A videojátékok néha már drágábbak, mint a hollywoodi filmek

Ha valaki a nyolcvanas évek elején, amikor az első otthoni számítógépekre szánt játékok megjelentek, azt mondta volna, hogy egyszer többe kerül majd összerakni egy játékot, mint egy hollywoodi csúcsfilmet, akkor vitték volna a diliházba rögtön. Most pedig már ebben a kijelentésben semmi meglepő nincs – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 01. 07. 11:29
null
Impozáns kép, a Red Dead Redemption 2 című játék előzeteséből Forrás: YouTube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A videojátékok hőskorában, amikor a programokat sokszor egy-egy ember kalapálta össze szabadidejében, ez lehetetlennek tűnt. Ugyan abban az évtizedben kezdett kialakulni ezen iparág gazdasági háttere, de az igazi nagy durranások, legnépszerűbb darabok még mindig a jó ötleteknek, merész kísérleteknek köszönhették sikerüket. A pénzen pedig gyakorlatilag nem múlt semmi.

Mára mindez gyökeresen és végérvényesen megváltozott. Az elmúlt évtizedben folyamatosan nőttek a videójátékok fejlesztési költségei, és mára ezen összegen egészen döbbenetes magasságokba emelkedtek. A filmekkel ellentétben ebben szektorban nem divat pontos és részletes számokkal előállni. De az elhintett vagy véletlenül kiderült információmorzsák gondos begyűjtése után összeállítható a kis darabokból a kirakós.

Mostanra már például lehet tudni, hogy a komplett játékos szektor egyik legmonumentálisabb darabjának számító, Red Dead Redemption 2 nevű program költsége elérte a 750-800 millió dollárt.

Nincs elírás, bizony, 220-230 milliárd forintot tapsoltak el egyetlen programra az első kapavágástól egészen odáig, hogy a boltokba kerüljön a szoftver. Ez pedig nem egyedi eset, hiszen az idei év nagy durranásának számító, Cyberpunk 2077 elkészítése szintén hasonló nagyságrendű összeget emésztett fel. Olyan játékból pedig több van, amelyik 250-300 millió dollárt emésztett fel.

Impozáns kép, a Red Dead Redemption 2 című játék előzeteséből
Fotó: YouTube

De mégis mi kerül ezen ennyibe?

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mégis mi kerül egy videojátékban 230 milliárd forintba, és hogy persze, nem lehet-e, hogy az egész mögött csak valamilyen trükkös pénzügyi manőver áll. De, ha jobban beleássuk magunkat a részletekbe, bizony feketén-fehéren kiderül, hogy ezen brutális összegek simán kijöhetnek. A már említett Red Dead Redemption 2-vel kapcsolatban jelenleg sokkal több erre vonatkozó információ érhető el, így annak segítségével mutatjuk be a fejlesztési költségek alakulását.

Maga a program gyakorlatilag az újkori modern játékok kvintesszenciája. Korábban már méltattuk az Origo Techbázis hasábjain, úgyhogy most csak röviden a lényeg: Hatalmas, szabadon bejárható területen mindenki azt csinálhat, amit akar. A grafika lenyűgöző, a textúrák és az animációk fantasztikusak, az átvezető videók mozi minőségűek, a sztori komplex, sokrétű, a játékidő pedig elérheti a több száz órát.

A hagyományos egy játékos verzió mellett létezik online játszható, multiplayer változata, és elérhető Xbox-on, PlayStation-ön, illetve PC-n egyaránt.

az RDR2 hét éven át készült, és a stáblista alapján összesen 2800 ember dolgozott rajta. közülük nem mindenki állt alkalmazásban folyamatosan, de a jelenlegi információink értelmében 2-400 ember dolgozott rajta folyamatosan.

Grafikusok, programozók, profi filmesek, és történetírók, tehát olyan szakmák képviselői, akik az átlagnál lényegesen jobban keresnek. Ha évi átlag 100 000 dolláros fizetéssel számolunk esetükben, ami teljesen reális összeg ebben a szektorban, akkor máris el is értük az említett költség elég tetemes hányadát. Hozzájuk még jönnek a színészek, akik mozgását és gesztusait felhasználták, a szinkronszínészek, akik a hangjukat kölcsönözték mert hát egészen elképesztő mennyiségű párbeszéd, és átvezető jelenet található meg ebben a programban. És mivel mindent próbáltak a lehető legmagasabb szinten megvalósítani, ezért a végeredmény sokszor olyan lett, mint egy interaktív film. Rengeteg akciójelent található a játékban, amelyek megalkotásához profi kaszkadőrök segítségét vették igénybe. Az amerikai és mexikói tájak hiteles visszaadásához, hogy pedig nyilván kellett utazgatni, filmezni. Olyan ikonikus helyek kerültek be a Red Dead Redemption 2-be, mint például a Yellowstone Nemzeti Park a gejzírekkel, a préri, a Grand Canyon, a Red River vagy épp New Orleans, és a Mississippi deltavidéke.

És akkor még nem beszéltünk arról a brutális technológiai háttérről, amit a kiadónak biztosítania kellett a fejlesztéshez, és ami szintén rengeteg pénzt emésztett fel A Rockstar Games tehát tényleg hatalmas kockázatot vállalt, de semmit sem bíztak a véletlenre. Iszonyatos marketingkampánnyal vezették fel a csúcsjátékukat. Olyan kommunikációs hadjáratot folytattak, mint a nagy hollywoodi stúdiók, és a pletykák szerint több, mint 200 millió dollárt költöttek csupán reklámra és promócióra. Tehát, hogy visszatérjünk a kiindulási ponthoz, valóban reális lehet, hogy egy-egy mai modern videojátékra többet költsenek, mint egy AAA kategóriás, sztárokkal teletömött hollywoodi filmre.

Megéri?

A kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni. A filmekhez hasonlóan ebben a szektorban is születnek olyan alkotások, amikre rengeteget költenek, és végül nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Azaz nem termelik ki az árukat, és veszteségesek lesznek. A cikkben említett Red Dead Redemption 2 esetében viszont hatalmas anyagi sikerről is beszélhetünk.

A nyitóhétvégén rögtön 725 millió dollárt termelt, és azóta is gyakorlatilag aranybányaként üzemel, amely folyamatosan hozza a pénzt.

Az egy dolog, hogy 35 millió darabot adtak el belőle, de ráadásul az online változat játékosai állandóan költenek különféle mikrotranzakciók keretein belül.

Ha pedig így nézzük, akkor jobban meg is éri videojátékba fektetni a pénzt, mint egy filmbe, amely igazán csak egy rövid időszak alatt generál értelmezhető mennyiségű bevételt. Emiatt aztán egészen biztosak vagyunk benne, hogy egyre több lesz a brutális költségvetésű játék. Sőt hamarosan az sem lenne meglepő, ha egy-egy programra lényegesen többet fordítanának, mint a legdrágább filmekre.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.