Egy keverőtálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk az egész tojást és a tojássárgáját, a sütőport, a csipet sót, a Koronás porcukrot, egy evőkanál tejfölt és a felkockázott vajat.
Gyors, morzsoló mozdulatokkal összedolgozzuk az alapot, egészen addig, amíg tésztává össze nem áll. Gombócot formázunk belőle, becsomagoljuk egy darab folpakba, és a hűtőbe tesszük egy órára pihenni.
Ezalatt az idő alatt elkészítjük a tölteléket. Az almát megmossuk, meghámozzuk, a magházát eltávolítjuk, a gyümölcsöt nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
Egy magasabb falú edénybe tesszük a reszelt almát, ízesítjük ½ db citrom levével, a Koronás porcukorral, a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a kardamomot, a fahéjat, a reszelt citromhéjat, és az egészet összekeverjük.
Végül hozzáadjuk a mákot, elkeverjük, és alacsony hőmérsékleten 10-12 percig főzzük. Az elkészült tölteléket hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a tésztalapokat.
A hűtőben pihentetett tésztát kivesszük, kicsomagoljuk, és egy kés segítségével két részre vágjuk. Az egyik felét sütőpapírra tesszük, és a tepsi formájához igazodva egy kb. 20 × 30 cm-es téglalappá formázzuk, majd ráhelyezünk egy másik sütőpapírt, és a két lap között nyújtófával kinyújtjuk a tésztát.
A tepsit kikenjük vajjal, a sütőpapír egyik felét eltávolítjuk, és a másik segítségével a tésztát a tepsibe igazítjuk, majd a másik sütőpapírt is lehúzzuk róla. A felesleges tésztát késsel levágjuk.
A tésztát megszórjuk darált dióval, ezzel megóvjuk attól, hogy a töltelék eláztassa. Erre kanalazzuk a mákos-almás keveréket, amit egyenletesen eloszlatunk egy spatula vagy kanál segítségével. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Következhet a másik tészta kinyújtása, amit pontosan úgy nyújtunk ki, mint az első lapot. A tésztát ráterítjük a töltelékre, a felesleget levágjuk, majd villával egészen az aljáig megszurkáljuk – ajánlotta a Mindmegette.hu.
Végül lekenjük tejjel, és az előmelegít sütőben 30-40 perc alatt pirosra sütjük. Az elkészült melengető, téli pitét hagyjuk kihűlni, majd felvágjuk, és a tetejét Koronás porcukorral díszítjük.
HOZZÁVALÓK
A tésztához:
A töltelékhez:
- 4 db alma
- 0.5 db citrom leve
- 10 dkg porcukor
- 1 csom vaníliás cukor
- 1 tk őrölt kardamom
- 0.5 tk őrölt fahéj
- 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
- 25 dkg darált mák
- 1 dkg vaj a tepsihez
- 5 dkg darált dió
- 1 dl tej
Borítókép: illusztráció (Forrás: Mindmegette.hu)