Űrvédelmi ügynökséget hoz létre Ausztrália

Amerikai mintára űrvédelmi ügynökséget hoz létre Ausztrália, hogy biztosítsa helyét a világűrben – jelentette be kedden a canberrai kormány.

Forrás: Bama.hu2022. 03. 23. 11:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A világűr egyre zsúfoltabb és már most is vitatott, nem utolsósorban azért, mert a verseny és a konfliktus között a határok egyre inkább elmosódnak” – közölte Peter Dutton védelmi miniszter a bama.hu cikke szerint.

A politikus az ausztrál légierő előtt tartott beszédében kifejtette, hogyaz űr „ebben az évszázadban katonai szempontból még fontosabbá válik”.A hadsereg új fegyverneme – amelyet „űrparancsnokságnak” neveznek majd – a kezdeti szakaszban szerény mértékű lesz – mondta a miniszter, anélkül, hogy számadatokat közölt volna a projektről.

Hangsúlyozta, hogy az új ügynökség célja fellépni Kína és Oroszország katonai ambíciói ellen a világűrben, valamint minden olyan ország ellen, amely „a világűrt elfoglalandó és nem pedig megosztandó területnek tekinti”.

Az űrparancsnokságot Cath Roberts légi altábornagy – vezeti majd, aki az ausztrál hadsereg, a haditengerészet és a légierő tagjaiból, valamint magánpartnerekből álló csapatot fog felügyelni.

Az ausztrál konzervatív kormány a választások előtt a hadsereg fejlesztését tette prioritássá. Scott Morrison kormányfő március 10-én bejelentette, hogy az ausztrál védelmi erők létszáma 18 500 fővel nő, és 80 ezres lesz. A létszámnövelés költsége mintegy 38 milliárd ausztrál dollár.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.