időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Űrvédelmi ügynökséget hoz létre Ausztrália

Forrás: Bama.hu
2022.03.23. 11:08 2022.03.23. 16:29
Űrvédelmi ügynökséget hoz létre Ausztrália

Amerikai mintára űrvédelmi ügynökséget hoz létre Ausztrália, hogy biztosítsa helyét a világűrben – jelentette be kedden a canberrai kormány.

„A világűr egyre zsúfoltabb és már most is vitatott, nem utolsósorban azért, mert a verseny és a konfliktus között a határok egyre inkább elmosódnak” – közölte Peter Dutton védelmi miniszter a bama.hu cikke szerint.

A politikus az ausztrál légierő előtt tartott beszédében kifejtette, hogyaz űr „ebben az évszázadban katonai szempontból még fontosabbá válik”.A hadsereg új fegyverneme – amelyet „űrparancsnokságnak” neveznek majd – a kezdeti szakaszban szerény mértékű lesz – mondta a miniszter, anélkül, hogy számadatokat közölt volna a projektről.

Hangsúlyozta, hogy az új ügynökség célja fellépni Kína és Oroszország katonai ambíciói ellen a világűrben, valamint minden olyan ország ellen, amely „a világűrt elfoglalandó és nem pedig megosztandó területnek tekinti”.

Az űrparancsnokságot Cath Roberts légi altábornagy – vezeti majd, aki az ausztrál hadsereg, a haditengerészet és a légierő tagjaiból, valamint magánpartnerekből álló csapatot fog felügyelni.

Az ausztrál konzervatív kormány a választások előtt a hadsereg fejlesztését tette prioritássá. Scott Morrison kormányfő március 10-én bejelentette, hogy az ausztrál védelmi erők létszáma 18 500 fővel nő, és 80 ezres lesz. A létszámnövelés költsége mintegy 38 milliárd ausztrál dollár.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.