időjárás 30°C Ibolya 2022. augusztus 7.
logo

Ez az a borvidék, ahonnan minden ételhez talál tökéletes bort

Forrás: Mindmegette
2021.04.27. 16:47
borítókép

Aki ide látogat, útja során biztosan belebotlik egy-egy szőlővel teleültetett területbe.

A borvidék a Mátra hegységtől délre található, és nagyjából 32 000 hektárjával a nagy borvidékeink közé tartozik még úgy is, hogy ebből mindösszesen 5700 hektár van betelepítve. Mérsékelten kontinentális klíma jellemzi, amit a Mátra hegyvonulata több szempontból is befolyásol. Egyrészt megvédi az észak felől érkező hideg szelektől, másrészt a csapadékot is felfogja, ezzel pedig inkább egy szárazabb mikroklíma alakul ki.

Változatos talajszerkezetében megtalálhatjuk az agyagot, a löszt, az andezitet, a riolitot és a barna erdőtalajt, amik aztán szépen tetten érhetőek a különféle dűlők boraiban. Ez adja a borvidék egyik jellegzetességét, a másik pedig a szőlőfajták sokszínűsége. Korabeli iratokból tudjuk, hogy egykor fontos és nagy kiterjedésű kadarkaültetvények otthona volt, azonban a filoxéravész utáni ültetések változása a Mátrai borvidéket sem kerülte el, a fehér szőlők kerültek túlsúlyba. Közülük is a legjellemzőbbek a szürkebarát, a Müller Thurgau, az ottonel muskotály, Irsai Olivér, és az olaszrizling. A legnagyobb területen termesztett kék szőlők pedig a kékfrankos, a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a zweigelt.

A Felső-Magyarország borrégióhoz tartozó Mátrai borvidék területe annak is ismerős lehet, aki nem borrajongó
Fotó: Youtube

Nagygombos játékos rosé 2020

A fiatal mátrai borász, Barta Anna 90 hektárnyi szőlőt igazgat Hatvan mellett. A borvidék kiegyenlített éghajlata kedvez a szőlők lassabb és egyenletesebb érésének, és emiatt igazán gyümölcsös alapanyagot lehet innen szüretelni, miközben az élénk savak is megmaradnak. Ennek köszönhetően a Nagygombos üde, friss tételei bátran válaszhatók a hétköznapokra. Akárcsak ez a rozé házasítás, amiben sokféle piros bogyós gyümölcsöt, szamócát, cseresznyét, ribizlit fedezhetünk fel, mellettük pedig izgalmas zöldfűszerességet és frissítő pomelót. Igazi populáris, könnyed, szerethető tétel.

Centurio Fáy-domb sárgamuskotály 2020

A Mátrai borvidék egyik presztízsborászata Ludányi Balázsé. A 3 hektáros birtok régóta áll a szakma és a borkedvelők figyelmének a középpontjában. A gondos, terroirszemléletű munkának köszönhetően Balázs borai is azok közé tartoznak, amelyek újrapozícionálják a Mátrai borvidéket. A Diós- és a Fáy-domb-dűlőben található szőlőit hozamkorlátozással és természetközeli módon műveli. A Centurio sárga muskotálya megmutatja a fajtajelleget és a gyümölcsösséget, ugyanakkor nem válik túlzóvá, és megőrzi elegáns karakterét.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!