Keresés
Magyar Nemzet
2020. február 19., szerda, Zsuzsanna napja

Címke: forradalom

24 cikk 1/3 oldal

Vörös város

Alighanem az egyetlen alkalom volt 1919. május 1-je, amikor az éppen regnáló hatalom elérte azt, hogy ez a hallatlanul sokszínű város egyetlen harsogó színbe öltözzék.

Frontváros

Unokáink talán egyszer majd olvashatják az 1989. decemberi romániai forradalom és az azt követő viharos történések hiteles krónikáját.

Élőlánc

A temesvári református templom falán lévő két emléktábla közli a város történetének egyik legfontosabb momentumát: „1989. december 15-én innen indult a diktatúrát megdöntő forradalom.”

Befejezetlen maradt az 1989-es forradalom?

Az 1989. decemberi romániai forradalom vétkeseit az igazságszolgáltatás elé kell állítani – hangsúlyozta Klaus Johannis Románia államfője.

Puccs vagy forradalom zajlott 30 évvel ezelőtt?

A román forradalomnak megvannak a saját jegyei, erőszakos, véres jellege elütött a többi országban zajló folyamatoktól, de ettől még nem lehet leválasztani a térségben zajló hasonló eseményekről.

Ellopott halottak

Temesvár ma Románia legvidámabb és legfiatalosabb városa, pedig harminc éve, 1989-ben még ellenállókat kergettek itt öngyilkosságba, lázadókat gyilkoltak le utcáin.

A forradalom bölcsészei

A Kolhoz Kör első szárnypróbálgatása 1956. március 15-én ’48 alternatív megünneplése volt, amely nélkülözte a korszak kliséit.
24 cikk 1/3 oldal
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …