Főzelékfalók a láthatáron – a csecsemő táplálása

A gyümölcsökkel való megbarátkozás után a gyermek számára eljön az ideje a zöldségek megismerésének.

null

A növényi eredetű ételek létfontosságú anyagokat tartalmaznak. Ezeknek a tápanyagoknak meghatározott mennyiségben és minőségben kell a gyermek szervezetében rendelkezésre állnia ahhoz, hogy életfunkciói, valamint testi-szellemi fejlődése zavartalanul működjön.

A szénhidrátok – melyeket főleg a növények tartalmaznak nagy százalékban – szerepe elsősorban az energiaszolgáltatás.

Az anyatej szénhidrátja az agysejtek fejlődésében, a bélflóra kialakításában és az immunanyag képződésében vesz részt.

A kis csecsemő szénhidrát szükségletét kezdetben az anyatej cukortartalma fedezi, majd a hozzátáplálás során a növényi tápanyagok egészítik ki.

A csecsemő ételét ne sütéssel, hanem párolással készítsük
Fotó: PIXABAY

A szénhidrát mellett a zsír a másik legfontosabb kalóriát adó tápanyag. Az anyatejben ez is tökéletes arányban található meg. A hozzátáplálás során azonban biztosítani kell a gyermek számára az egészséges zsírsavakat is. 6-7 hónapos kortól ezért az anyatej mellett a babának növényi olajok formájában elégíthető ki a zsírszükséglete. A hidegen sajtolt magolajok, mint a napraforgóolaj, repceolaj könnyen emészthető vitamin-, lecitin- és antioxidáns források. Olivaolajat és margarint csecsemőknek még nem célszerű adnod.

A kellő tudományos ismeretek feltérképezése után következik a gyakorlat

  • Mindenek előtt szükség lesz egy külön kis lábosra, amiben csak a babának főzünk.
  • Ha a gyümölcsök pépesítését még megoldottuk almareszelővel és villával, akkor most kell beruháznunk egy rúdmixerbe, mert a főzeléket szűrőn át paszírozni horror az elektromos konyhaeszköz teljesítménye tükrében. Egy ilyen beruházás száz százalékosan megtérül.
  • Habarni, rántani még nem lehet, hiszen a gluténtartalmú liszttel a baba majd csak az egy éves kor beköszönte után találkozhat. De pánikra semmi ok, a megoldás: a krumpli. Ha úgy érezzük, hogy valamelyik zöldségpüré sűrítésre szorul, feldúsíthatjuk krumplival és máris remek főzelék állaga lesz.
  • A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.