időjárás 6°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Ennyi vizet kell meginnia a különböző korosztályúaknak

Forrás: Mindmegette
2021.06.18. 12:02
borítókép

A kisgyereknek, a kamasznak és a felnőttnek más-más vízmennyiség bevitelére van szüksége.

Ilyen újdonság lehet például az egészségmegőrzésünkben kulcsszerepet játszó, megfelelő hidratálásra való tudatos odafigyelés: erről beszél Turcsák Katalin, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa – olvasható a mindmegette.hu cikkében. Hogy mennyi vizet kell meginnia, az alábbiakból megtudhatja.

„INNI ÉS INNI!” Ez mindannyiunk napi teendő listáján szerepel valamilyen formában, hiszen a csapból is a hidratáció fontossága folyik, de a nagy rohanásban csak ritkán sikerül maradéktalanul eleget tenni eziránti igényünknek. Pedig a szervezetünk megfelelő hidratáltsága nemcsak az egészségünk megőrzését tekintve fontos, hanem a jó közérzet fenntartásához is szükséges, de a teljesítményünk, vagy akár a stressz-szintünk is múlhat azon, hogy eleget iszunk-e.

Fotó: Pexels

DE MIÉRT IS FONTOS ENNYIRE A MEGFELELŐ MENNYISÉGŰ NAPI FOLYADÉKBEVITEL?

Turcsák Katalint, a MDOSZ dietetikusát, okleveles táplálkozástudományi szakembert kérdeztük: „Az emberi test körülbelül 70%-a víz. A víznek többek között szerepe van a vérnyomás és a testhőmérséklet szabályozásában, a salakanyagok kiválasztásában, valamint a sav-bázis egyensúly fenntartásában. A megfelelő hidratálás hozzájárul szerveink optimális működéséhez, ezáltal befolyásolja a fizikai és szellemi teljesítőképességet és az immunrendszer működését. A megfelelő folyadékfogyasztás tehát rendkívül fontos” – magyarázza a víz szervezetünkben betöltött szerepét a szakértő.

„Egy 2016/17-es hazai reprezentatív kutatás eredményei szerint mára 11-18 évesek folyadékfogyasztása is elmarad a kívánatostól, sőt, a kor előrehaladtával még csökken is” – folytatja Turcsák Katalin.

„Hazai és nemzetközi ajánlások szerint a felnőttek számára javasolt napi folyadékmennyiség nőknél 2 liter/nap, férfiak esetén pedig 2,5 liter/nap, amit részben folyadékfogyasztással, részben megfelelő táplálkozással tudnak fedezni. Az egyéni folyadékszükségletet azonban számos egyéb tényező befolyásolja, mint például az adott személy kora, fizikai aktivitása, egészségi állapota, és a külső hőmérséklet. Kánikulában, illetve intenzív sportolás során – a fokozott izzadás következtében – jelentősen megnő a folyadékszükséglet, ami akár napi plusz 1-2 liter folyadékfogyasztást is indokolhat.”

Napi ajánlott folyadékbevitel:

 • 1-3 évesek: 1,1-1,3 liter
 • 4-8 évesek: 1,6 liter
 • 9-13 éves lányok: 1,9 liter
 • 9-13 éves fiúk: 2,1 liter
 • 14 év fölött – nők: 2 liter
 • 14 év fölött – férfiak: 2,5 liter
 • Azoknak, akiknek nehézséget jelent figyelni a napi folyadékpótlásra, talán jó hír, hogy a teljes napi folyadékbevitelbe beszámítandó a nap folyamán elfogyasztott összes ital és élelmiszer (pl. zöldségek, gyümölcsök, illetve a belőlük készült préslevek, smoothiek, turmixok, tejes italok, joghurtok, levesek, szószok, mártások, híg főzelékek) víztartalma is.

  Fontos kiemelni, hogy bár fő a változatosság a folyadékbevitelben is, mégis, a javasolt folyadékpótlás alapja továbbra is a víz, és azon belül egy jó alternatíva lehet a természetes ásványvíz, hiszen azzal egyben fontos ásványi sókat is juttatunk a szervezetünkbe. Azért, hogy szívesebben fogyasszunk vizet, érdemes megtalálnunk a számunkra legfinomabb, legjobb összetételű ásványvizet.

  A dietetikus szerint amellett, hogy a minőségi hidratációra odafigyelünk, érdemes ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmazó ételeket és italokat fogyasztanunk, hogy így hozzájárulhassunk a testi-lelki feltöltődésünkhöz, és megtalálhassuk magunkban a változó körülmények közepette is a harmóniát.

  Az eredeti cikk, amely arról szól, hogy mennyi vizet kell meginnia a különböző korosztályúaknak, elérhető a Mindmegette oldalán.