Hatalmas bajban van a 40 milliárd dolláros techipari üzlet

A Qualcomm is keresztbe tenne az ARM-NVIDIA-akvizíciónak – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 15. 15:44
null
Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly szeptemberben az NVIDIA jelentős iparági felzúdulást keltve bejelentette, hogy 40 milliárd dollárért fel kívánja vásárolni a brit ARM-et. Az utóbbi egy mérnöki beszállítócég, többek közt processzormagokat és grafikus vezérlőket tervez, majd ezeket licenceli másoknak, akik dizájnjait kiindulási pontként használva konkrét termékeket készítenek ipari felhasználásra és a fogyasztói piacra.

Nagyon kevés kivételtől eltekintve amiben nem AMD vagy Intel processzor van, abban az ARM-től származó alaptechnológiára épülő központi egység dolgozik, a mobiloktól kezdve az autókon át egészen a legkülönfélébb beágyazott eszközökig mindenben a testre szabott megoldásai találhatóak.

A kép illusztráció Fotó: PIXABAY

Ennek megfelelően az NVIDIA általi felvásárlás híre rengeteg piaci szereplő ellenérzését váltotta ki. Attól tartanak, hogy a jelenleg elsősorban videovezérlőkben utazó vállalat unfair üzleti praktikákat kezdhet alkalmazni a felvásárlás után, az érdekeinek megfelelően szelektívvé válhat az ARM szellemi tulajdonainak licencelésében, visszatarthatja másoktól a legújabb technológiákat.

Jelen pillanatban az ARM teljesen semleges, bárki licencelheti a technológiáit, és nem gyárt a saját terveire épülő chipeket.

Természetesen a gigantikus üzlet versenyhatósági jóváhagyások nélkül nem történhet meg, a CNBC forrásai szerint többek közt a Qualcomm is erőteljes lobbitevékenységgel próbálja megakadályozni az akvizíciót; az Európai Unióban, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Kínában is mindent megtesz a meghiúsítása érdekében. Az óriási iparági ellenállás nyilván nem kerülte el a hatóságok figyelmét, Kínában pedig emellett akár stratégiai megfontolásból sem lenne meglepő, ha nem néznék jó szemmel az ARM amerikai kézbe kerülését.

Erősen kérdéses, hogy az NVIDIA miként lehet képes ilyen körülmények között nyélbe ütni az üzletet.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Bizarr videokártyát dob piacra az NVIDIA

Az abszolút leggyengébb modellje az elavult GeForce GT 1010. Újabban bármilyen új számítógépes videokártya bemutatása izgalmas, de az NVIDIA most szolgáltatott egy kivételt a szabály alól. Az NVIDIA arra sem vette a fáradságot, hogy formálisan bejelentse a GeForce GT 1010 videovezérlőjét, csak a grafikus meghajtójának támogatási listájából derült fény a létezésére, a főbb specifikációiról pedig belsős források voltak kénytelenek hírt adni – olvasható az Origo cikkében.

A jelek szerint a videokártya a 2016 elején piacra dobott GeForce GT 710 közvetlen utódja, a nevéből sejthetően pedig a 2018-as évjáratú GeForce 1000-szériában használt Pascal architektúrát használja. Elméletileg 256 CUDA mag található benne, az alapórajele 1228 MHz, a Boost-órajele 1468 MHz, a dedikált memóriája 2 GB GDDR5, a fogyasztása pedig 30W körüli.

A terméket az teszi bizarrá, hogy manapság már az asztali számítógépes processzorokba integrált grafikus vezérlők jókora része is erősebb nála. Ettől függetlenül nem tökéletesen értelmetlen, például a kiöregedett számítógépeket házimozis központként hasznosítani próbálók számára jól jöhet, hiszen képes hardveres dekódolással lejátszani az olyan videofájlokat, amelyek szaggatnának az ennél elavultabb és gyengébb videokártyákon.

Egyelőre nem világos, hogy csak számítógépgyártók kaphatnak-e a GeForce GT 1010-ből, vagy a csináld magad piacon is elérhető lesz-e, de valószínűnek tűnik az utóbbi. Ha árban is közvetlenül a GeForce GT 710-et váltja, akkor olyan bruttó 13 ezer forinttól lehet majd kapható.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.