Nyolc nokedlis étel, amiből degeszre esszük magunkat

Nyeli, mint kacsa a nokedlit... A mondás nem csak a kacsákra, az emberekre is igaz.

null

A nokedli az egyik legkedveltebb köret, ami tökéletes szaftos ételek mellé, ám egy nokedlis étel önálló fogásként is megállja a helyét. Fel lehet dobni újhagymával, medvehagymával vagy zöldfűszerekkel, de készülhet belőle tojásos nokedli és rakottas is. Íme néhány szuper nokedlis recept – írja a mindmegette.hu.

Fotó: Pixabay

A hozzávalók listáját az ételek nevére kattintva érheti el.

TOJÁSOS NOKEDLI FEJES SALÁTÁVAL

  • A lisztet összekeverjük 1 tk sóval, 2 db tojással és a vízzel. Alaposan összekeverjük, majd sós, lobogó vízbe szaggatjuk. Ha megfőtt a nokedli, kimerjük, és meglocsoljuk az olajjal.
  • Forró olajon megdinszteljük a felaprított hagymát, majd rátesszük a nokedlit, és átpirítjuk a hagymás alapon. Ezután a maradék 6 felvert, sózott tojást ráöntjük, és elkeverjük benne (nem kell sokáig hőkezelni, a tojás ne süljön túl, mert akkor nagyon száraz lesz).
  • A salátát megmossuk, és féltenyérnyi darabokra tépkedjük. A vízbe beleöntjük az ecetet, megsózzuk, megcukrozzuk és a salátára öntjük. Hűtőben tároljuk felhasználásig, hogy jól lehűljön.
  • GOMBAPAPRIKÁS MEDVEHAGYMÁS NOKEDLIVEL

  • A meghámozott, finomra vágott hagymát megpirítjuk a felforrósított olajon. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük a paprikával, és alaposan elkeverjük. Megsózzuk, hozzáadjuk a paradicsompürét és egy kevés vizet, majd visszatesszük a tűzre, és felforraljuk. Beleforgatjuk a megtisztított, cikkekre vágott gombafejeket. Ha szükséges, hozzáöntünk még egy kevés vizet, és közepes lángon addig főzzük, amíg a gomba megpuhul.
  • A tejfölt simára keverjük a liszttel, 1 dl vízzel, valamint egy merőkanálnyi paprikással. Az így kapott habarást a többihez adjuk, és kevergetve besűrítjük.
  • A nokedlihez összedolgozzuk a lisztet a kissé felvert tojásokkal, a megtisztított, finomra aprított medvehagymával, egy kevés sóval és annyi vízzel, hogy sűrű masszát kapjunk. Nokedliszaggatóval forrásban lévő, sós vízbe szaggatjuk, és adagonként kifőzzük. Akkor van készen, ha minden darab feljött a víz tetejére. Végül leszűrjük, és összekeverjük a felforrósított olajjal. Ezzel tálaljuk a felaprított petrezselyemmel megszórt gombapaprikást. Egy kevés tejföllel meglocsolva kínálhatjuk.
  • SPENÓTOS NOKEDLI ÚJHAGYMÁS CSIRKÉVEL

  • A nokedlihez fakanállal összekeverjük a lisztet, a tojást és a sót, majd apránként hozzáadjuk a vizet, figyelve, mennyit vesz még fel a massza (sűrűn folyó tésztát kell kapnunk).
  • Egy lábasban vizet forralunk, beleteszünk egy kevés sót és olajat, majd nokedliszaggatóval, kisebb adagokban beleszaggatjuk a tésztát (nem kell, hogy a víz nagyon forrjon, inkább gyöngyözzön). Ha a nokedlik feljöttek a víz felszínére, egy szűrőkanállal kimerjük, és egy tálba szedjük, majd kifőzzük a következő adag tésztát.
  • A spenótot egy kevés vajon megpároljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megsózzuk, és ha kissé összeesett, beleforgatjuk a megfőtt nokedlit és melegen tartjuk, amíg elkészül a csirke.
  • A csirkemellet vékonyan felcsíkozzuk, majd olvasztott vajon puhára pároljuk a felcsíkozott újhagymával együtt. Ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, és a meleg spenótos nokedlivel tálaljuk.
  • LECSÓS CSIRKE KOLBÁSSZAL, BAZSALIKOMOS NOKEDLIVEL

