Keresés
Magyar Nemzet
2021. január 26., kedd, Vanda, Paula napja
HÍR TV – SajtóklubSzörnyű lehet egy hóhér gyerekének lenni.

Címke: Szabó dezső

8 cikk 1/1 oldal

Egy másmilyen indexes

Ma hetvenhat éve, 1945. január 5-én hunyt el Szabó Dezső, a XX. század egyik legvitatottabb írója.

Le nem győzve

Szabó Dezső megvédi Adyt a támadásoktól, miközben egyre több magyart utasítanak ki a megszállt területekről.

Ellopott gyermekkorok balladája (6. rész)

Mi mindannyian Dzsem hercegek voltunk. Csak nem a hazánkból száműztek minket, hanem a valódi históriánkból, az igazi kulturális szövedékünkből.

Ellopott gyermekkorok balladája (4.)

Az apám a Petőfi gimnáziumba járt, ott lóg tablója a falon ma is. Én a Szilágyiba jártam, a Horváth-kert másik oldalára. A Horváth-kert két vége között feszül a kulturális önazonosság.

Szabó Dezső: Nem lehet a halál egy nemzet célja

A hetvenöt éve elhunyt magyar író, esszéista manapság egy ­kissé Wass Albertre hasonlít, abban az értelemben, hogy több embernek van róla véleménye, mint ahányan olvasták.

Egy elsodort író

Budapest ostromának kellős közepén, hetvenöt éve, 1945. január 5-én (más források szerint 13-án), egy József körúti bérház óvóhelyén érte utol a halál – az éhhalál – Szabó Dezsőt.

Egyetlen kapaszkodó

Nagy port vert fel Szakács Árpád a Lovas István-díj átvételekor mondott beszéde. Kulcsszava, amire kifuttatta gondolatmenetét, fogott meg leginkább: öntudat. A hiányzó nemzeti öntudat.
8 cikk 1/1 oldal
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …