Veszélyes űrszemét száguld a Nemzetközi Űrállomás felé

Nem tervezett kitérő manővert kénytelen végrehajtani a Nemzetközi Űrállomás (ISS) szombaton, hogy kikerüljön egy felé közeledő kozmikus hulladékot.

Forrás: MTI, Origo.hu2022. 04. 23. 13:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az űrállomáshoz kapcsolódó Progressz MSZ–18 orosz teherűrhajó motorját (közép-európai idő szerint) délután fél 4-kor bekapcsolják, így az ISS sebességét megnövelik és az állomást 1,8 kilométerrel magasabbra emelik – közölte a Roszkoszmosz orosz űrügynökség.

A korrekciós manőver után az ISS 414 kilométeres magasságban fog tovább keringeni. Az űrállomás Föld körüli pályájának maximális magassága valamivel 438 kilométer felett van.

Az űrszemét egyre több gondot okoz a világűrben, az ISS rendszeresen kényszerül kitérő manőverekre annak érdekében, hogy elkerülje az ütközést a kozmikus hulladékokkal, amelyek becsapódás esetén akár tönkre is tehetik az űrállomást. Tavaly novemberben például az orosz hadsereg megsemmisített egy használaton kívüli műholdat, és a művelet után félő volt, hogy a szétszóródott törmelék a Nemzetközi Űrállomásnak ütközhet.

Az ISS legénységének emiatt biztonsági okokból egy időre át kellett szállnia az űrállomáson dokkoló két űrhajóba. Végül nem történt ütközés, és az űrállomás nem sérült meg.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.