  • A lecsóhoz egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat. Rátesszük a megtisztított, finomra aprított vöröshagymát, majd a szintén megpucolt, átnyomott fokhagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, és zsírjára sütjük.
  • A megtisztított csirkehúst felkockázzuk, a kolbászos alapra tesszük, és nagy lángon, kevergetve fehéredésig sütjük. A lecsópaprikákat megmossuk, kicsumázzuk. A megmosott paradicsomokat egy percre forró, majd rögtön jeges vízbe tesszük, meghámozzuk. A paprikákat felkarikázzuk, a paradicsomokat kockára vágjuk. A zöldségeket a húsra tesszük, sózzuk, borsozzuk, és kevergetve az egészet puhára főzzük.
  • A nokedlihez a tojásokat elhabarjuk. Hozzáöntünk kb. 300 ml vizet, hozzáadjuk a lisztet, sót és a megmosott, felaprított bazsalikom háromnegyedét. Összedolgozzuk, majd nokedliszaggatóval lobogó, sós vízbe szaggatjuk. Addig főzzük, amíg a nokedlik feljönnek a víz felszínére, majd leszűrjük. A lecsós csirkét a frissen elkészült nokedlivel tálaljuk, és bazsalikomlevéllel díszítjük.
  • ZÖLDFŰSZERES TOJÁSOS NOKEDLI BÉCSI SALÁTÁVAL

  • Felteszünk forrni 4-5 liter vizet 1 ek sóval. A lisztet egy keverőtálba tesszük, ráütünk 4 tojást, megsózzuk, megfűszerezzük finomra aprított snidlinggel és petrezselyemmel, hozzáadunk 2,4 dl vizet, majd kikeverjük. Nem baj, ha helyenként lisztes marad, akkor jó a tészta, ha nincs teljesen kidolgozva.
  • A nokedliszaggatót bevizezzük, és a forró vízben kiszaggatjuk a galuskákat. Megvárjuk, amíg feljönnek a víz felszínére, majd további 2-3 percig főzzük. Közben két tojást felverünk villával, és hozzákeverjük a tejfölt.
  • A megfőtt nokedlit leszűrjük, egy tálba tesszük, és hozzákeverjük a tejfölös tojást. Megsózzuk és megborsozzuk.
  • A cukrot egy tálban összekeverjük az ecettel, majd hozzáadunk 4 dl hideg vizet. Megsózzuk, megborsozzuk. Beletesszük a negyedelt salátát, a tetejére reszelhetünk főtt tojást. A salátát a tojásos nokedli mellé kínáljuk.
  • MEDVEHAGYMÁS NOKEDLI

  • A frissen szedett medvehagymát megmossuk, majd egy kevés víz hozzáadásával botmixerrel pürésítjük.
  • Egy tálba szórjuk a lisztet, hozzáadjuk a tojást, a sót, a medvehagymapürét és annyi vizet, hogy galuska sűrűségű masszát kapjunk (ne kevergessük sokat a tésztát, mert akkor nem lesz jó a galuskánk állaga).
  • Egy nagyobb lábasban sós vizet forralunk, és beleszaggatjuk a galuskákat. 2-3 perc alatt megfőzzük, majd szűrőkanállal leszűrjük.
  • A szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy serpenyőben kisütjük a zsírját. A kisült zsírral meglocsoljuk a kész galuskákat, és elkeverjük. Tálaláskor megszórjuk a galuskákat a szalonnakockákkal, rámorzsoljuk juhtúrót, és forrón kínáljuk.
  • Az eredeti cikk, amelyben képek is találhatóak az ínycsiklandó nokedlis ételekről, elérhető a Mindmegette oldalán.

    Korábbi cikkünkben nyolc tepsis krumplit gyűjtöttünk össze, amelyekből garantáltan mindenki repetázik. Mutatunk néhány zseniális fogást a tejszínes-zöldborsós variációtól a darált húsoson át a kolbászosig.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.