Az uniós biztos szerint nem vallási okból ölték meg a nigériai keresztényeket

Hölvényi György szerint viszont ki kell mondani: a támadás a keresztény hívők ellen irányult.

MTI
2022. 06. 09. 8:56
null
Owo, 2022. június 6. A Szent Ferenc-templomban őrködik egy katona 2022. június 6-án, miután az előző nap ismeretlen tettesek megtámadták a pünkösd vasárnapi misére összegyűlt hívőket a dél-nigériai Ondo államban fekvő Owo katolikus templomában. A térség képviselői szerint a támadók több mint ötven embert megöltek, a vezető papot pedig elrabolták. MTI/AP/Sunday Alamba Fotó: Sunday Alamba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nigériában már több éve egyre romlik a biztonsági helyzet, az erőszak azonban nem a vallási ellentétekben gyökerezik, hanem abban, hogy az ott élők a szűkös erőforrások miatt rivalizálnak – jelentette ki Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke az Európai Parlament plenáris ülésén szerda este. A nigériai Owo városának keresztény templomában történt múlt vasárnapi mészárlásról folytatott plenáris vitában a biztos elmondta: Nigéria rendelkezik a legnagyobb gazdasággal Afrikában, a legsűrűbben lakott ország a kontinensen, ahol fele-fele arányban muzulmán és keresztény a lakosság. – Ebben az országban jelen van az afrikai kontinenst érintő minden kihívás – tette hozzá.

Mint mondta, a vérfürdő az ország déli részén történt, a szélsőséges iszlamisták főként a ország északi felében követnek el támadásokat. A nigériai erőszak az ott élő muzulmán közösségekre is kiterjed, mivel sok az etnikai ellentét, és a mélyszegénység tovább súlyosbítja a helyzetet.

Elítéljük a támadást és az erőszak minden formáját, függetlenül attól, hogy milyen vallási közösségek ellen követik el a bűncselekményeket

– húzta alá a biztos. Emlékeztetett, hogy fejlesztési ügyekben az EU többszörös segítséget nyújt Nigériának, folyamatos politikai és emberi jogi párbeszédet folytat az ottani vezetéssel, és humanitárius segítséget is biztosít a régiónak.

Hölvényi György, a KDNP uniós parlamenti képviselője felszólalásában hangsúlyozta, 

ki kell jelentenünk: a pünkösdi ünnepi szentmisén elkövetett támadás a keresztény hívők ellen irányult. A tömeges gyilkosság nem magyarázható a földművelő népesség és a nomád állattartók közötti konfliktussal.

Fotó: Kurucz Árpád

Azt mondta, az egyházi intézmények elsők voltak most is a segítésben, a támadás után a szomszédos szövetségi államban lévő Onithsa érsekség kórháza ötven ágyat ajánlott fel a súlyos sérültek ellátására. Felhívta a figyelmet, hogy az egyébként nyersolajban gazdag Nigériában az ukrajnai háború következtében duplájára emelkedett a gázolaj ára, a kialakuló energiaellátási válság miatt a kórházi eszközök működtetése óriási kihívássá vált.

Hölvényi rámutatott, hogy a nigériai kormány ígéretei ellenére a szélsőséges terrort nem sikerült megfékezni, a biztonsági helyzet egyre romlik, ami aláássa a fejlesztéspolitikában elért uniós eredményeket is.

Európai politikusokként felelősséget kell vállalnunk a szenvedőkért. Fel kell hagyni a közömbösség által szült passzív diszkriminációval. Képviselőcsoportjainkban dolgoznunk kell azért, hogy az EP képes legyen fellépni a nyílt keresztényüldözéssel szemben

– hangsúlyozta a kereszténydemokrata képviselő.

 

Borítókép: a Szent Ferenc-templomban őrködik egy katona 2022. június 6-án, miután az előző nap ismeretlen tettesek megtámadták a pünkösd vasárnapi misére összegyűlt hívőket a dél-nigériai Ondo államban fekvő Owo katolikus templomában (Fotó: MTI/AP/Sunday Alamba)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.