Feltámadás Makucskán

Szabó Dezsőnek a Feltámadás Makucskán című elbeszéléséből – Dörner György felkérésére – Fazekas István írt színdarabot. A premier az Újszínházban május 20-án lesz, majd 21-én és 22-én is bemutatják. A darab rendezője Nagy Viktor. A főbb szerepeket Vi­czián Ottó, Jászai László, Nagy Lóránt, Gregor Bernadett, Esztergályos Cecília és Nemes Wanda kapta.

B. Orbán Emese
2022. 05. 14. 7:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Feltámadás Makucskán a magyar irodalom legkáprázatosabb politikai pamfletje. A Zalába elképzelt kis faluban (a Bölcsők Makucskán című elbeszélésében egyébként Szabó Dezső ezt a fiktív települést Baranyába teszi) húsvétvasárnap feltámadnak a halottak, s mert követelni kezdik korábbi pozícióikat, egészen a Parlamentig tornyosuló országos kalamajka és jogi végeláthatatlanság keletkezik. Egy szatirikus mozzanat és lelepleződik minden, ami az életben tisztátalan. Szabó Dezső elbeszélése egy olyan abszurd, amelyet áthat az ábrázoló realizmus logikája. Megkeresésünkre Fazekas István elmondta, hogy a színpadra írás során ezt a logikát meg kellett őrizni, ám a mű eredeti belső világát a konfliktusok kibontása érdekében nagyobb arányúvá kellett fejlesztenie, ezáltal a kompozíció is testesebbé vált.
– Élők és holtak szembenállása az alapkonfliktus, amely a szatíra megírásához bőségesen elegendő, ám a színpadon az alapkonfliktus nem lehet azonos a drámai konfliktussal, mert az gúzsba kötné a színpadi cselekményt 

– fejtette ki Fazekas István, aki arról is beszélt, hogy mivel a dráma heurisztikus műfaj, meg kellett találnia és ki kellett bontania azokat a konfliktusokat, amelyek az alapművet mozgásba hozták, amelyeknek epicentruma felé haladva egyik jelenet következik a másikból, még akkor is, ha azok között látszólag nincs ok-okozati összefüggés, ám a végére minden kerek egészé válik.
– A megtalált drámai konfliktus által az elbeszélést egy tágasabb historikumba helyeztem, megtartva Szabó Dezső szellemiségét és parádés humorát. Ez a konfliktus a pénz utáni vágyból és az ahhoz kapcsolódó politikai korrupcióból fakad föl 

– összegezte gondolatait Fazekas István.

Az előadás díszlete       Fotó: Újszínház

Az előadás zenéjét Rossa Levente szerezte, a díszleteit Rózsa István, a jelmezeket pedig Kiss Beatrix tervezte. Koreográfus Gyenes Ildikó.

Borítókép: Esztergályos Cecília a kosztümtervével (Forrás: Újszínház)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.