Túl sok személyes adatot szivárogtat ki a böngészőnk – itt egy megoldás

Az alábbi cikk egyik eszközével kideríthető, mennyi adatunk szivárog ki online böngészés közben; a másikkal pedig megakadályozhatjuk ezt, pajzsot tarthatunk a magánéletünk védelmére – olvasható a Fejér megyei hírportál, a FEOL cikkében.

MAGYAR NEMZET
Forrás: FEOL.HU2022. 11. 22. 19:04
Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor megnyitjuk az internetes böngészőnket, azonnal elkezdik követni a tevékenységünket és gyűjteni rólunk az adatainkat. A meglátogatott webhelyek nyomon követhetnek mindent, a kattintott linkektől az IP-címünkig.

Látható, milyen számítógépen dolgozunk – beleértve az akkumulátor élettartamát is –, kiderül, milyen közösségi oldalakra vagyunk bejelentkezve. Nem vagyunk teljesen eszköztelenek ebben a helyzetben! De mielőtt még az egyik – ingyenes s biztonságos – megoldásra térnénk, legalább futólag nézzük meg, hogy konkrétan a mi számítógépünk milyen adatokat oszt meg rólunk.

Az Electronic Frontier Foundation ingyenes eszköze, az itt található Cover Your Tracks rövid vizsgálattal felfedi, hogy a böngészőnk mennyi adatot fecseg ki rólunk. A nonprofit alapítvány által működtetett eszköz kimutatja a réseket a böngészőnk védelmében – olvasható a FEOL cikkében.

Nem kell mást tenni, mint kattintani a „TEST YOUR BROWSER” feliratra, s az átlagosan 30 másodpercig tartó teszt kimutatja biztonsági hiányosságainkat. Az összesített eredmény a leggyakrabban sajnos így néz ki:

Ezen elbuktunk

A képen látható adatok az egyik számítógépünkről azt mutatják, hogy az egyáltalán nem védett, nem blokkolja a követő hirdetéseket, nem tiltja le a láthatatlan nyomkövetőket, és minden felkeresett weboldallal megosztja adatainkat – olvasható a FEOL cikkében.

Mit tehetünk a magánéletünk védelméért?

A legtöbb kéretlen nyomkövető kisiklatható egyes böngészőbővítmények vagy a beépített védelmi mechanizmusok révén, de a legravaszabb nyomkövetők ezeket is megkerülhetik. Javasoljuk, hogy használják például a Privacy Badgert. Ez a böngészőbővítmény automatikusan megtanulja blokkolni a láthatatlan nyomkövetőket.

„A segítő borz”

A kis borzot egyszerű bővítményként hozzáadhatjuk a Chrome-hoz, a Firefoxhoz, az Androidhoz, az Edge-hez és az Opera böngészőhöz. Meg fogja akadályozni, hogy a hirdetők és más külső nyomkövetők titokban nyomon kövessék, merre járunk és milyen oldalakat nézünk meg az interneten – olvasható a FEOL cikkében.

Ha egy hirdető több webhelyen követni akar minket az engedélyünk nélkül, a Privacy Badger egyszerűen automatikusan letiltja, hogy a hirdető további tartalmat töltsön be a böngészőnkbe. Számára olyanok leszünk, mintha hirtelen eltűntünk volna.

Miben különbözik a Privacy Badger a többi blokkoló bővítménytől?

Automatikusan elemzi és blokkolja a felhasználói hozzájárulás követelményét sértő nyomkövetőket vagy hirdetéseket, ráadásul jól működik a felhasználó beállításai, technikai ismeretei vagy bonyolult konfigurációi nélkül is. Nonprofit szervezet állítja elő, egyértelműen a felhasználók és nem a hirdetők érdekében dolgozik.

A Privacy Badger két alapvető dologban különbözik a hagyományos hirdetésblokkoló bővítményektől. Először is, míg a legtöbb más blokkoló bővítmény a hirdetések blokkolását részesíti előnyben, a Privacy Badger pusztán egy nyomkövető-blokkoló.

A bővítmény nem blokkolja a hirdetéseket – hiszen azok hasznosak, informatívak is lehetnek számunkra –, hacsak nem követik a felhasználót!

Másodszor, a legtöbb más blokkoló a blokkolandó domainek vagy URL-ek ember által összeállított listájára támaszkodik. A Privacy Badger viszont algoritmikus nyomkövető blokkoló – minden „követést” blokkol vagy korlátozza azokat a követő domaineket – olvasható a FEOL cikkében.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.