Az autentikus rakottas bárányhússal készül, természetesen használhatunk helyette sertés- vagy szárnyashúst. Hogy egyszerűbb legyen, nem készítettünk külön besamelmártást, hanem a pirított darált húshoz főztünk egy mártást, ennyivel is gyorsabb lesz az összerakása. Ha van, feltétlenül ízesítsük friss zöld fűszerrel (kakukkfű, bazsalikom, menta stb.) – írta a Mindmegette.hu.
Elkészítése:
- Felszeleteljük a padlizsánokat centi vastagra, majd serpenyőben, kevés zsiradékon megsütjük. Csak akkor sózzuk, ha elkészült.
- A hagymát felaprítjuk, zsiradékon megpároljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a darált húst, sózzuk és borsozzuk. Fakanállal kevergetve addig pirítjuk, míg a hús át nem sül. Ekkor meghintjük a liszttel, felengedjük a tejjel, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a reszelt parmezánt, jól átkeverjük.
- Egy tűzálló tálba lerakunk egy réteg padlizsánt, arra egy sor félcentis karikákra vágott paradicsom, arra pedig egy réteg mártásos hús kerül. Meghintjük reszelt sajttal. Ezt még egyszer-kétszer megismételjük. A tetejére hús jön, reszelt sajttal gazdagon meghintve.
- 160 fokra előmelegített sütőben bő félóra alatt sült meg.
Hozzávalók (6 főre):
- 35-40 dkg darált hús
- 3 db közepes padlizsán
- 4-5 db közepes paradicsom
- 2 db közepes vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 púpos ek. liszt
- 3-4 dl tej
- 1 marék reszelt parmezán
- 20 dkg kemény vagy félkemény sajt
- zsiradék
- só
- bors