Soron kívüli vészfrissítést kapott a Chrome

Aktív kihasználás alatt álló, kritikus sérülékenységet javítottak benne – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 06. 12:42
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Google Chrome számítógépes felhasználóinak érdemes meggyőződniük arról, hogy a böngésző éppen legfrissebb, 88.0.4324.150-es verziószámú kiadását használják. Ezt a [Főmenü] → [Súgó] → [A Google Chrome névjegye] opciót kiválasztva tudják megtenni, ha pedig még nem települt volna az aktuális kiadás, akkor az információs lap megnyitására a böngésző letölti majd a patchet.

A nagy sietség oka, hogy a mostani soron kívüli frissítésben a Google egy kritikus besorolású, aktívan kihasznált sérülékenységet szüntetett meg. Hírünk írásáig a vállalat még nem hozta nyilvánosságra a nulladik napi sebezhetőséggel kapcsolatos részleteket, ám ezt hamarosan megteszi majd, mikor a felhasználók többségénél már települt a javítás.

Fotó: Pexels

Egyelőre annyit tudni a hibáról, hogy január második felében jutott a Google tudomására, észak-koreai hackerek használták ki a célpontjaik számítógépeibe való bejutásra, egyszerűen csak rá kellett venniük az áldozataikat egy támadókódot tartalmazó webhely megnyitására.

Az ilyen jellegű „drive by„ támadásokat lehetővé tevő bugok a messze legsúlyosabbak az összes sérülékenység közül, de az elmúlt években a böngészők általános biztonsági szintjének drámai megugrása miatt szerencsére nagyon ritkává váltak.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Letiltotta az ismert Chrome-kiegészítőt a Google

Jelentős meghökkenést váltott ki január elején a hír, hogy a tavaly óriási csendben gazdát cserélt The Great Suspender böngészőkiegészítő már hónapok óta gyanús dolgokat művel, bár konkrét visszaélésre addig senkinek sem sikerült bizonyítékot találnia – olvasható az Origó cikkében.

A jelek szerint most megváltozhatott a helyzet, a hosszabb ideje érintetlenül álló böngészőfülek kilövésével jelentős mennyiségű rendszermemóriát felszabadított The Great Suspendert váratlanul kivégezte a Google: törölte a Chrome webáruházból, a már telepített példányait pedig távolról letiltotta a körülbelül kétmillió felhasználójának böngészőiben.

A beépülő lekapcsolásáról a Chrome értesítést jelenít meg a felhasználóknak, a szöveg szerint malware található a kiegészítőben. Hírünk írásáig a Google nem reagált a részletekkel kapcsolatos érdeklődésre, a The Great Suspender titokzatos fejlesztője pedig szokása szerint senkivel sem hajlandó tárgyalni.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.