A túrót egy villával összetörjük, majd hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót. A búzadara, majd a darált keksz fokozatos adagolásával könnyen formázható masszát készítünk.
Legalább 10, de inkább 30 percig hűtőben pihentetjük.
Ezt követően vizes kézzel tetszőleges méretű (cseresznye, dió, barack, 1-5 cm) gombócokat formázunk; minél nagyobb, annál könnyebben fog szétesni a főzés közben. Egy közepes edényben enyhén sós vizet melegítünk, és amikor forrni kezd, óvatosan beletesszük a gombócokat. 1-2 perc alatt feljönnek a víz tetejére, ezután a kisebb gombócokat 3-5 percig, a nagyobbakat 8-10 percig főzzük.
Közben egy serpenyőben megolvasztjuk a zsírt, és közepes lángon megpirítjuk rajta a zsemlemorzsát. Amikor barnulni kezd, levesszük a tűzről. A tejfölben elkeverjük a megmaradt vaníliás cukrot.
A kifőzött gombócokat tésztaszűrőn lecsepegtetjük, és még vizesen megforgatjuk a frissen pirított zsemlemorzsában. Az édes tejföllel meglocsolva, kevés porcukorral meghintve, és a pirított zsemlemorzsában megforgatva kínáljuk – ajánlotta a Mindmegette.hu.
Hozzávalók a gombócokhoz:
- 25 dkg tehéntúró
- 1 db tojás
- 1 tk porcukor
- 1/2 csomag vaníliás cukor
- só
- 2 ek búzadara
- 2 ek darált háztartási keksz
- 1 ek zsír
- 5 dkg zsemlemorzsa
A tálaláshoz:
- 20 dkg tejföl
- 1/2 csomag vaníliás cukor
- porcukor
Borítókép: illusztráció (Forrás: Mindmegette.hu)