Újraindult a CERN nagy hadronütköztetője

Újraindult pénteken a világ legnagyobb kutatóberendezése, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetője (LHC) – írja a dunaújvárosi hírportál, a Duol.hu.

Forrás: duol.hu2022. 04. 24. 9:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2018-ban kezdődött karbantartás célja a berendezés továbbfejlesztése volt.

A 27 kilométer hosszú, gyűrű alakú alagúttal rendelkező részecskegyorsítót 2018. decemberben állították le. A CERN közlése szerint hat-nyolc hetet vesz igénybe, amíg az első protonütköztetésekre ismét sor kerülhet.

A CERN Genf mellett található nagy hadronütköztetője csaknem 14 éves. A nagyenergiájú fizika legnagyobb és legkorszerűbb berendezésében 2008. szeptember 10-én futott végig az első protonnyaláb.

A nagy hadronütköztető kísérleteinek egyik legérdekesebb eredménye, hogy 2012-ben – fél évszázaddal a feltételezésük után –

sikerült bizonyítani az isteni részecskének is nevezett Higgs-bozon létezését.

2018-ban az LHC ATLAS kísérletével bizonyították a Higgs-bozon B-kvarkokra való szétesését is.

Az LHC-vel eddig felfedezett dolgok – köztük a Higgs-bozon – megfeleltek az úgynevezett standard modellnek, ami az 1970-es évek óta a fizika irányadó elmélete. Ez azonban köztudottan hiányos, mivel nem ad magyarázatot a fizika néhány rejtélyére, például a sötét anyag természetére.

A négy hatalmas detektor egyike, az LHCb kísérletében gyűjtött adatok a részecskék olyan viselkedéséről árulkodnak, amelyek nem magyarázhatók a standard modellel.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: A hadronütköztető (Forrás: CERN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.