészta a mínuszokat, sőt, annak, amelyikben rengeteg vaj van – ilyen a briós vagy a kalács –, még jót is tehet pár óra a mélyhűtőben.

De ez nem minegyik típusú kelt tészára igaz.

„Amelyikben kefír vagy joghurt van, ilyen például a lángos. Ezektől sokkal vizesebb, sokkal lágyabb lesz a tészta, nincs benne zsiradék, ellenben van benne jó sok folyadék, és ennek bizony nem tesz jót, ha megfagy.”

Ami még nagyon fontos és sarkallatos pont az ilyen jellegű tésztáknál: a kelesztési idő. Erre nincs egy egzakt szám Széll szerint, hiszen ez nagyon sokmindentől függ, például a hőmérséklettől vagy a levegő páratartalmától. Inkább figyeljünk: amikor a duplájára kelt, akkor jó. Nem kell tovább várni, mert akkor túlkel, és az is jelentősen rothat a végeredményben.

A Stand25 bisztró Bocuse d'Or győztes tulajdonosa azt is elmondta, hogy a fentiek szerint elkészítette élete buktáját a Főmenü egyik adásában, úgyhogy aki ennél bővebb tananyagra vágyna kelt tészta témakörben, az feltétlenül nézze meg a műsort!

A teljes cikk elérhető a Mindmegette oldalán.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy vannak, akik a túrós batyut vagy a túrós táskát ismerik túrós béles néven, de ez itt egy egészen más recept: Itt az elronthatatlan kelt tészta, a Nagyi-féle túrós béles + videó.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.