időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Túl sok személyes adatot szivárogtat ki a böngészőnk – itt egy megoldás

MAGYAR NEMZET
Forrás: FEOL.HU
2022.11.22. 19:04 2022.11.22. 20:49
Túl sok személyes adatot szivárogtat ki a böngészőnk – itt egy megoldás

Az alábbi cikk egyik eszközével kideríthető, mennyi adatunk szivárog ki online böngészés közben; a másikkal pedig megakadályozhatjuk ezt, pajzsot tarthatunk a magánéletünk védelmére – olvasható a Fejér megyei hírportál, a FEOL cikkében.

Amikor megnyitjuk az internetes böngészőnket, azonnal elkezdik követni a tevékenységünket és gyűjteni rólunk az adatainkat. A meglátogatott webhelyek nyomon követhetnek mindent, a kattintott linkektől az IP-címünkig.

Látható, milyen számítógépen dolgozunk – beleértve az akkumulátor élettartamát is –, kiderül, milyen közösségi oldalakra vagyunk bejelentkezve. Nem vagyunk teljesen eszköztelenek ebben a helyzetben! De mielőtt még az egyik – ingyenes s biztonságos – megoldásra térnénk, legalább futólag nézzük meg, hogy konkrétan a mi számítógépünk milyen adatokat oszt meg rólunk.

Az Electronic Frontier Foundation ingyenes eszköze, az itt található Cover Your Tracks rövid vizsgálattal felfedi, hogy a böngészőnk mennyi adatot fecseg ki rólunk. A nonprofit alapítvány által működtetett eszköz kimutatja a réseket a böngészőnk védelmében – olvasható a FEOL cikkében.

Nem kell mást tenni, mint kattintani a „TEST YOUR BROWSER” feliratra, s az átlagosan 30 másodpercig tartó teszt kimutatja biztonsági hiányosságainkat. Az összesített eredmény a leggyakrabban sajnos így néz ki:

Ezen elbuktunk

A képen látható adatok az egyik számítógépünkről azt mutatják, hogy az egyáltalán nem védett, nem blokkolja a követő hirdetéseket, nem tiltja le a láthatatlan nyomkövetőket, és minden felkeresett weboldallal megosztja adatainkat – olvasható a FEOL cikkében.

Mit tehetünk a magánéletünk védelméért?

A legtöbb kéretlen nyomkövető kisiklatható egyes böngészőbővítmények vagy a beépített védelmi mechanizmusok révén, de a legravaszabb nyomkövetők ezeket is megkerülhetik. Javasoljuk, hogy használják például a Privacy Badgert. Ez a böngészőbővítmény automatikusan megtanulja blokkolni a láthatatlan nyomkövetőket.

„A segítő borz”

A kis borzot egyszerű bővítményként hozzáadhatjuk a Chrome-hoz, a Firefoxhoz, az Androidhoz, az Edge-hez és az Opera böngészőhöz. Meg fogja akadályozni, hogy a hirdetők és más külső nyomkövetők titokban nyomon kövessék, merre járunk és milyen oldalakat nézünk meg az interneten – olvasható a FEOL cikkében.

Ha egy hirdető több webhelyen követni akar minket az engedélyünk nélkül, a Privacy Badger egyszerűen automatikusan letiltja, hogy a hirdető további tartalmat töltsön be a böngészőnkbe. Számára olyanok leszünk, mintha hirtelen eltűntünk volna.

Miben különbözik a Privacy Badger a többi blokkoló bővítménytől?

Automatikusan elemzi és blokkolja a felhasználói hozzájárulás követelményét sértő nyomkövetőket vagy hirdetéseket, ráadásul jól működik a felhasználó beállításai, technikai ismeretei vagy bonyolult konfigurációi nélkül is. Nonprofit szervezet állítja elő, egyértelműen a felhasználók és nem a hirdetők érdekében dolgozik.

A Privacy Badger két alapvető dologban különbözik a hagyományos hirdetésblokkoló bővítményektől. Először is, míg a legtöbb más blokkoló bővítmény a hirdetések blokkolását részesíti előnyben, a Privacy Badger pusztán egy nyomkövető-blokkoló.

A bővítmény nem blokkolja a hirdetéseket – hiszen azok hasznosak, informatívak is lehetnek számunkra –, hacsak nem követik a felhasználót!

Másodszor, a legtöbb más blokkoló a blokkolandó domainek vagy URL-ek ember által összeállított listájára támaszkodik. A Privacy Badger viszont algoritmikus nyomkövető blokkoló – minden „követést” blokkol vagy korlátozza azokat a követő domaineket – olvasható a FEOL cikkében.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pixabay)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.