Megalázó vereséget szenvedett az Android az USA-ban

A karácsonykor legnagyobb számban aktivált tíz mobilból kilenc iPhone volt – írja az Origo.

Forrás: origo.hu2020. 12. 30. 16:07
null
A Google arra jutott, hogy az Android beépített WebView böngészőmotorjának hibája okozza a jelenséget Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mostanra itthon is közismert tény, hogy az Egyesült Államokban az iPhone a népmobil, azonban a karácsonyi ajándékok kibontásának napján az Apple készülékei ennek ellenére is megalázóan sárba tiporták a Android operációs rendszerrel operáló konkurenciát.

A Flurry Analytics piacelemező cég szerint az USA-ban is rányomta a bélyegét az idei ünnepi szezonra a koronavírus, a tavalyi ajándékátadós naphoz képest 23%-kal kevesebb telefont aktiváltak. Ennek komoly jelentősége van, hiszen az év összes napja közül ezen történik a legtöbb új mobil aktiválása az Egyesült Államokban.

A karácsonyi időszak vesztese lett az Android (A kép illusztráció)
Fotó: unsplash

A vállalat szerint az Apple abszolút dominálta az idei karácsonyt, a tíz legtöbb alkalommal aktivált új okostelefon közül az első kilenc iPhone volt. A sereghajtóként befutott egyetlen androidos telefon kilétét pedig jó eséllyel senki sem tudná helyesen megtippelni: az elképzelhető összes modell közül pont a teljesen belépőkategóriás LG K30 bizonyult a legnépszerűbbnek.

A teljes cikk a Karácsonykor aktivált készülékek statisztikáját ábrázoló grafikonnal ITT érhető el.

Mégsem megy tönkre az internet a régi mobilokon

Óriási internet kapcsán felmerülő problémára derült fény úgy másfél hónapja, az 7.1.1-es és régebbi Androidot futtató eszközökön 2021 szeptemberétől kezdve csak Firefoxszal lehetett volna böngészni azt a 225 millió webhelyet, amelyek a Let’s Encrypt projekt tanúsítványát használják a titkosított HTTPS-adatkapcsolat kiépítésére. Más böngészőkben hibaüzenet jelent volna meg a weblapok betöltési kísérletekor.

A probléma abból fakadt, hogy az ingyenes tanúsítványok előállítására szakosodott Let’s Encrypt eredetileg olyan fő tanúsítványt használt, ami jövő szeptemberben lejár majd. Ilyenkor alapvetően megszakadna a bizalmi lánc a tanúsítványrendszerben, és a böngészők automatikusan érvénytelennek találták volna a Let’s Encrypt tanúsítványait is.

Ugyan a Let’s Encrypt már rég átállt egy másik fő tanúsítványra, ám az nem található meg a 7.1.1-es és korábbi Androidokban. Az operációs rendszer gyári tanúsítványtárát sajnos csak a mobilokra és a tabletekre kiadott rendszerfrissítésekkel lehet aktualizálni, azonban rendkívül valószínűtlennek tűnt, hogy a gyártóik hajlandóak lennének elkészíteni és kiadni rájuk a patcheket.

A Firefox saját tanúsítványtárat használ Androidon, azért nem érintette volna a probléma.

Most szerencsére jó hír érkezett: a Let’s Encrypt közössége és a jövőre lejáró tanúsítványt birtokló IdenTrust előálltak egy ötletes megoldással, így 2024 elejéig az összes régi mobil és böngésző megbízik majd a Let’s Enrypt által kiadott tanúsítványokban.

Jelen pillanatban a használatban lévő androidos eszközök olyan harmada futtat Android 7.1.1-et vagy régebbi kiadást, a mostani hackelős megoldás három év múlva esedékes lejártakor várhatóan már nagyon keveseket fog érinteni a tanúsítványgond.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.