időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Megkezdhetik a főszékesegyház melletti tömegsír feltárását Kalocsán

Forrás: Országszerte
2021.05.06. 20:04
borítókép

Hosszú idő után megér­kezett Moszkva válasza: a Kalocsa-­Kecskeméti főegyházmegye megkezdheti a Nagyboldogasszony-fő­székesegyház mellett talált katonai tömegsír feltárását – írja a Bács-Kiskun megyei hírportál, a baon.hu

– Az Orosz Honvédelmi Minisztérium jóváhagyta a kérelmünket, ami 2020 szep­temberében került Moszkvába. Ennek nagyon sok előzménye volt; 2016 novemberében írtam nekik először, jelezve, hogy a régészeti munkákkal elértük azt a területet, ahol a sír van – érzékeltette az egyeztetéssorozat hosszát az egyházmegye beruházásaiért felelős főépítész.

Vörös Márta elmondta:

a helyszínen 1945 őszétől a következő év májusáig temették el a II. világháború végén elhunyt katonákat, köztük egy nőt.

A többiek – a nagyjából tucatnyi tisztet leszámítva – egytől egyig fiatal, 18-24 éves férfiak, közkatonák voltak. Ő maga 196 halottat tudott azonosítani, de a névsort később egyeztette az orosz nagykövetséggel, akik a saját nyilvántartásukban további neveket találtak, így a ma ismert adatok alapján legkevesebb 214 holttest fekszik a gödörben. Az elhunytak csaknem mindegyikének a neve és a születési dátuma is ismert, osztotta meg a szakember, hozzátéve ugyanakkor, hogy az összlétszámuk tovább nőhet, ha elkezdődik a tömegsír feltárása.

Vörös Márta az új Szentháromság tér tervrajzával
Fotó: Gábor János/baon.hu

Vörös Márta kérdésünkre elárulta: a katonák közül messze nem mindenki a kalocsai nagyszeminárium épületében ideiglenesen berendezett hadikórházban hunyt el. Sokan közülük a tágabb régió településein haltak bele sérüléseikbe, vagy eleve holtan érkeztek oda valamelyik közeli hadszíntérről, és az ottani templomok tövében temették el őket. Ilyen helyszín volt például Dunaegyháza is, hozta fel. A testeket 45 őszén kezdték kihantolni, majd a maradványokat Kalocsára, a főszékesegyház mellett lévő tömegsírba szállították. A nyughelyük felett később emlékművet emeltek, de ezt a rendszerváltás idején ismeretlen személyek fokozatosan elbontották és széthordták.

– A kérelmünk azt is tartalmazta, hogy az exhumálást követően kivihessük a halottakat a köztemetőbe. Az önkormányzat biztosított is számunkra egy megfelelő méretű területet, a temető hátsó bejáratának közelében

– számolt be a főépítész.

A teljes, eredeti cikk IDE kattintva érhető el.