Ezeket a jelszavakat kerülje, hogy ne törjék fel a fiókjait

A legfrissebb kutatásból kiderült, hogy az emberek nagy része továbbra sem használ túlságosan biztonságos jelszavakat, pedig ez egyre fontosabb lenne. Még ha az első néhány helyezettet csak ideiglenes „eldobható” jelszónak használják is sokan, önmagukban a számok mégis ijesztő képet festenek – írja az origo.hu.

Forrás: ORIGO.HU2020. 11. 20. 19:45
null
PASSWORD Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Manapság ha egy gyenge, könnyen visszafejthető jelszavakat használunk, az körülbelül olyan, mintha tárva nyitva hagynánk a lakásunk ajtaját, mikor elmegyünk nyaralni – lehet, hogy megússzuk a betörést, de azért valószínűleg egyikünk sem szívesen kísérletezne vele. Számos internetes biztonságtechnikai vállalat próbál évről évre rámutatni arra, hogy a felhasználók többsége még mindig rendkívül egyszerű, könnyen feltörhető jelszavakat használ, azonban láthatóan nem sokat javul a helyzet az idő előrehaladtával.

A nordpass idei felméréséből ugyanis az látszik, hogy a legtöbbet használt jelszavak alig változnak az évek során.

2020 legnépszerűbb kódja (nem túl nagy meglepetésre) az „123456” volt, amit mintegy 2,5 millió ember talált megfelelőnek, és amit több mint 23 millió alkalommal fedtek fel különböző rosszakarók, ugyanis kevesebb mint 1 másodpercbe kerül a feltörése.

2020 második legnépszerűbb jelszavánál a mintegy 960 ezer felhasználónak sikerült tovább jutnia a numerikus billentyűzeten, így jutottak el addig, hogy „123456789”. Mindenesetre jobb mint az előző változat, mert bár ezt ugyanúgy kevesebb mint egy másodperc alatt fel lehet törni, de ez a jelszó már csak 7 millió 800 ezer alkalommal esett áldozatul.

Az egyik legkönyebben feltörhető jelszó a folytonos számsor
Fotó: PEXELS

Érdekes, hogy a harmadik helyezett a „picture1”, ami új a listán, és egyben érdekes is, ez ugyanis nem egy teljesen rossz jelszó, hiszen betűket és számot is tartalmaz vegyesen, ennek megfelelően körülbelül 3 órába kerül feltörni, és ez csak 11190 alkalommal sikerült idén. Népszerűsége alapján mégis a dobogó harmadik fokán kötött ki mintegy 370 ezres használattal.

A negyedik és ötödik helyen régi ismerősök tanyáznak, a „password” és az „12345678”, melyeket már ismét kevesebb mint egy másodperc feltörni, és az előbbit 3,7 milliószor, az utóbbit 2,9 milliószor meg is tették 2020-ban.

Így néz ki a top 10-es lista 2020-ban:

  • 123456
  • 123456789
  • picture1
  • password
  • 12345678
  • 111111
  • 123123
  • 12345
  • 1234567890
  • senha
  • A kutatások szerint az emberek többsége egyszerű, könnyen megjegyezhető jelszót használ, ami kényelmes, viszont pont ezek azok, amiket eléggé könnyű feltörni. Minél könnyebb emlékezni valamire, annál sérülékenyebb.

    A NordPass rámutatott három vidám érdekességre is:

  • Tavaly a One Direction nevű zenekar után a „onedirection” jelszó a 184. legnépszerűbb volt a listán, idén azonban nem került be a top 200-ba. Vajon a zenekar rajongói tudatosabbak lettek jelszóválasztás terén, vagy a banda népszerűsége esett vissza most, hogy a tagok inkább szólókarrierbe kezdtek?
  • Tavay a legnépszerűbb jelszónak használt név az „Ashley” volt, ami akkor a 26. helyen futott be. Idén visszaesett a 31. helyre, és a legnépszerűbb név alapú jelszavakat felsoroló listána az „aaron431” lett, ami a 18. helyen tanyázik.
  • A top 200-nak kevesebb mint a fele, egészen konkrétan 78 jelszó új idén a listán.
  • A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

    Éppen ideje felkészíteni a dolgozókat a kiberbűnözés ellen

    A fejlett adathalászat-szűrők és tűzfalak széles körű elterjedésének köszönhetően ma már sok szervezetről elmondható, hogy hatékonyabb biztonsági védelemmel rendelkezik a kiberbűnözés ellen, az informatikai infrastruktúrája felett. A Kaspersky legújabb felmérése szerint a kiberbiztonság az informatikai büdzsék általános csökkenése ellenére is beruházási prioritás maradt, tekintve, hogy a teljes informatikai költségvetésben elfoglalt részesedése a 2019-es 23%-ról 2020-ban 26%-ra nőtt a kkv-knál, és 26%-ról 29%-ra a nagyvállalatoknál.

    Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.