Közel 120 millió dollárt fizet a Google a női alkalmazottaknak egy kereset miatt

Három nő a cégnél azt állította 2017-ben, hogy megsértették az egyenlő bérezési törvényt.

Forrás: Vg.hu2022. 06. 13. 12:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 118 millió (közel 45 milliárd forint) dollárt kell kifizetnie Google-nak egy közel 15 500 nő által benyújtott csoportos kereset miatt – írta meg a Bloomberg cikke alapján a VG. Először három nő indította el a keresetet még 2017-ben azt állítva, hogy a techóriás a kaliforniai egyenlő bérezési törvényt megsértve mintegy 17 000 dolláros (közel 6,5 millió forint) bérkülönbséggel fizetett kevesebbet a női munkavállalóknak.

A felperesek azt is állították, hogy a Google kisebb karrierpályákat kínált a nőknek, így kevesebb fizetésre és alacsonyabb bónuszokra volt csak lehetőségük, ellentétben a férfi kollégáikkal. A panaszt benyújtó női alkalmazottak tavaly nyerték el a csoportos kereset státust. A technológiai vállalatot a munkavállalókkal való bánásmódja miatt nem most vonták először vizsgálat alá. 

Tavaly a Google mintegy 2,5 millió (közel 9,5 milliárd forint) dollárt fizetett egy per miatt, amelyben azt állították, hogy a cégben a nőket diszkriminálták a mérnöki pozícióknál, illetve figyelmen kívül hagyták az ázsiai jelentkezőket. 

A kaliforniai méltányos foglalkoztatási és lakhatási részleg (DFEH) szintén vizsgálja a vállalatot a fekete női alkalmazottak esetleges zaklatásával és diszkriminációjával kapcsolatos panaszok miatt.

Nőként, aki egész karrierjét a technológiai iparban töltötte, optimista vagyok abban, hogy a Google a megállapodás részeként nagyobb méltányosságot biztosít már a nők számára

 – mondta Holly Pease, az ügy egyik felperese. „A Google alapítása óta vezeti a technológiai ipart. Lehetőségük van arra is, hogy vezető szerepet töltsenek be annak érdekében, hogy biztosítsák a nők integrációját és méltányos helyzetüket a technológia területén” – tette hozzá.  Az egyezség feltételeit a június 21-én tartandó tárgyaláson még jóvá kell hagynia a bírónak – teszi hozzá a VG.

Bár nagyon hiszünk az irányelveink és gyakorlataink igazságosságában, közel öt évnyi pereskedés után mindkét fél egyetértett abban, hogy az ügy megoldása – minden beismerés vagy megállapítás nélkül – mindenki érdekét szolgálja, és nagyon örülünk, hogy elérjük ezt a megállapodást

– mondta a Google a The Verge technológiai hírportálnak. A cég hozzátette, hogy „teljesen elkötelezett annak érdekében, hogy minden alkalmazottat méltányosan és egyenlően megfizessen”, és végrehajtja a szükséges kiigazításokat, ha különbséget tapasztal a férfi és női alkalmazottak fizetése között.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.